Ως συνάντηση “γνωριμίας” αν και η σχέση τους μετρά αρκετά χρόνια, επιχειρεί ο εκπρόσωπος της Καγκελαρίας, Στέφεν Ζάιμπερτ, να χρωματίσει την αυριανή πρώτη συνάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη με την Άγκελα Μέρκελ, επισημαίνοντας ότι πρόκειται για την πρώτη επίσκεψη του κ. Μητσοτάκη ως πρωθυπουργού και τόνισε πως δεν θεωρεί χρήσιμο να εκφράζονται προσδοκίες.
Το νέο τοπίο που δημιουργείται μετά συγκεκαλυμμένο φιάσκο της συνάντησης με τον Εμμάνουελ Μακρόν αναλαμβάνει να προωθήσει το ΑΠΕ, το οποίο δημοσιεύει -και τα φιλοκυβενρητικά media αναπαράγουν- “στεγνές” τις δηλώσεις του Στέφεν Ζάιμπερτ, ο οποίος επισημαίνει ότι:
«Δεν θεωρώ χρήσιμο να εκφράζει κανείς πάντα προσδοκίες. Κατ΄ αρχάς πρόκειται για την πρώτη επίσκεψη του νέου πρωθυπουργού της Ελλάδας. Βεβαίως η καγκελάριος τον έχει συναντήσει ήδη σε προηγούμενες ευκαιρίες, αλλά τώρα ως πρωθυπουργό τον βλέπει για πρώτη φορά, εδώ στο Βερολίνο, και για αυτό πρόκειται για ένα ωραίο ραντεβού στο οποίο προσβλέπουμε για μια πραγματικά ευρεία ανταλλαγή, για θέματα τα οποία συνδέουν τη Γερμανία και την Ελλάδα διμερώς, αλλά βεβαίως πρωτίστως ως κοινούς Ευρωπαίους εταίρους. Αυτό είναι που θα ήθελα τώρα να εκφράσω ως προσδοκία. Και πέρα από αυτό δεν υπάρχουν προσδοκίες που θα είχα να εκφράσω»,
Παράλληλα, ο εκπρόσωπος της καγκελαρίας επισημαίνει ότι η Άγκελα Μέρκελ προσβλέπει σε μια
«ευρεία ανταλλαγή απόψεων για θέματα τα οποία συνδέουν τη Γερμανία και την Ελλάδα διμερώς, αλλά βεβαίως πρωτίστως και ως Ευρωπαίους εταίρους»
Οι διατυπώσεις αυτές προσδιορίζουν το πλαίσιο των επαφών, ανασκευάζουν την ατζέντα που με διαρροές στα media και δια του νομοθετικού έργου επιχείρησε να επιβάλλει η Αθήνα και θέτουν τις συζητήσεις επί μηδενικής βάσης, ιεραρχώντας πρώτα τα θέματα κοινού και ευρωπαϊκού ενδιαφέροντος, ήτοι την εξωτερική πολιτική, το μεταναστευτικό, τα ενεργειακά και τις σχέσεις με ΗΠΑ και Τουρκία, ζητήματα που απασχολούν το διευθυντήριο και τις Βρυξέλλες.
Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και ο Σοσιαλδημοκράτης αντικαγκελάριος και υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας, Όλαφ Σολτς, με τον εκπρόσωπό του να ξεκαθαρίζει ότι πρόκειται για συνάντηση γνωριμίας και να κλείνει την ατζέντα στα θέματα “αμοιβαίου ενδιαφέροντος”.
Ειδικότερα, απαντώντας σε ερωτήσεις για τη συνάντηση που θα έχουν ο ο Έλληνας πρωθυπουργός και ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας με τον αντικαγκελάριο, ο εκπρόσωπος του υπουργείου Οικονομικών Στέφεν Χέμπεστραϊτ δήλωσε:
«Ο κ. Μητσοτάκης και ο υπουργός του των Οικονομικών θα συναντήσουν και τον κ. Σολτς αύριο το πρωί στο Βερολίνο και, όπως είπε και ο κ. Ζάιμπερτ, προσβλέπουμε κι εμείς στη συνάντηση, αλλά δεν διατυπώνουμε προσδοκίες. Προσβλέπουμε όμως στην ανταλλαγή (απόψεων)». Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με τα θέματα στην ατζέντα της συνάντησης, ο κ. Χέμπεστραϊτ σημείωσε ότι θα τεθούν «όλα τα θέματα τα οποία είναι αμοιβαίου ενδιαφέροντος», καθώς «πρόκειται για συνάντηση γνωριμίας».
