Μπροστά σε νέο κύμα κινητοποιήσεων που μπορούν να εδραιώσουν το κλίμα αντιπαράθεσης στην κοινωνία, βρίσκονται οι αρχές του Χονγκ Κόνγκ και το Πεκίνο, με τον κίνδυνο εμβάθυνσης και εδραίωσης των ερεισμάτων των διαδηλωτών να πραγματώνεται.
Στον χορό των κινητοποιήσεων μπήκαν δυναμικά σήμερα και οι μαθητές της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης και οι φοιτητές του Χονγκ Κονγκ. Σε συνέχεια των διαδηλώσεων, οι οποίες συνεχίζονται αδιάκοπα από τον Ιούνιο, χιλιάδες μαθητές και φοιτητές απέχουν σήμερα, κατά την επίσημη έναρξη του ακαδημαϊκού έτους, από τα μαθήματά τους.
Σύμφωνα με τους διοργανωτές των διαδηλώσεων, περί τους 10.000 μαθητές από 200 σχολεία Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης δεν εμφανίστηκαν σήμερα στις τάξεις τους. Η αποχή των μαθητών συμπίπτει με το κάλεσμα για διήμερη απεργία και μία ακόμη μεγάλη πορεία.
Το περασμένο Σαββατοκύριακο ήταν ίσως το πιο βίαιο από την έναρξη των κινητοποιήσεων, με τους διαδηλωτές να συγκρούονται με τις αστυνομικές δυνάμεις.
Το Σάββατο, οι διαδηλωτές έριξαν βόμβες μολότοφ και επιτέθηκαν στο κοινοβούλιο, ενώ η αστυνομία έκανε χρήση δακρυγόνων, σφαιρών από καουτσούκ, αντλιών νερού και προειδοποίησε με βολές στον αέρα.
Χθες, εκατοντάδες διαδηλωτές επιχείρησαν να αποκλείσουν την πρόσβαση προς το διεθνές αεροδρόμιο του Χονγκ Κονγκ. Η διαχειρίστρια εταιρεία του Airport Express, του τρένου υψηλής ταχύτητας που συνδέει το όγδοο μεγαλύτερο διεθνές αεροδρόμιο του κόσμου με το κέντρο της πρώην βρετανικής αποικίας, ανακοίνωσε αρχικά ότι διακόπτει τα δρομολόγια, χωρίς περισσότερες εξηγήσεις.
Κουκουλοφόροι διαδηλωτές, ντυμένοι στα μαύρα και κρυμμένοι πίσω από ομπρέλες, ώστε να μην καταγράφονται από τις κάμερες, έστησαν οδοφράγματα στον τερματικό σταθμό των λεωφορείων του αεροδρομίου.
Το Χονγκ Κονγκ βιώνει εδώ και τρεις μήνες τη σοβαρότερη πολιτική κρίση μετά την επανένωση με την Κίνα, το 1997. Αφορμή των διαδηλώσεων στάθηκε ένα νομοσχέδιο που θα επέτρεπε την έκδοση υπόπτων στην Κίνα, στη συνέχεια ωστόσο πήραν αντικυβερνητικό χαρακτήρα.