Στο προσφυγικό και τις επενδύσεις επικεντρώθηκαν η ατζέντα των συζητήσεων του Έλληνα πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με τη Γερμανίδα καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ, με τις τράπεζες να μένουν εκτός συζήτησης και τα πλεονάσματα να αναφέρονται κατά την αποστροφή του λόγου και απαντώντας σε ερώτηση στη συνέντευξη Τύπου, ενώ φάνηκε να επιχειρείται η ex post σύνδεσή τους με τις αποκρατικοποιήσεις.
Η κοινή συνέντευξη Τύπου ήταν πολύ πιο εγκάρδια από αυτή του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Εμμάνουελ Μακρόν, καθώς ο Έλληνας πρωθυπουργός είχε φροντίσει με συνέντευξή του στην FAZ να αποδεχθεί την ατζέντα της Άγκελα Μέρκελ διαχωρίζοντας τα διμερή ζητήματα από τα ευρωπαϊκά, έτσι ώστε να μη δοθεί η αίσθηση ότι παρακάμπτονται και υπονομεύονται τα όργανα και η Κομισιόν.
Από ελληνικής πλευράς δόθηκε έμφαση στις επενδύσεις και τη διεύρυνση της συνεργασίας στην ενέργεια, ενώ από γερμανικής τέθηκαν μετ΄επιτάσεως το μεταναστευτικό και η Συμφωνία των Πρεσπών.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης εστίασε στο μοντέλο ταχείας υλοποίησης των μεταρρυθμίσεων, με διττό στόχο την επιτάχυνση της ανάπτυξης και την εδραίωση της πολιτικής αξιοπιστίας της νέας κυβέρνησης, υπονοώντας -για ακόμη μια φορά- ότι αυτός είναι ο τρόπος για τη διεκδίκηση της επαναδιαπραγμάτευσης των πλεονασμάτων. Η διεύρυνση και εμβάθυνση των σχέσεων Ελλάδας-Γερμανίας στον οικονομικό τομέα, με έμφαση στις επενδύσεις και εξειδίκευση στην ενέργεια αποτέλεσε τη βασική πρόταση του Έλληνα πρωθυπουργού προς την Άγκελα Μέρκελ, διευκρίνισε ότι τα πλεονάσματα θα τεθούν εν συνεχεία, σε ευρωπαϊκό επίπεδο, διατηρώντας όμως ανοιχτό το ζήτημα να τα θέσει και σε διμερές, εφόσον απαιτηθεί, καθιστώντας έτσι διακριτή τη διασύνδεση των διμερών και διευρωπαϊκών ισορροπιών.
Από την πλευρά της, η Άγκελα Μέρκελ εστίασε στο μεταναστευτικό, αφήνοντας όμως τον Έλληνα πρωθυπουργό να δώσει το στίγμα της επαναπροσέγγισης του θέματος νομοθετικά, ενώ η ίδια επικεντρώθηκε σε νέα στήριξη στην Τουρκία για ανάσχεση των αυξανόμενων ροών και στην Ελλάδα για την αποτελεσματικότερη αντιμετώπιση. Επίσης, από τις δηλώσεις του Κυριάκου Μητσοτάκη προκύπτει αναθεώρηση της ελληνικής στάσης που αρχικά προσέγγιζε την ιταλική, όπως την είχε διαμορφώσει ο Ματέο Σαλβίνι, ενώ τώρα η Ελλάδα φαίνεται να ευθυγραμμίζεται με τη Γερμανία, ζητώντας νέους τρόπους άμβλυνσης του αντίκτυπου.
Όσον αφορά τις μεταρρυθμίσεις-επενδύσεις ο Κυριάκος Μητσοτάκης έθεσε θέμα πώλησης της ΔΕΗ και συνεργασιών στον τομέα των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, όπου βρίσκεται σε εξέλιξη το πρόγραμμα γερμανικό πρόγραμμα Ήλιος, ενώ η Άγκελα Μέρκελ ζήτησε μεταρρύθμιση του θεσμικού πλαισίου τόσο στην Ελλάδα όσο και στην ΕΕ.
