Φιέστα για τη διεύρυνση της ρωσοτουρκικής αμυντικής συνεργασίας έστησε ο Βλάντιμιρ Πούτιν στη Ρωσία, υποδεχόμενος τον Ταγίπ Ερντογάν, στο πλαίσιο αμυντικής έκθεσης, ανοίγοντας όλα τα θέματα, από την προμήθεια Su-57 και Su-34 μέχρι τη συμπαραγωγή, τη διαστημική τεχνολογία και την πυρηνική ενέργεια, ενώ παράλληλα στην Τουρκία ξεκινούσε η δεύτερη φάση της παράδοσης των S-400.
Τα media έσπευσαν να αναπαράγουν φωτογραφίες και δηλώσεις, δημιουργώντας κλίμα, τη στιγμή που η Άγκυρα επιχειρεί να αντιδράσει στους περιορισμούς των ΗΠΑ μετά την αγορά των S-400 και στον αποκλεισμό της Τουρκίας από το νότιο ενεργειακό διάδρομο της ΕΕ και από τα πετρέλαια της Βόρειας Συρίας και του Βόρειου Ιράκ.
Το θέμα της επίδειξης του ρωσικού stealth μαχητικού Su-57 και του συμβατικού τέταρτης γενιάς Su-34, έλαβε μεγάλη έκταση και στα ελληνικά media, καθώς κάθε κίνηση της Τουρκίας και της Ρωσίας στο πεδίο στρατηγικού ενδιαφέροντος της Ελλάδας βρίσκει ιδιαίτερα πρόσφορο έδαφος. Τα ελληνικά media έπεσαν για ακόμη μια φορά στην παγίδα της προπαγάνδας, ντύνοντας video, φωτογραφίες με διθυραμβικά σχόλια, υπονομεύοντας αντιστοίχως το ηθικό των ελληνικών ενόπλων δυνάμεων.
Η σχεδόν ταυτόχρονη ανάδειξη του θέματος της υπογραφής της νέας αμυντικής συνεργασίας ΗΠΑ-Ελλάδας, σε συνδυασμό με την προοπτική του East Med από τη μια πλευρά και της διεύρυνσης και σύσφιξης των ρωσοτουρκικών αμυντικών και ενεργειακών σχέσεων, από την άλλη, δημιουργούν αίσθηση οιονεί κρίσης, καθώς ΗΠΑ και Ρωσία αναπτύσσονται ταυτόχρονα στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο, απειλώντας την περιοχή με αποσταθεροποίηση,
Έτσι, αν και εκ πρώτης όψεως η επίδειξη του ρωσικού οπλοστασίου από τον Βλάντιμιρ Πούτιν στον Ταγίπ Ερντογάν, μοιάζει να στρέφεται στις ΗΠΑ, στην πραγματικότητα έχει ευρύτερες στρατηγικές, πολιτικές, ακόμα και κοινωνικές επιπλοκές απ΄αυτές που είναι ορατές δια γυμνού οφθαλμού. Αν και το ενδεχόμενο θερμού επεισοδίου Ελλάδας-Τουρκίας στο Αιγαίο ή την Ανατολική Μεσόγειο θεωρείται περιορισμένο, παρά τη ρητορική υψηλών τόνων, δεν μπορούν να αποκλειστούν άλλου είδους εμπλοκές εξαιτίας της ανάπτυξης πολυσχιδούς δράσης από ΗΠΑ και Ρωσία.
Στο επίκεντρο η Συρία
Πούτιν και Ερντογάν συζήτησαν επίσης για την κατάσταση στη Συρία, συμπεριλαμβανομένων των πρόσφατων εξελίξεων στην επαρχία Ιντλίμπ. Ο Τούρκος πρόεδρος επαίνεσε τις συμφωνίες για τη ζώνη αποκλιμάκωσης, αλλά δήλωσε ότι η εφαρμογή τους ήταν περίπλοκη λόγω των ενεργειών του συριακού στρατού.
Την ίδια στιγμή Τουρκία και Ουάσιγκτον έχουν υλοποιήσει Κοινό Κέντρο Επιχειρήσεων για την εδραίωση ζώνης ασφαλείας επί συριακού εδάφους, κίνηση που έχει προκαλέσει έντονη ενόχληση στη Δαμασκό, με αποτέλεσμα δυνάμεις του Άσαντ να εμπλέκονται διαρκώς σε επεισόδια με τις τουρκικές που διεξάγουν εκκαθαριστικές επιχειρήσεις κατά κούρδων.
«Όσον αφορά το μνημόνιο του Σότσι, το οποίο υπογράψαμε τον περασμένο Σεπτέμβριο, κατορθώσαμε να επιτύχουμε σχετική σταθερότητα. Αλλά, δυστυχώς, από τον Μάιο, τα (συριακά) κυβερνητικά στρατεύματα βομβαρδίζουν πολιτικές εγκαταστάσεις, κάτι που παραβιάζει αυτή τη σχετική ηρεμία. Δυστυχώς αυτό περιπλέκει την εφαρμογή του μνημονίου του Σότσι»
, δήλωσε ο Ερντογάν.
