Να διατηρήσει στην επικαιρότητα σε Ελλάδα και Τουρκία τα διμερή θέματα και ιδιαίτερα τα ενεργειακά προσπάθησε με νέες δηλώσεις του ο υπουργός Άμυνας της Τουρκίας, Χουλουσί Ακάρ, ανασκευάζοντας, εν μέρει, προηγούμενες δηλώσεις και τη σημειολογία φωτογραφίας με τον Ταγίπ Ερντογάν, ως προς τον τόνο και το επίδικο της υπόθεσης.
O υπουργός Άμυνας της Τουρκίας πέταξε πάνω στο Αιγαίο με εκπαιδευτικό αεροσκάφος Τ-38 συμμετέχοντας, σύμφωνα με την εφημερίδα Hurriyet, στην τελετή έναρξης της νέας εκπαιδευτικής χρονιάς των πιλότων στη Σμύρνη. Παράλληλα, ο Έλληνας πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης βρίσκεται στην Ολλανδία όπου συναντάται με τον ομόλογό του Μαρκ Ρούτε, στο πλαίσιο επαφών για την προώθηση των νέων ελληνικών θέσεων και την εδραίωση πολιτικών συμμαχιών.
Στην ομιλία του, ο Χουλουσί Ακάρ αναφέρθηκε στις εξελίξεις στο Αιγαίο, στην ανατολική Μεσόγειο και στην Κύπρο, στέλνοντας το μήνυμα ότι η Αγκυρα «δεν θα επιτρέψει τετελεσμένα», δήλωση που ευθυγραμμίζεται με τις πάγιες θέσεις της Άγκυρας στα ενεργειακά θέματα και από μόνες τους δεν συνιστούν πρόκληση.
«Είμαστε υπέρ της επίλυσης των προβλημάτων σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο, διμερών συμφωνιών και φιλικών σχέσεων. Αυτό όμως δεν πρέπει να θεωρηθεί ως αδυναμία ή παραχώρηση. Δεν θα επιτρέψουμε οποιοδήποτε τετελεσμένο. Δεν θα αφήσουμε τον σφετερισμό των δικαιωμάτων της Τουρκίας και των Τουρκοκυπρίων»
είπε χαρακτηριστικά ο Τούρκος υπουργός Άμυνας. Ενώ συνεχίζοντας προχώρησε ένα βήμα παραπάνω καθώς αναφέρθηκε στις δραστηριότητες που αναπτύσσει η Τουρκία στην κυπριακή ΑΟΖ και τα χωρικά ύδατα, τις ενώ είπε ότι “οι ετοιμασίες μας έχουν ολοκληρωθεί ανάλογα”, σπεύδοντας να επισημάνει ότι “αυτό δεν είναι απειλή”, αλλά γωνρίζοντας ότι έτσι ακριβώς εκλαμβάνεται, που σημαίνει ότι είναι απειλή την οποία η Άγκυρα δεν θέλει να αναγνωρίσει ακόμα για διπλωματικούς λόγους.
Οι ετοιμασίες μας έχουν ολοκληρωθεί ανάλογα. Αυτό δεν είναι απειλή. Εμείς θέλουμε σχέσεις καλής γειτονίας όμως θέλουμε και αντίστοιχη συμπεριφορά απο την άλλη πλευρά. Το “Φατίχ”, το “Μπαρμπαρός”, το “Γιαβούζ”και το “Ορούτς Ρέις” συνεχίζουν τις εργασίες τους. Στο θέμα αυτό το Ναυτικό και η Αεροπορία στήριξε όλη αυτή την προσπάθεια και θα συνεχίσει να το κάνει. Εκεί θα κάνουμε οτιδήποτε χρειαστεί για τα δικαιώματα που έχουμε. Δεν θα επιτρέψουμε κανένα τετελεσμένο»,
δήλωσε ο Ακάρ.
Την ίδια ώρα, ο εκπρόσωπος του κυβερνώντος κόμματος της Τουρκίας ΑΚΡ, Ομέρ Τσελίκ, δήλωσε ότι «στις 30 Αυγούστου το Ορούτς Ρέις έφτασε στην Αττάλεια και θα συμμετάσχει στις εργασίες ανατολικής Μεσογείου».
Σημείωσε πως η πρόταση της τουρκοκυπριακής πλευράς για ίδρυση κοινής επιτροπής για τους υδρογονάνθρακες που υποβλήθηκε στις 13 Ιουλίου απορρίφθηκε από την ελληνοκυπριακή πλευρά και πρόσθεσε πως
«η ε/κ διοίκηση κάνει δηλώσεις προς την κατεύθυνση της αποδυνάμωσης των εγγυήσεων της Τουρκίας οι οποίες διασφαλίζουν την ασφάλεια των αδελφών μας της “τδβκ” και αποτελούν εγγύηση στα δικαιώματα και συμφέροντά τους».
Αναφερόμενος στη στάση της ΕΕ στο θέμα της ανατολικής Μεσογείου, ο εκπρόσωπος του ΑΚΡ κατηγόρησε την ΕΕ ότι στο θέμα της ανατολική Μεσογείου στηρίζει την Ελλάδα και την ε/κ πλευρά «μέσα από μια “αλληλεγγύη γειτονιάς», η οποία δεν συνάδει με τις αξίες της ΕΕ.
«Η ΕΕ αντί να είναι ένας μηχανισμός που κινείται με πολιτικές αξίες, κινείται περισσότερο σε αυτά τα θέματα με τη λεγόμενη χαρακτηριστική αλληλεγγύη γειτονιάς»,
υποστήριξε ο Ομέρ Τσελίκ. επιχειρώντας έτσι να δείξει εκνευρισμό αλλά να μετριάσει τους τόνους κατά της ΕΕ που έχουν κατά καιρούς χρησιμοποιηθεί.