Με fast track διαδικασίες επιχειρεί η ελληνική κυβέρνηση να αποσυμφορήσει το hot spot της Μόριας στη Λέσβο μετά την άφιξη 600+ προσφύγων την προηγούμενη εβδομάδα μέσα σε μια μόνο ώρα. Σήμερα ολοκληρώθηκε το πρώτο μέρος της μεταφοράς 1500 προσφύγων σε δομές φιλοξενίας της βόρειας Ελλάδας, ενώ παράλληλα απεστάλη και δεύτερο πλοίο ανοικτής θάλασσας του Λιμενικού στην περιοχή ώστε να πυκνώσουν οι περιπολίες και να ειδοποιούνται εγκαίρως οι τουρκικές αρχές.
Όπως ανακοινώθηκε με το πλοίο «Καλντέρα Βίστα» αναχώρησαν 635 άτομα με προορισμό τη Θεσσαλονίκη. Τόσο αυτοί όσο και οι υπόλοιποι που θα μετακινηθούν με το πλοίο «Άκουα Μπλου» από το λιμάνι της Θεσσαλονίκης, οι 1.000 θα πάνε σε χώρο φιλοξενίας στη Νέα Καβάλα Κιλκίς και οι υπόλοιποι 500 σε άλλες δομές της βόρειας Ελλάδας.
Η μεταφορά αυτή γίνεται στο πλαίσιο του κυβερνητικού σχεδίου για αντιμετώπιση του μεταναστευτικού – προσφυγικού ζητήματος στα νησιά, τα οποία αντιμετωπίζουν νέο κύμα προσφυγικών ροών.
Στο μεταξύ, χθες το βράδυ, άλλοι 125 πρόσφυγες και μετανάστες έφθασαν στη Λέσβο. Από τουρκικής πλευράς η Ακτοφυλακή αναφέρει περίπου 700 συλλήψεις ατόμων που περνούσαν στο νησί από την περασμένη Πέμπτη μέχρι σήμερα. Στο ίδιο διάστημα ξεπερνάνε τους 1.000 οι αφιχθέντες στη Λέσβο που υπέβαλαν αίτημα ασύλου.
Το Σάββατο συνεδρίασε το ΚΥΣΕΑ το οποίο αποφάσισε 7 μέτρα αποσυμφόρησης και ενίσχυσης της εποπτείας, σε μια προσπάθεια να αποκαταστήσει τη λειτουργικότητα του μηχανισμού και προλάβει κοινωνικές αντιδράσεις.
Το νέο κύμα αύξησης των προσφυγικών ροών φαίνεται ότι συνδέεται με τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει ο Ερντογάν σε διάφορα μέτωπα, αλλά και με τη συνεχιζόμενη παραμονή στην τουρκική επικράτεια περισσοτέρων των 3 εκατ. προσφύγων.
Το θέμα των προβλημάτων που αντιμετωπίζει ο Ερντογάν και των μεταβαλλόμενων γεωπολιτικών συνθηκών αποτελεί και το βασικό σενάριο στο οποίο η κυβέρνηση αποδίδει τόσο την πύκνωση των προσφυγικών ροών όσο και την κλιμάκωση της αντιπαράθεσης στο Αιγαίο και σε πολιτικό επίπεδο. Παραδοσιακά, το μεταναστευτικό, σε συνδυασμό με τις πολιτικές κρίσεις σε ευρωπαϊκές χώρες και την άνοδο της ξενοφοβίας και της Ακροδεξιάς, αποτελεί ένα πολύ ισχυρό διαπραγματευτικό χαρτί της Τουρκίας για να πιέσει την Ευρώπη για ανταλλάγματα και στον πόλεμο της Συρίας.
Σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Ναυτιλίας, τον Αύγουστο οι υπηρεσίες του Λιμενικού διαχειρίστηκαν 8.200 παράτυπους μετανάστες έναντι 3.400 τον Αύγουστο του 2018. Τα στελέχη του υπουργείου και του Λιμενικού παρακολουθούν στενά την εξέλιξη του φαινομένου και όπως έχει ήδη αποφασιστεί, τα αμέσως επόμενα εικοσιτετράωρα πρόκειται να καταθέσουν αίτημα στον ευρωπαϊκό οργανισμό Frontex ζητώντας έκτακτη οικονομική βοήθεια, ούτως ώστε να καλυφθεί το επιπλέον κόστος που συνεπάγεται η αύξηση του αριθμού των πλωτών που περιπολούν κατά μήκος των θαλάσσιων συνόρων Ελλάδας – Τουρκίας.
Στη Λέσβο πήρε εντολή πριν από μερικά εικοσιτετράωρα να κατευθυνθεί για περιπολίες και δεύτερο πλοίο ανοικτής θαλάσσης του Λιμενικού, ενώ έχουν δοθεί οδηγίες να εντοπίζονται όσο το δυνατόν πιο έγκαιρα οι βάρκες με μετανάστες που αναχωρούν από τα τουρκικά παράλια και άρα να ειδοποιείται η τουρκική ακτοφυλακή όσο οι παράτυποι μετανάστες βρίσκονται εντός των δικών της χωρικών υδάτων.