«Είμαι εδώ για να αλλάξω το πλαίσιο των ελληνογερμανικών σχέσεων»
τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στη συνέντευξη Τύπου, που παραχωρεί στο Βερολίνο με την Άγκελα Μέρκελ. Διαβεβαίωσε για την
«ειλικρινή διάθεση για βαθιές διαρθρωτικές αλλαγές»
εκ μέρους της ελληνικής κυβέρνησης, αλλά όπως εξήγησε δεν θέλει να μιλάει μόνο για το χρέος και την αποπληρωμή, αλλά για τις αναπτυξιακές προοπτικές της χώρας και τις δυνατότητες για επενδύσεις, όπως επίσης για τις κοινές προκλήσεις.
«Όσο πιο ισχυρή θα είναι η ανάπτυξη στην Ελλάδα, τόσο πιο αποτελεσματική θα είναι η εξυπηρέτηση του ελληνικού χρέους»
σημείωσε, επιχειρώντας την αντίστροφη σύνδεση των πλεονασμάτων με την ανάπτυξη.
Τόνισε επίσης τη δυνατότητα για συνεργασία στην αντιμετώπιση κρίσιμων παγκόσμιων ζητημάτων, όπως η κλιματική αλλαγή, αναφέροντας ότι Ελλάδα και Γερμανία έχουν κοινό ενδιαφέρον για τη μετάβαση σε μία οικονομία χαμηλών ρύπων.
Κληθείς να σχολιάσει το στόχο των πρωτογενών πλεονασμάτων είπε πως έχει επανειλημμένα διαβεβαιώσει πως η Αθήνα θα τηρήσει τις δεσμεύσεις της, αλλά θεωρεί ότι ο στόχος είναι πολύ υψηλός. Σημείωσε πως πρόκειται για ένα θέμα, που θα συζητηθεί με τους θεσμούς και πρόσθεσε πως όσο πιο ισχυρή είναι ανάπτυξη της χώρας και όσο μειώνεται το κόστος δανεισμού στις αγορές, μπορεί το θέμα να αντιμετωπιστεί από άλλη οπτική.
Αναφερόμενος στο προσφυγικό και την αύξηση των μεταναστευτικών ροών, ο Κυριάκος Μητσοτάκης, μεταξύ άλλων, Σημείωσε πως προσβλέπουμε στην εξωτερική φύλαξη των συνόρων μας.
«Τα σύνορα της Ελλάδας είναι και σύνορα της Ευρώπης».
Η Άγκελα Μέρκελ από την πλευρά της δήλωσε ότι
«Συμφωνόυμε ότι πρέπει να εφαρμόζεται η συμφωνία Ε.Ε. Τουρκίας. Πρέπει να τεθεί σε λειτουργία όλος ο μηχανισμός, δηλαδή να εφαρμόζεται η επιστροφή των παράτυπων μεταναστών»,
ενώ συνεχίζοντας δήλωσε ότι συμμερίζεται την άποψη του Κυριάκου Μητσοτάκη για έναν πιο δίκαιο επιμερισμό των μεταναστευτικών ροών και τόνισε ότι αυτό πρέπει να γίνει σε ευρωπαϊκό επίπεδο.
Όσον αφορά στη Συμφωνία των Πρεσπών, ο Έλληνας πρωθυπουργός επιχείρησε να σώσει τα προσχήματα και να παράσχει διαβεβαιώσεις για τη μη-επιβολή veto σε οποιοδήποτε στάδιο της διαδικασίας εισδοχής στην ΕΕ και το NATO, λέγοντας ότι ναι μεν είναι μια συμφωνία με πολλά ελαττώματα, αλλά μπορούν να αντιμετωπιστούν μέσα από την ενταξιακή πορεία της γειτονικής χώρας στην Ε.Ε.
Τέλος, αναφερόμενη στη διεύρυνση της ΕΕ η Γερμανίδα καγκελάριος μίλησε για τη Συμφωνία των Πρεσπών επισημαίνοντας ότι:
«Μιλήσαμε για θέματα διεύρυνσης τρης Ε.Ε., αλλά και το μέλλον των ευρωπαϊκών διαπραγματεύσεων της Βόρειας Μακεδονίας. Και νομίζω θα έχουμε επιτυχία».