Να απαντήσει στις τουρκικές προκλήσεις αλλά με έμμεσο τρόπο και αποφεύγοντας να ανοίξει διάλογο με την Άγκυρα, προσπάθησε ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας με συνέντευξης που παραχώρησε στον “Alpha 989”, μετά από μπαράζ δημοσιευμάτων από τα ελληνικά media που αναδείκνυαν την τουρκική υπερδραστηριότητα.
Από το υφος, τη ρητορική και τον τρόπο της παρέμβασης του υπουργού Εξωτερικών φαίνεται ότι στόχος της ήταν να κατευναστεί το εγχώριο ακροατήριο και όχι να σταλεί μήνυμα στην Άγκυρα, γεγονός που προσθέτει στα σενάρια υιοθέτησης εναλλακτικού τρόπου χειρισμού και ενισχύει την πιθανότητα παρασκηνιακών διαβουλεύσεων. Η Αθήνα, απέφυγε να απευθυνθεί στην τουρκική κινητικότητα ευθέως τόσο με την ανακοίνωση του ΚΥΣΕΑ, όσο και με τις δηλώσεις του Κυριάκου Μητσοτάκη από το Βερολίνο. Επίσης, δεν μπορεί να αγνοηθεί η απουσία δηλώσεων από την ΕΕ, καθώς ΗΠΑ και NATO έχουν παραδοσιακά αποφύγει να εμπλακούν ενεργά στα ελληνοτουρκικά.
Οι δηλώσεις του Νίκου Δένδια μέσω συνέντευξης, χωρίς να εκδοθεί αντίστοιχη ανακοίνωση από το υπουργείο Εξωτερικών, συμβάλλουν στη σκιαγράφηση μιας νέας ελληνικής πολιτικής απέναντι στην Τουρκία, με πολύ χαμηλούς τόνους και χωρίς ευθείες απαντήσεις. Με τον τρόπο αυτό, η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εξωτερικών φαίνεται να επιχειρεί να μη ρίξει νερό στο μύλο του Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος αναζητά συνομιλητές για να τους μετατρέψει σε αντιπάλους και να τους χρησιμοποιήσει ως μοχλό πίεσης προς την ΕΕ και ενδεχομένως στις ΗΠΑ.
Μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό «Alpha 989», ο Νίκος Δένδιας, επεσήμανε ότι το ίδιο το γεγονός ότι γυρίσαμε πάλι στην κατάσταση του 2012 αποτελεί παράβαση από την πλευρά της Τουρκίας της συμφωνίας της με την ΕΕ του 2016 για το μεταναστευτικό, ενώ εξέφρασε τη λύπη του για την φωτογραφία του Τούρκου προέδρου, υπογραμμίζοντας ότι «τα σύνορα των κρατών δεν καθορίζονται με όποιο χάρτη θέλει να ζωγραφίσει ο καθένας, αλλά βάσει του διεθνούς δικαίου».
Χαρακτήρισε μάλιστα τις πράξεις αυτές ως «απόπειρες δημιουργίας εντυπώσεων» επισημαίνοντας ότι οι παραβατικές ενέργειες της Τουρκίας «απλώς εδραιώνουν την εικόνα της ως παραβάτη, δεν παράγουν έννομα αποτελέσματα». Κάλεσε, δε, την Άγκυρα να σοβαρευτεί και να επανέλθει στο πλαίσιο του διεθνούς δικαίου. Αποσαφηνίζοντας επίσης ότι «εμείς δεν πρόκειται να συρθούμε σε συναντήσεις υπό το κράτος πιέσεων».
Σχετικά με την εμπλοκή του Πολεμικού Ναυτικού στις περιπολίες στα θαλάσσια σύνορά μας, ο κ. Δένδιας είπε ότι η παρουσία του
«έχει την έννοια της συμπαράταξης όλων των δυνάμεων της χώρας στην αντιμετώπιση του μεταναστευτικού φαινομένου και στην προσπάθεια ανθρωπιστικά να μπορέσουμε να ελέγξουμε την κατάσταση».
Επεσήμανε δε ότι
«και το Πολεμικό μας Ναυτικό είναι κομμάτι του συνολικού μηχανισμού της Ελληνικής Δημοκρατίας και κατά συνέπεια δεν υπάρχει κανένας λόγος να μη συμμετέχει σε αυτή τη συνολική και συλλογική προσπάθεια».
Ερωτηθείς σχετικά με τις κατηγορίες του ΣΥΡΙΖΑ, ο υπουργός Εξωτερικών είπε ότι «ο ΣΥΡΙΖΑ είναι εκτός τόπου και χρόνου», σημειώνοντας ότι η προηγούμενη κυβέρνηση παρέλαβε «εξαιρετική κατάσταση» την οποία έφτασε «σε μία φοβερή αθλιότητα»,.
