Στην τελική ευθεία για πώληση εισέρχεται πλέον το 30% που ελέγχει το ελληνικό Δημόσιο στο αεροδρόμιο Ελευθέριος Βενιζέλος (ΔΑΑ), μετά και από την σχετική απόφαση του Κυβερνητικού Συμβουλίου Οικονομικής Πολιτικής, σε μια κίνηση υψηλής πολιτικής και σημειολογικής αξίας, καθώς εντάσσεται στο πλαίσιο επίδειξης και απόδειξης της ισχυρής πολιτικής βούλησης που διακηρύσσει ο πρωθυπουργός, για την προώθηση των μεταρρυθμίσεων.
Η απόφαση του ΚΥΣΟΙΠ, έρχεται λίγο πριν το Eurogroup, όπου ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας θα βρεθεί αντιμέτωπος με τους συναδέλφους του και θα ξεκινήσει τη διαδικασία εδραίωσης εμπιστοσύνης, συνεπώς, επιχειρεί παράλληλα με το νέο πρόγραμμα οικονομικής πολιτικής να παρουσιάσει πρόοδο και σε αναληφθείσες, αλλά μη υλοποιηθείσες δεσμεύσεις.
Στόχος της κυβέρνησης είναι να δημιουργήσει μεταρρυθμιστική ορμή που θα προκαλέσει το ενδιαφέρον ξένων επενδυτών και θα τονώσει το κλίμα, ενισχύοντας την ανάπτυξη.
Παράλληλα, ήδη το υπουργείο Ενέργειας διατηρεί τους προβολείς στη ΔΕΗ, υλοποιώντας με ταχεία βήματα σχέδιο ιδιωτικοποίησης τμημάτων του δικτύου, πώλησης του πλειοψηφικού πακέτου στον ΔΕΔΔΗΕ, των λιγνιτικών μονάδων και αύξησης των τιμολογίων. Η κυβέρνηση χρησιμοποιεί ως πρόσχημα την δεινή οικονομική κατάσταση, σε μια προσπαθώντας να περιορίσει τις κοινωνικές αντιδράσεις και θέλοντας να ελέγξει το επίπεδο των αντιδράσεων της αντιπολίτευσης καθώς ενδεχόμενη ανεξέλεγκτη κατάσταση θα οδηγούσε σε εξεταστικές επιτροπές και επιπλοκές.
«Σήμερα υλοποιούμε μία ακόμη δέσμευση που είχαμε αναλάβει. Αυτή είναι η πρώτη διαδικασία αποκρατικοποίησης της σημερινής κυβέρνησης. Δέσμευση για την εν λόγω αποκρατικοποίηση είχε αναλάβει η προηγούμενη κυβέρνηση, η οποία φυσικά ουδέποτε υλοποιήθηκε»
δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών, σε μια προσπάθεια να εστιάσει την προσοχή στην εκπλήρωση των δεσμεύσεων.
Όπως σημείωσε,
«ιδεολογική και πολιτική μας θέση, όπως διαρκώς τονίζουμε, είναι ότι αντιμετωπίζουμε τις αποκρατικοποιήσεις ως αναπτυξιακό εργαλείο της οικονομίας, αρκεί αυτές να πραγματοποιούνται με όρους απόλυτης διαφάνειας και γνώμονα εν τέλει το δημόσιο συμφέρον. Και όχι μόνο ως μέσο αύξησης των δημοσίων εσόδων.
Στις προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης, τόσο ο πρωθυπουργός, όσο και εγώ ως υπουργός Οικονομικών, είχαμε επισημάνει ότι θα επιδιώξουμε τη διαδικασία ολοκλήρωσης των δεσμεύσεων που είχε αναλάβει η χώρα προς αυτή την κατεύθυνση»
υπογράμμισε ο κ. Σταϊκούρας.
Σύμφωνα με παράγοντες του υπουργείου Οικονομικών, μετά την απόφαση του ΚΥΣΟΙΠ, δόθηκε εντολή στο ΤΑΙΠΕΔ να συνεχιστεί άμεσα η διαδικασία για την πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος, η οποία έχει ξεκινήσει στις 28 Ιουνίου φέτος. Η προθεσμία για την εν λόγω διαδικασία λήγει στις 30 Σεπτεμβρίου, αλλά ενδέχεται να δοθεί παράταση.
Όπως αναφέρουν οι ίδιοι παράγοντες, «αγκάθι» έως τώρα ήταν η σύνθεση του νέου διοικητικού συμβουλίου μετά την πώληση του 30%. Με την υπογραφή «Σύμβασης Παραίτησης», το Δημόσιο θα κατέχει δύο θέσεις στο νέο διοικητικό συμβούλιο, εκ των οποίων ο ένας θα είναι ο πρόεδρος.
Στη συνεδρίαση του ΚΥΣΟΙΠ, μετείχαν οι υπουργοί Οικονομικών, Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Υποδομών, Ναυτιλίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Τουρισμού, και Επικρατείας, καθώς και οι αρμόδιοι υφυπουργοί.
Πωλείται και ο ΔΕΔΔΗΕ
Σε δεύτερη φάση, εντός του 2020 και καθώς πιέζει για τη μείωση των πλεονασμάτων, η κυβέρνηση προγραμματίζει την πώληση του πλειοψηφικού πακέτου που ελέγχει στον ΔΕΔΔΗΕ, κεφάλαια, όπου όπως και στην περίπτωση του ΔΑΑ και των άλλων αποκρατικοποιήσεων κατατίθενται σε ειδικό λογαριασμό αποπληρωμής του Δημοσίου χρέους, που σημαίνει ότι διοχετεύονται άμεσα στον ESM.
To υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, καθώς θεωρεί ότι αυτή είναι η προσφορότερη λύση για την ιδιωτικοποίηση των δικτύων διανομής, τόσο για τη ΔΕΗ όσο και για την ανάπτυξη των δικτύων. Παράλληλα, το ΥΠΕΝ σε συνεργασία με τη νέα διοίκηση της ΔΕΗ έχει ξεκινήσει ήδη να εξετάζει τους ενδεχόμενους τρόπους για να «τρέξει» η διαδικασία, με μία από τις ιδέες που έχουν μπει στο τραπέζι να είναι και το «σπάσιμο» του Διαχειριστή σε περισσότερες από μία εταιρείες, που θα αναλάβουν τις υποδομές σε διαφορετικές περιοχές της χώρας. Ως προς τη «φόρμουλα» της ιδιωτικοποίησης, πάντως, οι σχετικές συζητήσεις βρίσκονται ακόμη σε πρώιμο στάδιο, καθώς η οριστικοποίησή της αναμένεται να γίνει μέχρι το τέλος του χρόνου.
Στο ίδιο μήκος κύματος κινείται η στρατηγική του υπουργείου και στην περίπτωση των υπόλοιπων ενεργειακών υποδομών, αφού για παράδειγμα έχει ήδη εξαγγείλει την περαιτέρω ιδιωτικοποίηση του ΑΔΜΗΕ. Επίσης, στην περίπτωση της ΔΕΠΑ, η οποία θα πουληθεί σε κομμάτια, ξεχωριστά το εμπορικό από τα δίκτυα, το ΥΠΕΝ και πάλι έχει αποφασίσει την εκχώρηση πλειοψηφικού πακέτου από τις υποδομές διανομής φυσικού αερίου.