Δραστηριότητα που υπερβαίνει τα συνηθισμένα επίπεδα κατά πολύ καταγράφηκε χθες στο Αιγαιο και ως εκ τούτου προκαλεί ανησυχία για την επίδραση νέων παραγόντων στη συμπεριφορά της Τουρκίας, καθώς οι διμερείς σχέσεις εμφανίζονται παγωμένες, το Κυπριακό σε υπολανθάνουσα κατάσταση και οι σχέσεις με την Ευρώπη υπό διαπραγμάτευση.
Σύμφωνα με το ΓΕΕΘΑ χθες καταγράφηκαν συνολικά 55 παραβιάσεις του ελληνικού εναερίου χώρου, όλες από τουρκικά μαχητικά και ένα κατασκοπευτικό CN 235, τα 14 εκ των οποίων ήταν οπλισμένα, ενώ σημειώθηκαν και 19 εμπλοκές.
Ο αριθμός των εμπλοκών που υποδεικνύει την προκλητικότητα ήταν πάνω από κάθε όριο, ανεβάζοντας το ρίσκο και προκαλώντας εύλογα ερωτηματικά για την απότομη έξαρση της νευρικότητας της Τουρκίας. Επίσης, μεγάλος ήταν και ο αριθμός των παραβιάσεων, αλλά αντίστοιχοι έχουν καταγραφεί κατά τη διάρκεια ασκήσεων.
Επίσης, πρέπει να σημειωθεί ότι παρά την έντονη παρουσία και τα επεισόδια δεν σημειώθηκαν υπερπτήσεις επί εθνικού εδάφους, ποιοτικό στοιχείο που αξιολογείται ανεξάρτητα των υπολοίπων και έχει να κάνει με το ύφος του μηνύματος που θέλει να στείλει ο Ταγίπ Ερντογάν.
Η άνευ προηγουμένου έξαρση της τουρκικής δραστηριότητας συνέπεσε με την επίσκεψη του Ταγίπ Ερντογάν στη Ρωσία και τις συζητήσεις για αγορά ρώσικων μαχητικών Su-34, καθώς και με την έναρξη της δεύτερης παράδοσης των S-400. Παράλληλα, η Τουρκία φαίνεται ότι έχει χαλαρώσει τους ελέγχους στο προσφυγικό με αποτέλεσμα την κάθετη αύξηση των προσφυγικών ροών τις τελευταίες ημέρες.
Συνεπώς, η ταυτόχρονη κλιμάκωση σε όλα σχεδόν να ανοιχτά μέτωπα από την Άγκυρα αποτελεί μήνυμα που δεν μπορεί να αγνοηθεί, ούτε από την Ελλάδα, αλλά ούτε και από τους συμμάχους.