«Εμείς προσπαθούμε να βελτιώσουμε μία κατάσταση την οποία παραλάβαμε, με σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και του ευρωπαϊκού δικαίου»,
είπε και χαρακτήρισε «υπερβολικές» τις κατηγορίες προσθέτοντας ότι το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης «είναι καλύτερα να συμπαραταχθεί, να ομολογήσει τα όσα πολλά σφάλματα έκανε και έργω και λόγω να συμμετάσχει στην κοινή προσπάθεια».
Ερωτηθείς σχετικά με την κλιμάκωση της έντασης στο Αιγαίο και την κυπριακή ΑΟΖ, ο κ. Δένδιας αναφέρθηκε στις παραβιάσεις της κυριαρχίας της Κυπριακής Δημοκρατίας και στα μέτρα που έλαβε η Ε.Ε. και εκφράζοντας την ελπίδα ότι η Τουρκία θα συμμορφωθεί ώστε να μην υπάρχουν σκληρότερα μέτρα, τόνισε: «Τα σύνορα των κρατών δεν καθορίζονται με όποιο χάρτη θέλει να ζωγραφίσει ο καθένας, αλλά βάσει του διεθνούς δικαίου». Εξέφρασε δε την πεποίθηση ότι
«εκστρατείες επικοινωνιακού χαρακτήρα δεν μπορούν να μεταβάλουν την διεθνή νομιμότητα, πόσο μάλλον φωτογραφίες».
Ξέρουμε να υπερασπιζόμαστε τα εθνικά μας δικαιώματα
Στο πλαίσιο αυτό ο υπουργός Εξωτερικών σημείωσε ότι
«εμείς από την πλευρά μας θεωρούμε ότι προϋπόθεση για τη σταθερότητα είναι η εφαρμογή του διεθνούς δικαίου της θάλασσας όπως ισχύει και όχι όπως θα μπορούσε να το ερμηνεύσει οποιοσδήποτε ζωγραφίζοντας ελεύθερα ως να επρόκειτο για πίνακα νεοσουρεαλισμού».
Συμπλήρωσε πως
«εμείς θα θέλαμε να μπορούμε να συνεννοηθούμε με τους Τούρκους»,
αποσαφηνίζοντας όμως ότι
«εμείς δεν είμαστε διατεθειμένοι να τους ακολουθήσουμε σε βαλκανοποίηση ξανά της ζωής της περιοχής, ούτε στη λογική του περιφερειακού επαρχιωτισμού που ακολουθούν».
Και προσέθεσε:
«Καλό είναι να σοβαρευτούν, να επανέλθουν στο πλαίσιο του διεθνούς δικαίου και να μπορέσουμε να συζητήσουμε σοβαρά μεταξύ μας. Η Τουρκία αυτή τη στιγμή λειτουργεί ως ο ταραξίας της περιοχής. Δεν βοηθά αυτό ούτε την ίδια την Τουρκία».
Σε ερώτηση αν ανησυχεί για το Καστελόριζο, ο κ. Δένδιας απάντησε:
«Ουδείς έχει δικαίωμα να εκχωρήσει την κυριαρχία και τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελληνικής Δημοκρατίας. Ουδείς διαχρονικά. Κατά συνέπεια με νηφαλιότητα πάντοτε, αλλά είναι καλό αυτό να μην παρεξηγείται. Το ότι εμείς δεν φερόμαστε σαν βαλκανικός ταραξίας δεν σημαίνει ότι δεν ξέρουμε να υπερασπιζόμαστε τα εθνικά μας δικαιώματα. Εμείς είμαστε μία σοβαρή, στέρεη, δημοκρατική ευρωπαϊκή χώρα».
Ως προς τη δυνατότητα μίας σοβαρής συζήτησης με την Τουρκία εξέφρασε την άποψη ότι η Τουρκία δεν θέλει να συζητήσει σοβαρά μαζί μας, τονίζοντας ότι «πλαίσιο διαλόγου δεν μπορεί να είναι το πλαίσιο νεοσουρεαλιστικών διεκδικήσεων οι οποίες εκφράζονται ως πίνακας και φωτογραφίζονται για να αποσταλούν εμμέσως ως μήνυμα στην Ελλάδα»
Ερωτηθείς σχετικά με ενδεχόμενη συνάντησή του με τον Τούρκο ομόλογό του, ο κ. Δένδιας αποσαφήνισε επίσης ότι για να γίνει μία συνάντηση πρέπει να είναι και επωφελής βάσει ενός σοβαρού πλαισίου.
«Εμείς δεν πρόκειται να συρθούμε σε συναντήσεις υπό το κράτος πιέσεων»,
τόνισε και σημείωσε:
«Σαφώς θα ήθελα να συναντήσω τον κ. Τσαβούσογλου, είναι άνθρωπος με τον οποίο συνδέομαι και φιλικά, αλλά πρέπει να υπάρχει και ένα πλαίσιο. Εάν η Τουρκία συνεχώς δημιουργεί προβλήματα, τι πλαίσιο συνάντησης να φτιάξουμε;».