Τελικά φοβάται το Facebook τη Δημοκρατία ή κινδυνεύει το πολίτευμα από το μέσο κοινωνικής δικτύωσης; Το ερώτημα αυτό ανακύπτει μετά από την αποκάλυψη του Reuters ότι η εταιρία του Μαρκ Ζάκερμπεργκ δεν τροφοδοτεί με δεδομένα ερευνητές, όπως είχε συμφωνήσει, με αποτέλεσμα αυτοί να απειλούν με παραίτηση.
Αν και εκ πρώτης όψεως το θέμα μοιάζει απλό, στην πραγματικότητα δεν είναι καθόλου, καθώς οι ερευνητές, που χρηματοδοτούνται από διάφορες οργανώσεις και δίκτυα, μεταξύ των οποίων το Charles Koch Foundation και το Omidyar Network, δεν έχουν λάβει δεδομένα για την περίοδο για τις ιστοσελίδες που νοινοποιήθηκαν στο Facebook από τον Ιανουάριο του 2017.
Άγνωστο παραμένει ωστόσο το χρονικό εύρος των δεδομένων που έχουν παρασχεθεί, καθώς και οι παράμετροι της καταγραφής του είναι διαθέσιμες.
Οι οργανώσεις που συνεργάζονται με το Facebook για τη διερεύνηση της επίδρασης του κοινωνικού δικτύου στη δημοκρατία απείλησαν την Τρίτη να εγκαταλείψουν το εγχείρημα, υποστηρίζοντας πως η εταιρία δεν κατέστησε τα απαιτούμενα δεδομένα διαθέσιμα στους ερευνητές, όπως είχε δεσμευτεί να κάνει.
Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση, το Facebook παρείχε στους 83 ερευνητές που επελέγησαν για το συγκεκριμένο πρόγραμμα πρόσβαση μόνο σε ένα μέρος αυτών που είχαν ενημερωθεί ότι θα τους δίνονταν, κάτι που κατέστησε αδύνατον για κάποιους να συνεχίζουν την έρευνά τους. Ως εκ τούτου, δόθηκε περιθώριο στο Facebook ως τις 30 Σεπτεμβρίου για να παρέχει τα δεδομένα αυτά.
Όπως αναφέρει το Reuters, οι προβληματισμοί τους επικεντρώνονται στην απουσία δεδομένων τα οποία θα έδειχναν τις ιστοσελίδες που διαμοιράστηκαν στο Facebook στο παρελθόν (από τον Ιανουάριο του 2017).
Η εταιρία δεν έχει διευκρινίσει πότε θα καταστούν διαθέσιμα τα δεδομένα αυτά, σύμφωνα με τους χρηματοδότες της έρευνας.
Το Facebook, από πλευράς του, υποστήριξε σε ανακοίνωσή του πως παραμένει δεσμευμένο στο πρόγραμμα και θα «συνεχίσει να παρέχει πρόσβαση σε δεδομένα και εργαλεία σε όλους όσους έχουν λάβει χρηματοδότηση- παρόντες και μέλλοντες».
Η ανακοίνωση έρχεται μόλις μερικούς μήνες μετά την έναρξη του ερευνητικού προγράμματος από το Facebook, που επέτρεψε για πρώτη φορά σε ανεξάρτητους ερευνητές να έχουν πρόσβαση σε σχετικά δεδομένα.
Μεταξύ των χρηματοδοτών της έρευνας περιλαμβάνονται φορείς όπως το Charles Koch Foundation και το Omidyar Network.