Πρόσθεσε ότι οι τελευταίες εξελίξεις στην Ιντλίμπ έχουν αρχίσει να θέτουν σε κίνδυνο τα τουρκικά στρατεύματα που αναπτύχθηκαν στη Συρία. Ο Ερντογάν παρατήρησε ότι «θα ληφθούν όλα τα σχετικά βήματα» για να αποφευχθεί ο κίνδυνος για τις δυνάμεις της χώρας.
Ο Πούτιν δήλωσε, από την πλευρά του, ότι η Ρωσία συμμερίζεται τις τουρκικές ανησυχίες για την κατάσταση στην Ιντλίμπ, αλλά ανησυχεί κυρίως για τις τρομοκρατικές δραστηριότητες στην περιοχή.
«Οι τρομοκράτες συνεχίζουν να σφυροκοπούν τις θέσεις των κυβερνητικών στρατευμάτων της Συρίας, προσπαθούν να επιτεθούν στις ρωσικές στρατιωτικές εγκαταστάσεις. Η ζώνη αποκλιμάκωσης δεν πρέπει να χρησιμεύσει ως καταφύγιο για τους μαχητές και επιπλέον ως εφαλτήριο για νέα επίθεση»,
δήλωσε ο Πούτιν.
Η ρώσικη βιτρίνα
Ο Βλάντιμιρ Πούτιν παρουσίασε σήμερα στον Ταγίπ Ερντογάν το αόρατο για τα ραντάρ ρωσικό μαχητικό Su-57,στη διάρκεια αεροπορικής έκθεσης σήμερα στην περιοχή της Μόσχας.
Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν δήλωσε την Τρίτη ότι συζήτησε με τον Τούρκο ομόλογό του, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, τη δυνατότητα συνεργασίας στα μαχητικά αεροσκάφη Su-35 και Su-57.
Πρόσθεσε ότι η Τουρκία ενδιαφέρεται όχι μόνο για την αγορά, αλλά και την κοινή παραγωγή στρατιωτικού εξοπλισμού.
«Η συζήτηση δεν ήταν μόνο για τον στρατό ή τη συνεργασία της αμυντικής βιομηχανίας, αλλά και τη συνεργασία σε πολιτικούς τομείς, στο διάστημα και στην αεροπορία. Από την άποψη της πολεμικής αεροπορίας, ναι, μιλήσαμε για συνεργασία για το Su-35»,
δήλωσε ο Πούτιν σε συνέντευξη Τύπου μετά από τη συνάντηση με τον Ερντογάν.
Από την πλευρά του, ο Τούρκος πρόεδρος επιβεβαίωσε τα παραπάνω και δήλωσε ότι η Άγκυρα επιθυμεί τη συνέχιση της συνεργασίας με τη Μόσχα στην αμυντική βιομηχανία.
Η Ρωσία άρχισε σήμερα να παραδίδει στην Τουρκία άλλη μία συστοιχία ρωσικών αντιαεροπορικών πυραύλων S-400, δήλωσε ο ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν, σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων Ιντερφάξ.
«Άλλη μια παράδοση έγινε σήμερα το πρωί», είπε ο Πούτιν στον Τούρκο πρόεδρο Ταγίπ Ερντογάν που πραγματοποιεί επίσκεψη στη Ρωσία.
Το τουρκικό πρακτορείο Άμυνας ανακοίνωσε πως η παράδοση μιας δεύτερης συστοιχίας του αμυντικού συστήματος S-400 άρχισε σήμερα και πως θα διαρκέσει περίπου έναν μήνα.
…και στο διάστημα
Ο επικεφαλής της ρωσικής διαστημικής υπηρεσίας Roscosmos, Ντμίτρι Ρογκόζιν, δήλωσε σήμερα ότι η Μόσχα είναι έτοιμη να μοιραστεί τη διαστημική της τεχνολογία με την Τουρκία.
«Είναι λογικό αυτές οι εταιρικές σχέσεις να αναπτυχθούν στον τομέα της διαστημικής εξερεύνησης. Η Τουρκία είναι μια χώρα που έχει τέτοιες φιλοδοξίες. Η Ρωσία είναι μια χώρα με φιλοδοξίες και τεχνολογία. Είμαστε έτοιμοι να τη μοιραστούμε με τους Τούρκους συναδέλφους μας, συζητήσαμε διάφορους τρόπους συνεργασίας σήμερα το πρωί», είπε χαρακτηριστικά ο Ρογκόζιν, μιλώντας σε δημοσιογράφους στο περιθώριο της Αεροπορικής Έκθεσης MAKS.
Ο Ρογκόζιν είπε επίσης ότι πρότεινε στον Τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν να αναλάβει η υπηρεσία του την εκπαίδευση Τούρκων αστροναυτών στο Κέντρο Εκπαίδευσης Κοσμοναυτών της Ρωσίας, με τις δύο χώρες να αναμένεται να συζητήσουν μια τέτοια συμφωνία.
Νωρίτερα, ο Ρογκόζιν πρότεινε στον Ερντογάν να στείλει έναν Τούρκο αστροναύτη στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό (ISS) με την ευκαιρία της συμπλήρωσης 100 ετών από την ίδρυση της σύγχρονης Τουρκικής Δημοκρατίας (τον Οκτώβριο του 2023). Ο Ερντογάν αποδέχτηκε την προσφορά και ευχαρίστησε τη Roscosmos «εκ μέρους ολόκληρου του έθνους», προσθέτοντας: «Σας ευχαριστώ για τη δουλειά που κάνατε».