Το πολιτικό αδιέξοδο στο οποίο έχει περιέλθει η Βρετανία, η εμπορική και γεωπολιτική αντιπαράθεση των ΗΠΑ με την Κίνα και οι συνεπακόλουθες επιπτώσεις της διάχυτης πολιτικής αβεβαιότητας αποτέλεσαν τα μαύρα σύννεφα που σκέπασαν τις αγορές υποχρεώνοντας τους επενδυτές να στραφούν σε ασφαλή καταφύγια και να περιορίσουν τα ανοίγματά τους σε μετοχές, καθώς οι προβλέψεις για παρατεταμένη περίοδο υπανάπτυξης παγκοσμίως πληθαίνουν και τα περιθώρια αλλαγής πορείας από τον Ντόναλντ Τραμπ, τον Μπόρις Τζόνσον και του γκρουπ των αναθεωρητών-λαϊκιστών περιορίζονται αν δεν έχουν ήδη εξαντληθεί.
Τα στοιχεία για τη τη μεταποίηση υποχώρησε στις ΗΠΑ έδειξαν υποχώρηση στις 49,1 μονάδες τον Αύγουστο, πέφτοντας για πρώτη φορά κάτω από όριο των 50 μονάδων που διαχωρίζει την επέκταση από τη συρρίκνωση.
Η δημοσιοποίηση των απογοητευτικών μακροοικονομικών στοιχείων στις ΗΠΑ μία ημέρα μετά τα εξίσου απογοητευτικά στοιχεία για τη μεταποίηση ανά τον κόσμο επέδρασε αρνητικά στη Wall Street, η οποία στην 1η συνεδρίαση του μήνα (τη Δευτέρα ήταν κλειστή εξαιτίας της αργίας για την ημέρα Εργασίας) κατέγραφε ενδοσυνεδριακά απώλειες της τάξεως του 1,20%.
Στην Ευρώπη οι αγορές διορθώνουν μετά τα ρεκόρ που σημείωσαν τη Δευτέρα εν τη απουσία της Wall Street. Ο Euro STOXX 600 κινήθηκε χαμηλότερα κατά 0,23%, με τους περισσότερους κλάδους στα «κόκκινα», με μόνο αυτούς της αυτοκινητοβιομηχανίας, της υγείας και των υπηρεσιών κοινής ωφελείας, να καταφέρνουν να απεμπλακούν από το απογοητευτικό κλίμα.
Με απώλειες έκλεισαν τα χρηματιστήρια σε Φρανκφούρτη (0,36%), Λονδίνο (0,19%), Παρίσι (0,49%) και Μιλάνο (0,25%).
Στην Ασία για δεύτερη συνεχόμενη συνεδρίαση τα κυριότερα χρηματιστήρια δεν κινήθηκαν με τον ίδιο τρόπο.
Η εξέλιξη που μονοπώλησε το ενδιαφέρον στους επενδυτές της περιοχής ήταν η απόφαση της Κεντρικής Τράπεζας της Αυστραλίας να διατηρήσει τα επιτόκια αμετάβλητα στο 1% μετά τη χθεσινή της συνεδρίαση.
Η απόφαση αυτή δεν έτυχε της ανάλογης υποδοχής από τους επενδυτές, με αποτέλεσμα το χρηματιστήριο της χώρας να υποχωρήσει 0,09%, όπως το ίδιο έπραξαν και τα χρηματιστήρια σε Χονγκ Κονγκ (0,39%) και Σεούλ (0,18%).
Αντίθετα, με θετικό πρόσημο έκλεισαν τα χρηματιστήρια σε Τόκιο (0,02%) και Σανγκάη (0,21%).
Τα ομόλογα συνέχισαν το ράλι καθώς η αναζήτηση ασφαλών καταφυγίων συνεχίζεται, με αποτέλεσμα και ο χρυσός να ενισχυθεί παρά την άνοδο του δολαρίου. Πιέσεις δέχθηκε το πετρέλαιο καθώς τα απογοητευτικά οικονομικά στοιχεία επιβαρύνουν το ήδη αρνητικό διεθνές κλίμα και υπονομεύουν τις αναπτυξιακές προσδοκίες, αποδυναμώνοντας τις προβλέψεις για τη ζήτηση.
Σε επίπεδα που υποδηλώνουν έντονη ανασφάλεια, αλλά μακριά από τα υψηλά της περιόδου διατηρείται ο δείκτης μεταβλητότητας VIX, καθώς οι μετακινήσεις κεφαλαίων έχουν χαλαρώσει και οι επενδυτές έχουν περιορίσει τα ανοίγματά τους.