Η συνάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη με την Άγκελα Μέρκελ εξελίχθηκε όπως ήταν αναμενόμενο, καθώς ο Έλληνας πρωθυπουργός έχοντας πάρει μια πρόγευση από τον Εμμάνουελ Μακρόν μετέβη στο Βερολίνο έχοντας προσαρμοστεί στους κανόνες και θέλοντας να ολοκληρώσει την εικόνα για την κατάσταση που συναντήσει και για τα θέματα που θα πρέπει να είναι προετοιμασμένος.
Αυτό πιστοποιούν με αναφορές γερμανικά media, ελληνικά φιλοκυβερνητικά μέσα και με άρθρο του στην Καθημερινή ο ιδρυτής του Reuters Breaking Views, Χιούγκο Ντίξον. Στην πραγματικότητα ο Κυριάκος Μητσοτάκης πέρασε ένα crash course μέσω του οποίου έλαβε το βάπτισμα του πυρός, ενημερώθηκε για την ατζέντα και σκιαγράφησε τις προθέσεις του, όσον αφορά τα ευρωπαϊκά δρώμενα. Από την άλλη πλευρά, τόσο η Άγκελα Μέρκελ, όσο και ο Εμμάνουελ Μακρόν ενημέρωσαν τον Έλληνα πρωθυπουργό για τους τομείς που ενδιαφέρουν τις χώρες τους επενδυτικά στην Ελλάδα, ενώ ζήτησαν από τον Κυριάκο Μητσοτάκη να επαναλάβει τις δεσμεύσεις του πάνω σε συγκεκριμένα ζητήματα που άπτονται της ευρωπαϊκής ατζέντας.
Παραδίδοντας τα “διαπιστευτήρια” του ο Κυριάκος Μητσοτάκης κλήθηκε να δεσμευτεί για τη Συμφωνία των Πρεσπών, την οποία αναγνώρισε δεσμευτικά, ενώ ξεκαθάρισε ότι δεν αναλάβει μονομερείς δράσεις, αφού δήλωσε ότι οι ατέλειες που έχει μπορούν να διορθωθούν σε ευρωπαϊκό πλαίσιο, διαψεύδοντας έτσι από οποιεσδήποτε εντυπώσεις είχαν δημιουργηθεί για το ενδεχόμενο veto στην ενταξιακή πορεία, το οποίο είτε είχαν δηλώσει, είτε είχαν υπονοήσει στελέχη του κόμματός του.
Ο κ. Μητσοτάκης αναφέρθηκε στις δηλώσεις του στο Μακεδονικό λέγοντας ότι
«η Καγκελάριος γνωρίζει τις απόψεις μου, ότι η Συμφωνία των Πρεσπών είναι μια συμφωνία με σοβαρά ελαττώματα. Ελαττώματα τα οποία, όμως, μπορούν να αμβλυνθούν μέσω της συνολικής ευρωπαϊκής προοπτικής των Δυτικών Βαλκανίων».
Κλείνοντας, ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεσμεύτηκε για υπακοή στους ευρωπαϊκούς κανόνες για το άσυλο και τη μετανάστευση, απομακρυνόμενος από θέσεις που έχουν διατυπωθεί εντός του κόμματός του για το προσφυγικό-μεταναστευτικό και για την μεταχείριση των ανθρώπων αυτών.
Ο πρωθυπουργός τόνισε και τη ανάγκη για ευρωπαϊκή φύλαξη των συνόρων και σημείωσε ότι η ελεύθερη διακίνηση εντός της ΕΕ απαιτεί και φύλαξη των συνόρων. Δεν μπορεί να υπάρχουν χώρες που καρπούνται τα ωφελήματα χωρίς να θέλουν να συμβάλλουν, ανέφερε. Σημείωσε ακόμη ότι το μεταναστευτικό θα τεθεί σε επίπεδο ΕΕ σε σχέση με το συμφωνία που αποκαλείται Δουβλίνο 4. Για την Ελλα΄δα, προανήγγειλε αλλαγή του νομοθετικού πλαισίου για το άσυλο, στα ευρωπαϊκά πρότυπα και υπογράμμισε ότι η κυβέρνηση θα αξιοποιήσει τους πόρους για την παροχή ανθρώπινων συνθηκών στα κέντρα φιλοξενίας.
