Κινήσεις που συνάδουν με σκλήρυνση της στάσης της Ελλάδας απέναντι στην Τουρκία καταγράφονται από την άτυπη σύσκεψη των υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ και μετά τη συνάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη με την Άγκελα Μέρκελ, καθώς πέρα από τη ρητορική, ο Νίκος Δένδιας κάλεσε στο υπουργείο Εξωτερικών τον Τούρκο πρέσβη στην Αθήνα, Μπουράκ Οζούγκερτζιν.
Ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών έθεσε δύο θέματα στον Τούρκο διπλωμάτη, όπως μετέδωσαν ΕΡΤ και ΑΠΕ επικαλούμενα διπλωματικές πηγές.
Ο κ. Δένδιας εξέφρασε την έντονη δυσαρέσκεια της Ελλάδας για την αύξηση των προσφυγικών ροών από την Τουρκία.
Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, ο Έλληνας υπουργός υπενθύμισε στον διπλωμάτη τις υποχρεώσεις που έχει αναλάβει η Τουρκία στο πλαίσιο της συμφωνίας με την ΕΕ και την ανάγκη να εφαρμόζει αυτά τα οποία έχουν συμφωνηθεί.
Παράλληλα, ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών αναφέρθηκε στις έκνομες τουρκικές ενέργειες στην ανατολική Μεσόγειο και διεμήνυσε στον Τούρκο διπλωμάτη ότι το συμφέρον των δυο χωρών είναι η εμπέδωση της ασφάλειας και της σταθερότητας στην περιοχή, σύμφωνα πάντα με τη Δημόσια Τηλεόραση. Στο πλαίσιο αυτό, ο κ. Δένδιας εξέφρασε τη θέση ότι ενέργειες που υπονομεύουν αυτόν τον στόχο δεν είναι αποδεκτές και πρέπει να αποφεύγονται.
Με τον τρόπο αυτό ο Νίκος Δένδιας θέλει να δώσει στίγμα αντίδρασης, περιορίζει όμως την διπλωματική της έκταση, καθώς επέδωσε διάβημα διαμαρτυρίας, αλλά πραγματοποίησε ενημέρωση, ζητώντας απαντήσεις.
Της κλήσης αυτής είχαν προηγηθεί δηλώσεις για νέο 74 στην Κύπρο από τον Τούρκο υπουργό Άμυνας, Χουλουσί Ακάρ, παραβιάσεις, υπερπτήσεις και εμπλοκές στον εναέριο χώρο, καθώς και η “απόβαση” 600+ μεταναστών σε μια μέρα στη Λέσβο.