Κάτι αντίστοιχο έκανε την προηγούμενη εβδομάδα ο Εμμάνουελ Μακρόν εξαιρώντας τα οικονομικά θέματα που είχε προτάξει ο Κυριάκος Μητσοτάκης κατά την εναρκτήρια ομιλία του έξω από τα Ηλύσια Πεδία. Επίσης, υψηλής σημειολογίας ήταν και προγραμματισμός της συνάντησης back-to-back με τον Μπόρις Τζόνσον, έτσι ώστε να δοθεί το στίγμα του περιορισμένου χρόνου και του μεγαλύτερου διακυβεύματος, στέλνοντας και πολιτικό μήνυμα στον Κυριάκο Μητσοτάκη, ότι τα περιθώρια είναι στενά. Επίσης, κεφαλαιώδες ζήτημα για το Βερολίνο είναι και η πολιτική της Ελλάδας στα Βαλκάνια, όπου η ΔΕΗ και τα ΕΛΠΕ έχουν δεσμευτεί να αναλάβουν ενεργό και ουσιατικό ρόλο εδραίωσης της ευρωπαϊκής σφαίρας επιρροής. Η Γερμανία, επίσης, περιμένει να δει τις κινήσεις της νέας ελληνικής κυβέρνησης στο ζήτημα των γερμανικών αποζημιώσεων, το οποίο είχε μεν εξαιρεθεί από τα θέματα άμεσου ενδιαφέροντος με την προηγούμενη κυβέρνηση, αλλά τώρα επανέρχεται.
Ανάλογο αναμένεται το κλίμα και στη συνάντηση που θα έχει ο Κυριάκος Μητσοτάκης με τον πρωθυπουργό της Ολλανδίας, Μαρκ Ρούτε, ο οποίος είτε θα ευθυγραμμιστεί με την ατζέντα της Άγκελα Μέρκελ, είτε θα αποφύγει να εμπλακεί, αναμένοντας να ξεκαθαρίσει το τοπίο.
Οι εξελίξεις αυτές, που διαψεύδουν τις υψηλές προσδοκίες που είχαν τόσο προεκλογικά όσο και μετεκλογικά δημιουργηθεί και εμπεδωθεί, δημιουργούν πρόβλημα για τον Έλληνα πρωθυπουργό, ο οποίος εμφανίζεται “to be he’s flying blind”, όπως επισήμαναν Ευρωπαίοι αξιωματούχοι, θέλοντας να καταδείξουν ότι ο μηχανισμός του Μαξίμου είναι απροετοίμαστος και δεν διαθέτει διασφαλισμένα κανάλια άμεσης ροής πληροφορίας προς τον πρωθυπουργό, ο οποίος εμπιστεύεται συμβούλους, οι οποίοι φαίνεται ότι είναι αποκομμένοι από τα δίκτυα διανομής πληροφοριών, ή ότι τα στελέχη που είναι επιφορτισμένα με την αξιολόγηση έχουν “θολωμένα φίλτρα”.
Διαβάστε επίσης: Η νίκη Μητσοτάκη, τα λουκάνικα και τα μηνύματα των Ευρωπαίων
Η ελληνική κυβέρνηση αν και παρήγε πλούσιο νομοθετικό έργο θέλοντας να δείξει πολιτική βούληση και ορμή, εκμεταλλευόμενη παράλληλα τη θερινή ραστώνη, κεφαλαιοποιώντας το πολιτικό αποτέλεσμα και πιάνοντας εκτός θέσης και μουδιασμένη την αντιπολίτευση, φαίνεται δεν κατάφερε να δώσει το στίγμα που ήλπιζε στους Ευρωπαίους. Αντιθέτως, ζητήματα που του είχαν θέσει εγκαίρως οι εταίροι έμειναν αναπάντητα ή και ανικανοποίητα. Η ελληνική κυβέρνηση παρά τις επαφές που είχε αμέσως μετά την ανάληψη καθηκόντων με τον ESM συνέχισε να προωθεί την ατζέντα των πρωτογενών πλεονασμάτων, της μεγαλύτερης συμμετοχής του Δημοσίου στην εκκαθάριση των ισολογισμών των τραπεζών και έδωσε την αίσθηση ότι ετοιμάζεται να ξεπαγώσει την κινεζική επένδυση στον Πειραιά, προκαλώντας σύγχυση και ανησυχία στις Βρυξέλλες.
Όπερ σημαίνει είτε ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν έλαβε τα μηνύματα, είτε ότι η βαρύτητά τους υποεκτιμήθηκε, εντείνοντας το εν δυνάμει πρόβλημα αντίληψης που έχει καταγραφεί στον στενό του κύκλο.