Το χαλί για αύξηση της χρηματοδότησης προς την Τουρκία για το προσφυγικό φαίνεται να στρώνει το Βερολίνο, καθώς σύμφωνα με δηλώσεις του εκπροσώπου Τύπου της Άγκελα Μέρκελ, μετά την επικοινωνία που είχε η Γερμανίδα καγκελάριος με τον Ταγίπ Ερτντογάν, η ΕΕ πρέπει να διασφαλίσει ότι οι πρόσφυγες στην Τουρκία δεν θα έχουν κανένα λόγο για να μεταναστεύσουν,
Η συμφωνία Ευρωπαϊκής Ένωσης – Τουρκίας για το μεταναστευτικό, υπό το φως της πρόσφατης αύξησης των αφίξεων στα ελληνικά νησιά, ήταν το κεντρικό ζήτημα της συνομιλίας που είχε το βράδυ της Τετάρτης η Αγκελα Μέρκελ με τον Τούρκο πρόεδρο, σύμφωνα με εκπρόσωπο της γερμανικής κυβέρνησης.
Όπως ανακοινώθηκε οι δύο ηγέτες
«συζήτησαν την κατάσταση στο Αιγαίο και την συνεργασία για την διαχείριση των μεταναστευτικών ροών, στο πλαίσιο της συμφωνίας Ε.Ε. – Τουρκίας»,
ενώ, όπως ανακοίνωσε η τουρκική Προεδρία και μετέδωσε το Γερμανικό Πρακτορείο Ειδήσεων (dpa), κατά την επικοινωνία συζητήθηκαν ακόμη οι εξελίξεις στην Συρία και στην Λιβύη.
Οι δύο ηγέτες είχαν, σύμφωνα με την εφημερίδα BILD, επικοινωνήσει τηλεφωνικά και στις 20 Αυγούστου, ωστόσο το νέο τηλεφώνημα πραγματοποιήθηκε λίγες ημέρες μετά την απειλή του τούρκου Προέδρου «να ανοίξει τις πόρτες» ώστε οι πρόσφυγες να περάσουν στην Ευρωπαϊκή Ένωση, ως απάντηση στην ανεπαρκή, όπως είπε, στήριξη που έλαβε από τον υπόλοιπο κόσμο και κυρίως από την Ευρώπη, σε ό,τι αφορά την συριακή προσφυγική κρίση.
Η επικοινωνία των δύο ηγετών έρχεται σε μία στιγμή που η Αγκυρα χρησιμοποιεί το προσφυγικό ως μοχλό πίεσης προς την ΕΕ, θέμα για το οποίο τοποθετήθηκε την Τετάρτη και ο εκπρόσωπος της γερμανικής κυβέρνησης:
«Παρακολουθούμε τις εξελίξεις στα ελληνικά νησιά με μεγάλη προσοχή και η πρόσφατη αύξηση του αριθμού των αφίξεων πρέπει να ληφθεί σοβαρά υπ’ όψιν. Παραταύτα οι αριθμοί είναι σημαντικά χαμηλότεροι από ό,τι πριν από την συμφωνία Ε.Ε.-Τουρκίας»,
δήλωσε από το Βερολίνο, ο Στέφεν Ζάιμπερτ, ο οποίος ωστόσο σημείωσε ότι, αν συγκριθεί ο αριθμός των αφίξεων από θάλασσα και ξηρά τον Σεπτέμβριο του 2019 με την ίδια περίοδο του 2018, έχει σημειωθεί αύξηση κατά 8%.
«Είναι επιτακτικό να αφιερώσουμε την δέουσα προσοχή σε αυτή την εξέλιξη και για αυτό βρισκόμαστε σε επαφή και με την ελληνική και με την τουρκική πλευρά»,
τόνισε ο εκπρόσωπος, προσθέτοντας και την ελληνική παράμετρο, η οποία σε συνδυασμό με τα υπόλοιπα δημοσιεύματα και τις επαφές που είχε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, φαίνεται ότι θα λάβει πρόσθετη υλικοτεχνική στήριξη και υποτήριξη σε ανθρώπινο δυναμικό, με αντάλλαγμα την προώθηση μεταρρυθμίσεων στο καθεστώς ασύλου.
Ο Ζάιμπερτ πρόσθεσε ότι το κεντρικό σκεπτικό της συμφωνίας είναι
«να εγγυηθούμε για τους πρόσφυγες στην Τουρκία επαρκή ασφάλεια και να δημιουργήσουμε προοπτικές ώστε να μην έχουν κανέναν λόγο να μεταναστεύσουν στην Ευρωπαϊκή Ένωση».
Η διατύπωση αυτή συμπυκνώνει κατ΄ουσία το πνεύμα των επικοινωνιών Μέρκελ-Ερντογάν και το πλαίσιο των συζητήσεων εντός της ΕΕ και σε εταιρικό επίπεδο με την Άγκυρα.
«Αυτή η συμφωνία προσφέρει και το “κλειδί” για να αντιμετωπίσουμε την κατάσταση στα νησιά, διότι προβλέπει επαναπροωθήσεις», συνέχισε ο κ. Ζάιμπερτ, επισημαίνοντας ταυτόχρονα ότι «σε ό,τι αφορά αυτές τις επαναπροωθήσεις, τα τελευταία χρόνια δεν έγινε η υλοποίηση όσων είχαν σχεδιαστεί και συμφωνηθεί, όπως θα επιθυμούσαμε». «Η νέα ελληνική κυβέρνηση συμμερίζεται αυτήν την οπτική και λέει η ίδια ότι πρέπει να υπάρξει καλύτερη εφαρμογή και έχουμε πλήρη εμπιστοσύνη ότι θα κάνει τα σωστά βήματα. Στεκόμαστε δε έτοιμοι να την στηρίξουμε, τόσο διμερώς όσο και στο πλαίσιο της Ε.Ε.», κατέληξε ο κ. Ζάιμπερτ.