Μεταρρυθμιστικό πρόγραμμα 12 μηνών με στόχο να ενισχύσει την αξιοπιστία της κυβέρνησης, τη λογοδοσία και να ανανεώσει τη δυναμική ανάπτυξης της οικονομίας ξεδίπλωσε στην ομιλία του στην 84η Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης ο Έλληνας πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, επιμένοντας -σε δεύτερο χρόνο- για τη μείωση των πλεονασμάτων και ανακοινώνοντας εξειδικευμένες δράσεις που στόχο έχουν να ενισχύσουν το φιλοεπενδυτικό προφίλ της χώρας.
Εξαίρεση στο οικονομικής χροιάς και εστίασης πρόγραμμα αποτέλεσε η επιβεβαίωση της εξαγγελίας για την άμεση θεσμοθέτηση της ψήφου των αποδήμων από τον τόπο κατοικίας τους, χωρίς ωστόσο να διευκρινίσει περαιτέρω ποιοτικά χαρακτηριστικά. Με τον τρόπο αυτό ο Κυριάκος Μητσοτάκης φαίνεται ότι επιχειρεί να προλειάνει το έδαφος για την προσέλκυση κεφαλαίων από ελληνικές κοινότητες στο εξωτερικό, ενώ δείχνει την προοπτική η κυβέρνησή του να κερδίσει και τις προσεχείς εκλογές εξαιτίας προδιαγραφείσας αλλαγής του μίγματος του εκλογικού σώματος.
Σημειολογικά, ο Κυριάκος Μητσοτάκης θέλησε με τη ρητορική του να αποδείξει την ολοσχερή αλλαγή νοοτροπίας, εστιάζοντας στα πεπραγμένα της κυβέρνησής του, πριν από πρώτες 100 ημέρες, με τη φράση
«Αν κάποτε μιλούσαμε για υποσχέσεις ενός προγράμματος «100 ημερών», τώρα ζούμε χειροπιαστά αποτελέσματα ενός προγράμματος …1.000 ωρών!»
Μετεξελίσσοντας το “συμβόλαιο αλήθειας” με το οποίο πορεύτηκε ως αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ο Κυριάκος Μητσοτάκης επιχείρησε μια πιο ρεαλιστική προσέγγιση, κρατώντας πάντα ανοιχτούς λογαριασμούς με την προηγούμενη κυβέρνηση, συμπυκνώνοντας, όπως χαρακτηριστικά είπε, τη στρατηγική της κυβέρνησής του σε τέσσερις λέξεις “δεν ξεχνάμε αλλά προχωράμε”.
Ο πρωθυπουργός είπε:
«Δεν θα κρύψουμε τις δυσκολίες και τις προκλήσεις, αλλά θα αποφύγω τις αναφορές περί καμένης γης. Η πολιτική μας συμπυκνώνεται σε τέσσερις λέξεις: «Δεν ξεχνάμε αλλά προχωράμε. Οι πολίτες ξέρουν ποιοι πλήγωσαν την χώρα καθήκον μας είναι να επουλώσουμε τις πληγές»,
Ο κ. Μητσοτάκης αναφέρθηκε και στα μέτρα που ήδη έχει πάρει η κυβέρνηση:
«ψηφίσαμε, νωρίτερα από ό,τι είχα εξαγγείλει πέρυσι από αυτό εδώ το βήμα, τη μείωση του ΕΝΦΙΑ. Ώστε τα εκκαθαριστικά όλων να είναι από εφέτος -και όχι από το 2020, κατά μέσο όρο 22% χαμηλότερα. Εντοπίστηκαν και “πάγωσαν” οι προκλητικές συντάξεις για λίγους. Και με το νέο βελτιωμένο σύστημα των 120 δόσεων για φορολογικές και ασφαλιστικές οφειλές, ανακουφίζονται εκατομμύρια νοικοκυριά και επιχειρήσεις. Με μικρότερο επιτόκιο, ελάχιστη καταβολή και χωρίς την απειλή κατασχέσεων».
Στο μέτωπο της Ανάπτυξης, ξεμπλοκάρονται επενδύσεις που βάλτωναν για καιρό στα γρανάζια της γραφειοκρατίας και της πολιτικής αδιαφορίας, ανέφερε ο πρωθυπουργός από το βήμα της 84ης ΔΕΘ και εξήγησε:
«Προωθούνται άμεσα οι αποκρατικοποιήσεις σε ΔΕΠΑ, Ελληνικά Πετρέλαια και Αεροδρόμιο Αθηνών. Για το τελευταίο, είναι ζήτημα ημερών να ξεκινήσει η διαδικασία πώλησης του 30% που κατέχει το ελληνικό Δημόσιο. Μπήκε μπροστά το σχέδιο ανάταξης της ΔΕΗ. Και μην ξεχνάμε πως, ύστερα από τέσσερα ολόκληρα χρόνια, τελειώσαμε οριστικά με τα capital controls».
Επίσης, θέλοντας να απομακρυνθεί από τη λογική των εξαγγελιών, το Μέγαρο Μαξίμου χρησιμοποίησε σε non paper τη λέξη “ανήγγειλε” αντί του “εξήγγειλε”, δείχνοντας ιδιαίτερη σπουδή για τη διαφοροποίηση του λόγου του Κυριάκου Μητσοτάκη, ο οποίος μίλησε για σειρά φορολογικών ελαφρύνσεων και παροχών προς τους πολίτες :
- Διατηρείται το αφορολόγητο και μειώνεται ο συντελεστής για τα εισοδήματα μέχρι 10.000 ευρώ στο 9%, από 22% που είναι σήμερα.