Ο Έλληνας πρωθυπουργός, έδωσε έμφαση στα επενδυτικά και οικονομικά θέματα, τα οποία είναι εμπεδωμένο ότι αλληλεπιδρούν μεταξύ τους. Έτσι μίλησε για βαθιές μεταρρυθμίσεις, “ιδιοκτησία” του προγράμματος και κατ΄επέκταση νέο συμβόλαιο εμπιστοσύνης με τους εταίρους, αποφεύγοντας να χρησιμοποιήσει τις λέξεις αυτές, καθώς θέλησε να εκμεταλλευτεί τη βάση που υπάρχει ήδη και να μην μηδενίσει το κοντέρ. Εξειδικεύοντας, ο Κυριάκος Μητσοτάκης ξεκαθάρισε ότι μεταρρυθμίσεις εννοεί τον περιορισμό της γραφειοκρατίας και την επιτάχυνση των ιδιωτικοποιήσεων.
Όπως εξήγησε ο ίδιος στις δηλώσεις του
«θέλουμε να δρομολογήσουμε και θα παρουσιάσουμε -ελπίζω μαζί με την Καγκελάριο- στις αρχές του χρόνου, ένα φιλόδοξο σχέδιο επενδύσεων γύρω από την “πράσινη οικονομία”, τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, τη διαχείριση των απορριμμάτων, την ηλεκτροκίνηση, παραγωγικές δραστηριότητες που είναι φιλικές προς το περιβάλλον».
ενώ συνεχίζοντας είπε
«Το σχέδιο περιλαμβάνει τη ΔΕΗ, η οποία “βρίσκεται σε πολύ δύσκολη φάση” και “προχωρούμε σε δραστικές κινήσεις, προκειμένου να την εξυγιάνουμε».
Αλλά για να εξυγιανθεί, είπε ο κ. Μητσοτάκης, πρέπει να γίνουν επενδύσεις και οι Γερμανοί επιχειρηματίες έχουν τεχνογνωσία και ενδιαφέρον για τον τομέα της ενέργειας. Στις προσεχείς συνεργασίες θα συμπεριληφθεί η τεχνική εκπαίδευση στην οποία οι Γερμανοί έχουν επίσης τεχνογνωσία.
Σε αυτά τα ζητήματα η Άγκελα Μέρκελ απάντησε ότι η Γερμανία ενδιαφέρεται για τον τομέα της ενέργειας, με τον Έλληνα πρωθυπουργό να αναφέρεται πλέον συγκεκριμένα στην εξυγίανση, ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ και τις επενδύσεις στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας.
Ανοιχτό έμεινε το μέτωπο των δημοσιονομικών, όπου ο Κυριάκος Μητσοτάκης προσήλθε με πολύ χαμηλές προσδοκίες, γνωρίζοντας ότι το θέμα θα συζητηθεί στα αρμόδια όργανα, αλλά επισημαίνοντας ότι αν χρειαστεί θα το επαναφέρει σε διμερές επίπεδο. δημοσίως, η Άγκελα Μέρκελ εξήρε την μεταρρυθμιστική ορμή που επιδεικνύει η ελληνική κυβέρνηση, αλλά επισήμανε ότι δεν πρέπει να χαθεί η κατεύθυνση.
Η ελληνική αποστολή δεν έκρυβε την ικανοποίησή της για τις συναντήσεις με την Άγκελα Μέρκελ και τον αντιπρόεδρο και υπουργό Οικονομικών Όλαφ Σολτς. Δεν συζητήθηκε το θέμα των πλεονασμάτων, που ανάγεται στο επίπεδο των θεσμών και θα τεθεί την κατάλληλη στιγμή όταν αποκατασταθεί η αξιοπιστία της χώρας, σημείωσαν κυβερνητικές πηγές.