Με εντατικοποίηση των πιέσεων προς τη Βόρεια Κορέα και απομάκρυνση από την προοπτική διαλόγου απαντούν οι ΗΠΑ, στις ρίψεις βλημάτων από την Πιονγιάνγκ, εξέλιξη που ήταν εν πολλοίς αναμενόμενη, καθώς οι σχέσεις του Ντόναλντ Τραμπ με τον Κιμ γιονκ Ουν περνούν από το Πεκίνο και καθώς το σινοαμερικανικό μέτωπο διευρύνεται το σκηνικό δυναμιτίζεται.
Η διάχυση του εμπορικού πολέμου που κήρυξαν οι ΗΠΑ στην Κίνα στο γεωπολιτικό σκηνικό, όπως αυτή καταγράφεται από την αύξηση της έντασης στη Νότια Σινική Θάλασσα, στα εξοπλιστικά της Ταϊβάν και στην επιδείνωση των προοπτική λύσης στη Βόρεια Κορέα, αυξάνει κάθετα το γεωπολιτικό ρίσκο καθώς αναζωπυρώνει -ελεγχόμενα ακόμα- εστίες που βρίσκονταν σε ύφεση.
Μιλώντας σε μια εκδήλωση στην πολιτεία Ιντιάνα, ο Πομπέο έκανε λόγο την Τρίτη για
«συμπεριφορά κράτους-κακοποιού από μέρους της Βόρειας Κορέας», η οποία «δεν μπορεί να αγνοηθεί».
Το σχόλιο αυτό του Πομπέο ήταν αδικαιολόγητο και προκλητικό, επισήμανε η εκπρόσωπος της Βορείου Κορέας, Τσόου, σύμφωνα με το βορειοκορεατικό πρακτορείο ειδήσεων KCNA.
«Ο Πομπέο έφθασε τόσο μακριά στη φρασεολογία που χρησιμοποίησε που έκανε πιο δύσκολη την αναμενόμενη έναρξη των διαπραγματεύσεων σε επίπεδο ομάδων εργασίας»,
πρόσθεσε η ίδια.
Παράλληλα, οι ΗΠΑ ανακοίνωσαν κυρώσεις σε τρεις ναυτιλιακές εταιρίες που εδρεύουν στην Ταϊβάν και το Χονγκ Κονγκ καθώς και σε τέσσερα πρόσωπα που κατηγορούνται ότι βοήθησαν τη Βόρεια Κορέα να παρακάμψει το εμπάργκο πετρελαϊκών προϊόντων επέβαλαν σήμερα οι ΗΠΑ. Το υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ στην ανακοίνωσή του υπενθυμίζει ότι
«οι ναυτιλιακές εταιρείες που συνεργάζονται με τη Βόρεια Κορέα αντιμετωπίζουν αυξημένο κίνδυνο να τους επιβληθούν κυρώσεις, παρά τις μεθόδους που χρησιμοποιούν για να κρύψουν τη δραστηριότητά τους».
Οι κυρώσεις έρχονται τη στιγμή που οι διμερείς σχέσεις επιδεινώνονται, ενώ είχαν καθυστερήσει, μέχρι τώρα, στέλνοντας μήνυμα σταδιακής εξομάλυνσης. Στην πραγματικότητα οι κυρώσεις στοχεύουν να αλλάξουν το μήνυμα που εκπέμπει η Ουάσιγκτον σε μια προσπάθεια να εξαναγκάσει την Κίνα να στηρίξει ανοιχτά τον Κιμ γιονγκ Ουν, κίνηση που θα στερούσε ερείσματα σε διεθνές επίπεδο από το Πεκίνο.
Οι εταιρείες στις οποίες επιβλήθηκαν κυρώσεις είναι οι Jui Pang Shipping Co Ltd, Jui Zong Ship Management Co Ltd (Ταϊβάν) και Jui Cheng Shipping Company Limited (Χονγκ Κονγκ).
Εκτός από τις εταιρείες, η Ουάσινγκτον επέβαλε κυρώσεις και σε δύο πρόσωπα που κατοικούν στην Ταϊβάν, τους Χουάνγκ Ουάνγκ Κεν και Τσεν Μέι Χσιάνγκ.
Η Τσόου προειδοποίησε ακόμη πως σταδιακά οι προσδοκίες της Πιονγιάνγκ σε ό,τι αφορά τις διαπραγματεύσεις με τις ΗΠΑ μειώνονται και αυτό την αναγκάζει να επανεξετάσει τη στάση της και τα μέτρα που έχει λάβει συνολικά. «Οι ΗΠΑ καλά θα έκαναν να μην δοκιμάζουν την υπομονή μας με εξοργιστικά σχόλια όπως αυτά, αν δεν θέλουν να μετανιώσουν πικρά αργότερα», προειδοποίησε η Τσόου.
Η κυβέρνηση της Βόρειας Κορέας επικρίνει ολοένα πιο έντονα τον Πομπέο το τελευταίο διάστημα και αφήνει να πλανώνται αμφιβολίες για την επανέναρξη των διαπραγματεύσεών της με τις ΗΠΑ για την αποπυρηνικοποίηση της κορεατικής χερσονήσου. Οι διαπραγματεύσεις για να τερματιστούν τα προγράμματα ανάπτυξης πυρηνικών όπλων και βαλλιστικών πυραύλων της Πιονγιάνγκ ουσιαστικά ανεστάλησαν μετά το φιάσκο της δεύτερης συνάντησης του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ με τον Βορειοκορεάτη ηγέτη Κιμ Γιονγκ Ουν στο Ανόι του Βιετνάμ τον Φεβρουάριο.
Οι Τραμπ και Κιμ συναντήθηκαν ξανά τον Ιούνιο στην αποστρατιωτικοποιημένη ζώνη που χωρίζει την κορεατική χερσόνησο και συμφώνησαν οι χώρες τους να ξαναρχίσουν συνομιλίες σε επίπεδο ομάδων εργασίας, κάτι όμως που δεν έχει συμβεί.
Μετά τη σύνοδο του Βιετνάμ, η Πιονγιάνγκ απαίτησε ο Πομπέο, ο οποίος έχει την υψηλή εποπτεία του διαλόγου, να αντικατασταθεί από κάποιον «ωριμότερο», ενώ ταυτόχρονα εξήρε την αρμονική σχέση που οικοδομούν οι Κιμ και Τραμπ.
Η Βόρεια Κορέα προχώρησε τις προηγούμενες εβδομάδες σε σειρά δοκιμαστικών εκτοξεύσεων βαλλιστικών πυραύλων μικρού βεληνεκούς, σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τα κοινά στρατιωτικά γυμνάσια των ΗΠΑ και της Νότιας Κορέας, τη δοκιμή ενός νέου αμερικανικού πυραύλου μέσου βεληνεκούς και δηλώσεις του Αμερικανού υπουργού Άμυνας για την ανάπτυξη τέτοιων πυραύλων στην Ασία.