- Ο φόρος στα νέα αγροτικά σχήματα θα είναι μόνο 10%, ενώ άμεσα έρχεται στη Βουλή νέος νόμος για τους αγροτικούς συνεταιρισμούς.
- Μειώνεται ο φόρος επιχειρήσεων από 28% στο 24%. Και στα μερίσματα, από 10% σε 5%.
- Αναστέλλεται για 3 χρόνια ο ΦΠΑ στις νέες οικοδομές. Και δίνεται έκπτωση 40% στις δαπάνες για ανακαίνιση ή για αναβάθμιση των κτιρίων. Επίσης, αναστέλλεται και ο φόρος υπεραξίας των ακινήτων.
- Μεσοπρόθεσμα, αλλά όχι εντός του 2020, καταργούμε το τέλος επιτηδεύματος και την εισφορά αλληλεγγύης.
- Μέσα στο 2020 επίσης θα δοθεί επίδομα 2.000 ευρώ για κάθε νέο παιδί, με εξαίρεση όσους ανήκουν σε πολύ υψηλή εισοδηματική κατηγορία.
- Τα βρεφικά είδη, καθώς και τα κράνη και τα παιδικά καθίσματα μεταπίπτουν στον μειωμένο συντελεστή ΦΠΑ 13%.
- Παρέχεται πρόσθετο αφορολόγητο 1.000 ευρώ ανά παιδί. Και μηνιαία ενίσχυση 180 ευρώ για θέση σε παιδικό σταθμό.
- Διατηρείται, τέλος, το έκτακτο επίδομα των συνταξιούχων που φέτος καταβλήθηκε πρόωρα ως προεκλογικός «μποναμάς». Θα καταβληθεί στο τέλος του 2020.
Ο πρωθυπουργός επανήλθε στο ζήτημα των πρωτογενών πλεονασμάτων επισημαίνοντας:
“κερδίζουμε ισχυρή αξιοπιστία. «Και στην κατάλληλη συγκυρία, και με όπλο τα θετικά μας αποτελέσματα, διεκδικούμε πιο ρεαλιστικά, ετήσια πρωτογενή πλεονάσματα».
ενώ συμπλήρωσε:
«Και σας διαβεβαιώνω ότι οι συνθήκες αυτές δεν αργούν», τόνισε. «Εξάλλου, ήδη δημιουργείται ένα ευνοϊκό διεθνές κλίμα για τη μείωση των πλεονασμάτων. Είναι καλύτερο να συζητάς παρά να ζητάς. Και είναι καλύτερα να υπερασπίζονται άλλοι το δίκαιο μας παρά να αναλωνόμαστε σε μονολόγους χωρίς αντίκρισμα. Μόνο έτσι μπορείς τελικά να απαιτείς παρά να επαιτείς».
Κάλεσε όσους αμφισβητούν την διαπραγματευτική του στρατηγική «να κάνουν λίγη υπομονή και να επιδείξουν πολύ αυτοσυγκράτηση. Εχουν άλλωστε στα ζητήματα των διαπραγματεύσεων, για να το πω επιεικώς, «λερωμένη τη φωλιά τους»…».
«Όσα υποσχεθήκαμε ήταν καλά μελετημένα και κοστολογημένα. Γι’ αυτό και μπορούμε να τα εφαρμόσουμε. Από τους πρώτους δύο μήνες, οι πολίτες κατάλαβαν πως είμαστε μια κυβέρνηση που ό,τι λέει το κάνει κιόλας. Και έτσι σκοπεύουμε να πορευτούμε. Θα στραφούμε δυναμικά στις επενδύσεις για την παραγωγή νέου πλούτου και την τόνωση της απασχόλησης. Με ένα τολμηρό κύμα μεταρρυθμίσεων, θα κερδίσουμε ισχυρή αξιοπιστία. Και στην κατάλληλη συγκυρία, και με όπλο τα θετικά μας αποτελέσματα, θα διεκδικήσουμε πιο ρεαλιστικά, ετήσια πρωτογενή πλεονάσματα, τα οποία, με τη σειρά τους, θα μας προσφέρουν μεγαλύτερο χώρο για αναπτυξιακές αλλά και για κοινωνικές πολιτικές»
εξήγησε ο κ. Μητσοτάκης.
Ιδιαίτερη μνεία έκανε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στην απεμπλοκή επενδύσεων και αποκρατικοποιήσεων, εστιάζοντας στο business plan της Cosco, την επένδυση στο Ελληνικό -όπου παραδέχθηκε τις καθυστερήσεις-, στην επένδυση της Eldorado Gold στις Σκουριές, στον ΟΛΘ, την πώληση του ΕΛ. Βενιζέλος, της ΔΕΠΑ και των ΕΛΠΕ.
Ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε και κίνητρα για τους επενδυτές λέγοντας πως
«άμεσα καθιερώνονται ευνοϊκότεροι όροι για την προσέλκυση στρατηγικών επενδύσεων. Απλοποιούνται οι περιβαλλοντικές αδειοδοτήσεις κατά τα ευρωπαϊκά πρότυπα. Και διευκολύνεται η εγκατάσταση επιχειρηματικών πάρκων. Για την ενημέρωση και την προσέλκυση επενδυτών, ιδρύεται Μητρώο Υποδομών όλης της χώρας. Και ακόμη, Ενιαίος Ψηφιακός Χάρτης. Με τις καθορισμένες χρήσεις, τους συντελεστές δόμησης και τις ιδιοκτησίες».