Πολιτική πόλωσης στο εσωτερικό σκηνικό με επίκληση έξωθεν απειλής και ταύτισης των πολιτικών του αντιπάλων με εξωτερικούς εχθρούς ακολουθεί ο Ταγίπ Ερντογάν και σε νέα ομιλία του για την επέτειο των 16 ετών διακυβέρνησης από AKP, καθιστώντας έκδηλη τη νευρικότητά του, σε βαθμό που δημιουργεί ερωτηματικά για το ενδεχόμενο να έχει απολέσει ουσιαστικά τον έλεγχο.
Ο Τούρκος πρόεδρος αφού σκιαγράφησε στην Τουρκία ως χώρα υπό πολιορκία, περιτριγυρισμένη από εχθρούς, ανέδειξε ψεγάδια στη συνεργασία με το NATO και έθεσε υπό αναθεώρηση τη σχέση με τις ΗΠΑ, κατέδειξε τους πολιτικούς του αντιπάλους ως “πράκτορες” των εχθρών.
Στην ομιλία του, ο Τούρκος πρόεδρος έκανε λόγο για απόπειρα πολιορκίας της Τουρκίας από τους γείτονές της, «όπως συνέβαινε και έναν αιώνα πριν», σκιαγραφώντας την Ελλάδα και την Κύπρο ως εχθρούς, σημειολογία που αντικατοπτρίζει το τεταμένο κλίμα στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο..
Υποδεχόμενος τους εκατοντάδες καλεσμένους του σε δεξίωση στο Λευκό Παλάτι, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε ότι η Τουρκία αυτή τη στιγμή δίνει έναν μεγάλο αγώνα στην ανατολική Μεσόγειο και την Κύπρο.
«Η Τουρκία διεξάγει έναν μεγάλο πολιτικό και οικονομικό αγώνα στην ανατ. Μεσόγειο και την Κύπρο, με κάποιους να τάσσονται με τις θέσεις των αντιπάλων μας. Κάποιοι προσπαθούν να πολιορκήσουν την Τουρκία πολιτικά, οικονομικά και στρατιωτικά και κάποιοι άλλοι, προκειμένου να μεγαλώσουν την πίτα τους, μεταφέρουν νερό στο μύλο των αντιπάλων μας. Γνωρίσαμε αυτή τη νοοτροπία και πριν από έναν αιώνα”,
ανέφερε ο Τούρκος πρόεδρος αφήνοντας σαφείς αιχμές ότι η Ελλάδα, η Κύπρος και οι σύμμαχοί τους κάνουν ακριβώς το ίδιο.
Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε επίσης ότι ο στόχος του αγώνα που δίνει η χώρα του από τη Συρία μέχρι την ανατολική Μεσόγειο έχει παράλληλα και «ανθρωπιστικό» χαρακτήρα.
«Σήμερα, ο αγώνας που διεξάγουμε στο Ιράκ, στη Συρία, στην Ανατολική Μεσόγειο καθώς και σε όλη την περιοχή γύρω μας έχει έναν στόχο. Ο σκοπός είναι κυρίως να προστατεύσει τα δικαιώματα της Τουρκικής Δημοκρατίας και παράλληλα να εξασφαλίσει τα δικαιώματα των φίλων και αδελφών. Γιατί όταν εκατομμύρια άνθρωποι πέρα από τα σύνορά μας ζουν υπό τον κίνδυνο της ζωής τους και της καταστροφής των εστιών τους, δεν είναι δυνατό εμείς εδώ να ζούμε γαλήνια»,
τόνισε. Η δήλωση αυτή εντάσσεται στο πλαίσιο του μαξιμαλιστικού βερμπαλισμού που συχνά υιοθετεί ο Τούρκος πρόεδρος και είναι ενδεικτική της πίεσης που αισθάνεται από τις διαφοροποιήσεις και αποσχίσεις από το κόμμα του, καθώς και της ανησυχίας του για τη στήριξη των νέων πολιτικών σχηματισμών από το διεθνή παράγοντα.