Απαντήσεις στις δηλώσεις και της προκλήσεις της Τουρκίας προς την Ελλάδα και την Κύπρο σε Αιγαίο και Ανατολική Μεσόγειο επιχείρησε να δώσει ο Έλληνας πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης υποδεχόμενος τον Κύπριο πρόεδρο Νίκο Αναστασιάδη στο Μέγαρο Μαξίμου, επιβεβαιώνοντας τους βασικούς άξονες της πολιτικής στο Κυπριακό και το Αιγαίο, αποφεύγοντας συγκεκριμένες αναφορές αλλά επιμένοντας στο πλαίσιο και τα προαπαιτούμενα.
Όπως προκύπτει από τις δηλώσεις των δύο ηγετών και το κοινό ανακοινωθέν που εκδόθηκε μετά τη συνάντηση, η στάση της Τουρκίας αναγνωρίζεται ως προβληματική και όχι εποικοδομητική, με τον Νίκο Αναστασιάδη να κάνει ιδιαίτερη μνεία στις δηλώσεις του Μελβούτ Τσαβούσογλου χθες, θέλοντας έτσι να πιάσει το νήμα από το τέλος και να αναδείξει τα πλέον πρόσφατα ως απόδειξη της απρόσφορης τακτικής της Τουρκίας.
Αν και τα media προτάσσουν τη συμφωνία για κοινούς χειρισμούς, αυτό δεν είναι νέο, καθώς αποτελεί πάγια πολιτική των δύο κυβερνήσεων, την οποία επιβεβαίωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης κατά την επίσκεψή του στη Λευκωσία.
Ιδιαίτερη σημειολογική και πολιτική αξία έχει όμως η δημόσια διαπίστωση του Κυριάκου Μητσοτάκη ότι η επίσκεψη έχει “βαρύ συμβολισμό”, τον οποία εστιάζει στη συνέχεια στην ιεράρχηση της επίσκεψης ως την πρώτη ξένου ηγέτη, αλλά η οποία τοποθετείται εκ των πραγμάτων στο ευρύτερο χρονικά προσδιοριζόμενο γεωπολιτικό πλαίσιο της κλιμάκωσης των τουρκικών προκλήσεων κυκλικά και πολλές φορές παράλληλα προς την Ελλάδα και την Κύπρο.
Υπ’ αυτό το πρίσμα, η διαπίστωση για συντονισμό ενεργειών θα μπορούσε να αποτελεί μήνυμα για την επικείμενη ανάληψη δράσης από την πλευρά της Αθήνας και της Λευκωσίας κατά της Άγκυρας, το οποίο συνεπάγεται ένα ακόμη βήμα στην κατεύθυνση της ενεργοποίησης των κυρώσεων που έχουν προταθεί από την Κομισιόν.
Οι δύο ηγέτες, εξέφρασαν την έντονη αντίθεση και ανησυχία για τις παράνομες επεμβάσεις της Τουρκίας στη θάλασσα και τους σχεδιασμούς και εξαγγελίες στην περίκλειστη περιοχή της Αμμοχώστου.
Τα μηνύμαυτα που έστειλαν πάντως από την Αθήνα οι δύο ηγέτες δεν φάνηκε να αρέσουν στην Άγκυρα, καθώς η προκλητική και παραβατική δραστηριότητα της Τουρκίας στο Αιγαίο εντάθηκε. Οι κινήσεις τις Τουρκίας τις επόμενες ημέρες και μέχρι τη συνάντηση Μητσοτάκη-Ερντογάν στον ΟΗΕ αναμένεται να σκιαγραφήσουν τις διαθέσεις της Άγκυρας να αποδεχθεί ή να δυναμιτίσει την προοπτική και τον διάλογο.
Στο ανακοινωθέν τονίζεται ότι
«ο Πρωθυπουργός της Ελλάδας και ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, επαναλαμβάνουν την απόλυτη βούλησή τους για επανέναρξη ουσιαστικών διαπραγματεύσεων που θα οδηγήσουν σε μια βιώσιμη και λειτουργική λύση του Κυπριακού, χωρίς εγγυήσεις και ξένα στρατεύματα, στη βάση του διεθνούς δικαίου, σύμφωνα με τα Ψηφίσματα και τις αποφάσεις των Ηνωμένων Εθνών, καθώς και τις αρχές και τους κανόνες της Ευρωπαϊκής Ένωσης». Για το σκοπό αυτό, είναι απολύτως έτοιμοι να συνεργαστούν με τα Ηνωμένα Έθνη στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας που εκδηλώνει ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ για επανέναρξη ουσιαστικών διαπραγματεύσεων για τη συνολική επίλυση του Κυπριακού».
Με τη δήλωση αυτή ο Κυριάκος Μητσοτάκης στέλνει σαφές μήνυμα στον Ταγίπ Ερνρτογάν ότι οι διαπραγματεύσεις θα ξεκινήσουν μόνο εφόσον αναγνωριστούν ως βάση τα συμπεράσματα του Κραν Μοντάνα, που προσδιορίζουν το Κυπριακό ως θέμα κατοχής και εγγυήσεων. Η Άγκυρα έχει, μέχρι στιγμής, επενδύσει πολλά στην ανατροπή του Κραν Μοντάνα, ενώ παράλληλα επιχειρεί να προτάξει τα ενεργειακά και να αλλάξει τη στάθμιση των παραγόντων από ισότιμη πληθυσμιακή σε ίση κοινοτική, μέσα από τα δικαιώματα της εκμετάλλευσης των υδρογονανθράκων.
Από την πλευρά του, ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας ευχαρίστησε την Ελλάδα, η οποία, είπε ανέφερε, παραμένει ο σταθερός συμπαραστάτης στην εθνική προσπάθεια της Κύπρου. Ο κ. Αναστασιάδης δεν παρέλειψε να καυτηριάσει τις δηλώσεις του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, σημειώνοντας ότι
«θα μας δοθεί η ευκαιρία της ενημέρωσης και του προβληματισμού ενόψει των απαράδεκτων δηλώσεων του Τούρκου ΥΠΕΞ, που, δυστυχώς, αναδεικνύει και αποδεικνύει μία έντονη ανησυχία που έχει η ελληνοκυπριακή κοινότητα, τον έλεγχο της τουρκοκυπριακής κοινότητας απόλυτα από την Τουρκία».
Επίσης, δεν παρέλειψε να εκφράσει τον προβληματισμό του για το μέλλον.
«Η λύση πρέπει να είναι κοινά αποδεκτή από τις δύο κοινότητες. Έχουμε κάνει βήματα αλλά δυστυχώς τα όσα ακολούθησαν από τις δηλώσεις Τσαβούσογλου δημιουργούν προβληματισμό. Θα συζητήσουμε για τον συντονισμό των δράσεων και να χαράξουμε από κοινού πολιτική για να ευνοηθούν εκείνες οι προϋποθέσεις που θα μας δώσουν ειρήνη και προοπτική στην Κύπρο και ενδεχομένως να οδηγήσει και σε μία καλύτερη σχέση Ελλάδας-Τουρκίας. Ευχαριστώ για τη συμπαράσταση στον δοκιμαζόμενο κυπριακό ελληνισμό»
κατέληξε ο κ. Αναστασιάδης.