Ρίσκα που δεν είναι ορατά δια γυμνού οφθαλμού αναλαμβάνει η ελληνική κυβέρνηση, καθώς επιχειρεί να αναδείξει το EuroWorking Group σε κοιτίδα διαβουλεύσεων για την εδραίωση του διαπραγματευτικού στόχου της μείωσης των πλεονασμάτων., εγαλειοποιώντας επικοινωνιακά τις δηλώσεις της εν αναμονή προέδρου της ΕΚΤ, Κριστίν Λαγκάρντ.
Αν και το οικονομικό επιτελείο επιλέγει να κινηθεί θεσμικά, θέτοντας ιεραρχικά στους θεσμούς τα ζητήματα, εν τούτοις το κλίμα που δημιουργείται από τα φιλοκυβερνητικά media καταδεικνύει προσπάθεια πολιτικοποίησης και άσκησης πολιτικών πιέσεων προς το τεχνοκρατικό όργανο του Eurogroup, τακτική που έχει πολλάκις στο παρελθόν εκπυρσοκροτήσει. Η ελληνική κυβέρνηση, βέβαια, θέλει να αναθερμάνει το κλίμα στην οικονομία μετά την “χλιαρή” υποδοχή που έτυχε το σχετικό αίτημα σε Παρίσι, Βερολίνο και Ολλανδία, με στόχο να διατηρήσει τη δυναμική και να δείξει ότι οι σχεδιασμοί τυγχάνουν της αποδοχής των εταίρων.
Στην καλύτερη περίπτωση, όμως, το μόνο που μπορεί να περιμένει η κυβέρνηση είναι να αποκομίσει μια αρκετά καλή αίσθηση των διαθέσεων των εταίρων για την κατάσταση και τα περιθώρια. Αν και στο οικονομικό επιτελείο ευελπιστούν ότι η μεταρρυθμιστική ορμή των πρώτων εβδομάδων, οι δεσμεύσεις, οι διακηρύξεις και οι επαφές του Κυριάκου Μητσοτάκη με Μακρόν, Μέρκελ και Ρούτε θα έχουν συμβάλλει στη δημιουργία τουλάχιστον θετικού κλίματος, εν τούτοις το EWG δεν είναι το κατάλληλο φόρουμ για να μετρηθεί ο αντίκτυπος, αλλά για να διαμορφωθεί το κλίμα για το Eurogroup, όπου θα αποτιμηθούν προθέσεις, διαθέσεις και εντυπώσεις.
Το EWG δεν είναι Eurogroup και θα επιμείνει στα τυπικά και διαδικαστικά σημεία, ζητώντας από το οικονομικό επιτελείο να προσδιορίσει ημερομηνίες για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης και να υποδείξει επικεφαλής κλιμακίων που θα παράσχουν την απαραίτητη ενημέρωση. Μέχρι στιγμής, πάντως, το EWG δεν έχει λάβει νέες εντολές από τους πολιτικούς προϊσταμένους περί μεγαλύτερης ελαστικότητας ή αναπροσαρμογής των κριτηρίων, που συνεπάγεται ότι η ελληνική αποστολή θα βιώσει ένα “κρύο ντους”.
Για το λόγο αυτό φιλοκυβερνητικά media στην Ελλάδα επιχειρούν να αναδείξουν τις δηλώσεις Λαγκάρντ ως μοχλό πίεσης στην κατεύθυνση αυτή, μόνο που κάτι τέτοιο δεν ισχύει καθώς ούτε το ΔΝΤ, ούτε η ΕΚΤ συμμετέχουν στο προπαρασκευαστικό όργανο το Eurogroup. Με δεδομένη τη θεσμική διάρθρωση της ΕΕ και της Ευρωζώνης, το ευαίσθητο ισορροπιών και τις εντολές που ήδη έχουν δοθεί από τα προηγούμενα Eurogroup ενδεχόμενες αλλαγές στη στάση του EWG μπορούν να αναμένονται από τον Νοέμβριο, όταν η ελληνική κυβέρνηση θα έχει παρουσιάσει πλήρες και συνεκτικό πλαίσιο λειτουργίας, θα έχει συμφωνηθεί το modus operandi με τους θεσμούς τόσο σε επίπεδο διαδικασιών όσο και της επικοινωνιακής διαχείρισης, ενώ θα έχει πλέον αναλάβει τα ηνία της ΕΚΤ η Κριστίν Λαγκάρντ.
Συνεπώς, η προσπάθεια να χρησιμοποιηθεί το χαρτί των δηλώσεων Λαγκάρντ στο EuroWorking Group, είναι πρώιμο και θα μπορούσε να έχει αρνητικά αποτελέσματα ακόμα κι΄αν αυτό περιοριστεί στο επικοινωνιακό σκέλος και δεν γίνει επίκληση του κατά τη συνεδρίαση του οργάνου.