Το προσφυγικό, την παροχή τεχνογνωσίας και την προσέλκυση νέων επενδύσεων συζήτησε με ο Κυριάκος Μητσοτάκης με τον Ολλανδό πρωθυπουργό Μαρκ Ρούτε, καθώς οι τουρκικές προκλήσεις στο Αιγαίο και την ανατολική Μεσόγειο κλιμακώνονται και η νέα ελληνική κυβέρνηση επιχειρεί να διαμορφώσει πολιτικές συμμαχίες που θα διευκολύνουν την προώθηση της αναπτυξιακής της ατζέντας στα θεσμικά όργανα του Eurogroup.
Στην ανακοίνωση επισημαίνεται ότι στα θέματα που συζητήθηκαν περιλαμβάνονται όλα τα μεγάλα θέματα που απασχολούν την Ευρώπη, το Brexit, η επιβράδυνση της διεθνούς οικονομίας, ο ρόλος της Κίνας αλλά και το προσφυγικό και η ανάγκη μιας ενιαίας πολιτικής ασύλου.
Ωστόσο, οι αναφορές στη συνέντευξη Τύπου ήταν επιδερμικές, κάνοντας τη συζήτηση να μοιάζει ποιο ρηχή από αυτή που είχε με την Άγκελα Μέρκελ και τον Εμμάνουελ Μακρόν, γεγονός που προκαλεί ερωτηματικά, καθώς αυτή ήταν η τρίτη στη σειρά και συνεπώς καλύτερα προετοιμασμένη. Από τις αναφορές των δύο ηγετών, πάντως, συνάγεται ενδιαφέρον των Ολλανδών για την ελληνική γεωργία τόσο σε επίπεδο παροχής τεχνογνωσίας όσο και επενδύσεων, πλαίσιο αναμένεται να διαμορφωθεί στη συνέχεια. Βέβαια, για τον ίδιο κλάδο έχει εκφράσει ενδιαφέρον και το Ισραήλ που διαθέτει εργαλεία και τεχνογνωσία.
Με αφορμή τη συζήτηση για το προσφυγικό ο Κυριάκος Μητσοτάκης επισήμανε την ανάγκη ενιαίας ευρωπαϊκής πολιτικής ασύλου ιδίως μεταξύ των χωρών της ζώνης Σέγκεν κάνοντας λόγο για ενά «διπλό καθήκον» της Ελλάδας και της Ευρώπης.
«Η Ελλάδα θα κάνει αυτό που της αναλογεί για να ενταθούν οι επιστροφές προς την Τουρκία και να εξασφαλίσει ανθρώπινες συνθήκες διαβίωσης σε όσους παραμένουν στην πατρίδα μας. Ηδη έχουμε πάρει μέτρα για την αποσυμφόρηση των νησιών αλλά και η Ευρώπη πρέπει να προστατεύσει τα ελληνικά σύνορα γιατί είναι και σύνορα της Ευρώπης μερμινώντας για τη δίκαιη κατανομή προσφύγων στα κράτη-μέλη. Δεν μπορεί κράτη-μέλη να επωφελούνται από τη Συνθήκη Σένγκεν χωρίς να αναλαμβάνουν ένα μέρος της ευθύνης για τη διαχείριση του προσφυγικού προβλήματος».
Ο Έλληνας πρωθυπουργός επιχειρεί με αυτό τον τρόπο να ενεργοποιήσει μεταβατικό διάλογο για τη διαχείριση των προσφυγικών ροών μέχρι να ολοκληρωθούν οι διαβουλεύσεις για το νέο σύστημα Δουβλίνο IV, θέλοντας κατ΄ουσια να πιέσει για ado hoc χρηματοδότηση και λύσεις αποσυμφόρησης, καθώς και να αντικρούσει προληπτικά αιτήματα επαναπατρισμού προσφύγων που δέχεται παρασκηνιακά η κυβέρνηση.
Από την πλευρά του ο Ολλανδός πρωθυπουργός ανέφερε πως
«οι διμερείς σχέσεις είναι άριστες. Αυτή τη στιγμή συνεργαζόμαστε πάρα πολύ, στην ΕΕ, το ΝΑΤΟ, τον ΟΗΕ. Είμαστε σημαντικοί οικονομικοί εταίροι».
Ο Μαρκ Ρούτε, όμως, αναφέρθηκε επιδερμικά στα ζητήματα λέγοντας:
«Συζητήσαμε και τα προβλήματα της περιοχής όπως η μετανάστευση αλλά κυρίως επικεντρωθήκαμε στο πως μπορεί να δημιουργηθεί μεγαλύτερη ανάπτυξη στην Ελλάδα. Έχουμε ένα πρωθυπουργό που έχει στόχο να έρθουν περισσότερες επενδύσεις και ανάπτυξη»,
σημείωσε ο Ολλανδός πρωθυπουργός και προσέθεσε:
«Θέλουμε να δώσουμε τεχνογνωσία πχ στον αγροτικό τομέα. Η Ολλανδία ήδη δραστηριοποιείται στην Ελλάδα και θα συζητήσουμε πώς θα στηρίξουμε τις διαρθρωτικές αλλαγές. Θέλουμε να βοηθήσουμε και έχουμε και οι δύο κοινό συμφέρον».
ενώ καταλήγοντας είπε
«Συζητήσαμε και για την Ευρώπη και τα μεγάλα προβλήματα όπως πχ το brexit, το μεταναστευτικό»,
τέλος ανέφερε ότι θα υπάρξει εκ νέου συνάντηση με τον Κυριάκο Μητσοτάκη στη Νέα Υόρκη και τον Οκτώβριο στο επόμενο συμβούλιο.
«Είναι μια πολύ επίσκεψη και καλή συζήτηση. Η Ελλάδα είναι πάρα πολύ όμορφη χώρα αλλά πρέπει να γίνουν πολλά με το νέο πρωθυπουργό της χώρας».