Σε κρίσιμα τεχνικά σημεία βρίσκονται τόσο το ελληνικό όσο και τα κύρια διεθνή Χρηματιστήρια και εμπορεύματα, καθώς σειρά πολιτικών, γεωπολιτικών και οικονομικών εξελίξεων αναμορφώνουν την τρέχουσα συγκυρία και επαναπροσδιορίζουν τον χάρτη προσδοκιών.
Η παγκόσμια επιβράδυνση, οι εμπορικές και γεωοικονομικές εντάσεις και τα αντίμετρα των κεντρικών τραπεζών, διαμορφώνουν μια νέα διελκυστίνδα την επίδραση της οποίας στις προοπτικές οικονομιών, επιχειρήσεων και αγορών προσπαθούν να αποτιμήσουν οι επενδυτές, καθώς αυτή εξυφαίνεται.
Η κλιμάκωση της αντιπαράθεσης ΗΠΑ-Κίνας με την επιβολή νέων δασμών αποτελεί ένα ακόμα σημείο αύξησης πολιτικού ρίσκου που συμβάλλει στο φαινόμενο της συντονισμένης επιβράδυνσης της παγκόσμιας οικονομίας, έναντι του οποίου το παραδοσιακό οπλοστάσιο νομισματικής και ποσοτικής χαλάρωσης των κεντρικών τραπεζών έχει περιορισμένη ισχύ.
Την Παρασκευή, όμως, εκτός από τους δασμούς, αποκρυσταλλώθηκε και το πλαίσιο πολιτικής της Fed, στο οποίο, όπως διευκρίνησε ο Τζερόμ Πάουελ, η εμπορική αβεβαιότητα που πυροδοτείται από αποφάσεις πολιτικής έχει περιορισμένο αντίκτυπο, καθώς έως τώρα οι επιπτώσεις καταγράφονται σε δείκτες δευτερεύοντος ενδιαφέροντος, όπως οι κεφαλαιουχικές δαπάνες, ενώ δεν επηρεάζουν άμεσα ανεργία, πληθωρισμό και ανάπτυξη.
Ως εκ τούτου ένα σημαντικό μέτωπο παραγωγής ρίσκου δεν θα τύχει περαιτέρω συστημικής αντιμετώπισης από τις ΗΠΑ, έως ότου αυτό πλήξει την καρδιά της αμερικανικής οικονομίας, καθώς σε διαφορετική περίπτωση ο κίνδυνος απώλειας ελέγχου του πληθωρισμού είναι ορατός.
Η εικόνα της αμερικανικής αγοράς ομολόγων με την αντιστροφή της καμπύλης απόδοσης αποτελεί σίγουρα την πρώτη ένδειξη ύφεσης, παράλληλα όμως πρόκειται για την τέταρτη σερί εβδομάδα απωλειών, εν μέσω αυξανόμενης ζήτησης για ασφαλή περιουσιακά στοιχεία, γεγονός που έχει ιδιαίτερα αρνητικό αντίκτυπο στην ευρύτερη εικόνα. Η κατάσταση επιδεινώνεται να παρατηρήσει κανείς την σχεδόν ταύτιση της πτωτικής τάσης των ομολόγων με αυτή του S&P 500, καθώς υποδεικνύει συνέχιση της προσφοράς και στα δύο μέτωπα.
Η τεχνική ανάλυση δεικτών, εμπορευμάτων και μετοχών, στοχεύει να συμβάλλει στην καλύτερη κατανόηση της επίδρασης των δυνάμεων στη συμπεριφορά των αγορών, αποτελώντας ένα ακόμη εργαλείο για την αποκωδικοποίηση τάσεων και αποτίμηση των εξελίξεων.
NYSE: Η βραχυχρόνια και μεσοχρόνια τάση είναι καθοδική, η μακροχρόνια παραμένει ανοδική, αλλάζει ωστόσο με καθοδική διάσπαση των 7290 μονάδων. Σημείο κλειδί για την αντίστροφη της μεσοχρονιας τάση σε ανοδική είναι η «κατοχύρωση»των 8032 μονάδων,κάτι που δεν έγινε εφικτό την προηγούμενη εβδομάδα. Ο NYSE θα δοκιμάσει αυτή την εβδομάδα την βάση των 77662 μονάδων που έχει διαμορφώσει τις δύο τελευταίες εβδομάδες.
Dow Jones: Η βραχυχρόνια και μεσοχρόνια τάση είναι καθοδική, η μακροχρόνια παραμένει ανοδική, αλλάζει εφόσον διασπάσει τη στήριξη των 24,680 μονάδων. Την προηγούμενη εβδομάδα δεν έγινε εφικτή η ανοδική διάσπαση των 26.430 μονάδων. Αυτη την εβδομάδα αναμένεται να δοκιμαστεί η βάση των 25.440 μονάδων.
DAX-30: Η βραχυχρόνιο, μεσοχρονια και η μακροχρόνια τάση είναι καθοδικές.Την προηγούμενη εβδομάδα ο δείκτης έκανε ένα bear market rally που είχε ως τελικό στόχο την ζώνη των 11.865 μονάδων. Αυτη την εβδομάδα αναμένεται να δοκιμαστεί η βάση των 11.611 μονάδων.
FTSE-100: Η βραχυχρόνιο, μεσοχρονια και μακροχρόνια τάση είναι καθοδική. Στήριξη στις 7.020 μονάδες, αντίσταση στις 7,306 μονάδες.
ΓΔ: Η βραχυχρόνια, μέσοχρονια και βραχυχρόνια τάση είναι καθοδική. Την προηγούμενη εβδομάδα αφού ο ΓΔ δεν κατάφερε να κινηθεί πάνω από τις 846 μονάδες, κινήθηκε καθοδικά την Παρασκευή. Αναμένεται τις επόμενες μέρες να δοκιμαστεί η ισχυρή βάση των 790 μονάδων.
Από τις ελληνικές μετοχές αυτές που ακόμη διατηρούνται σε ανοδικό trade είναι
η ΔΕΗ με την στήριξη να εντόπιζε στα 2,41 και
η ΤΕΝΕΡΓ που την προηγούμενη εβδομάδα έγραψε νέα υψηλά,η στήριξη της εντοπίζεται στα 7,16 ευρώ.
Χρυσός: Βρίσκεται ξεκάθαρα σε ανοδικό trade, με την αντίσταση να εντοπίζεται στις 1626 μονάδες.
EURUSD: Η τάση είναι καθοδική, την τελευταία εβδομάδα εκδηλώθηκε ένα bear market rally που βρήκε αντίσταση στο 1,122. Στήριξη στο 1,097.
Πετρέλαιο: Η τάση είναι καθοδική. Στήριξη στα 54,09 αντίσταση στα 60,25