Πολλές είναι οι εκπλήξεις στο G7 στη Μπεατρίς της Γαλλίας, καθώς η απόσταση που χωρίζει τους ηγέτες είναι τόσο μεγάλη που δεν θα επιτρέψει, όπως φαίνεται, την έκδοση κοινού ανακοινωθέντος, για πρώτη φορά, παράλληλα όμως ο Εμμάνουελ Μακρόν ανέλαβε πρωτοβουλία για την επαναπροσέγγιση Ουάσιγκτον και Τεχεράνης προσκαλώντας τον Ιρανό υπουργό Εξωτερικών Μοχάμεντ Τζοβάντ Ζαρίφ.
Στο μόνο, ίσως, θέμα που συμφώνησαν οι ηγέτες των G7 φαίνεται ότι είναι η κοινή δήλωση για τις φωτιές στον Αμαζόνιο, η οποία όμως δεν προσδιορίστηκε επαρκώς, ως τις δράσεις και τις θέσεις αλλά έμεινε σε επίπεδο προθέσεων.
Οι ηγέτες της Ομάδας των Επτά (G7) συμφώνησαν σήμερα ότι οι χώρες που επλήγησαν από τις πυρκαγιές στην περιοχή της Αμαζονίας (Βραζιλία και Βολιβία κυρίως) θα πρέπει να λάβουν βοήθεια το συντομότερο δυνατόν, σύμφωνα με δήλωση του Γάλλου προέδρου Εμμάνουελ Μακρόν.
Οι G7 συμφώνησαν ότι διαφωνούν για το διεθνές εμπόριο, το Brexit, την αντιμετώπιση της μετανάστευσης και τις σχέσεις με την Κίνα και τη Ρωσία. Οι διασπάσεις βέβαια ήταν πολλές, καθώς η γραμμή Τραμπ-Τζόνσον αναδύεται ολοένα και πιο ξεκάθαρη, με σχεδόν διακηρυγμένο στόχο την αποδυνάμωση της ΕΕ.
Ενδιαφέρον παρουσιάζει η απόπειρα επαναπροσέγγισης ΗΠΑ-Ιράν με πρωτοβουλία του Γάλλου προέδρου Εμμάνουελ Μακρόν, ο οποίος βασίστηκε στη διακηρυγμένη πρόθεση του Ντόναλντ Τραμπ για άνευ όρων συνομιλίες με την Τεχεράνη. Αν και η αμερικανική αντιπροσωπεία αποκλείει οποαδήποτε συνάντηση με τον Ιρανό ΥΠΕΞ, εν τούτοις προσδοκίες για παρασκηνιακές επαφές διατηρούνται, σενάριο που προωθούν μετ΄επιτάσεως γαλλικά media και ιδιαίτερα το κρατικό France24.
Αν και αρχικά φάνηκε ότι οι G7 είχαν ανεπισήμως εξουσιοδοτήσει τον Γάλλο πρόεδρο για την ανάληψη διαμεσολαβητικής πρωτοβουλίας με το Ιράν, εν τούτοις προκύπτει ότι πρόκειται για καθαρά δική του απόφαση, από την οποία η Ουάσιγκτον αποστασιοποιήθηκε, ενώ αποστάσεις έλαβε και η Μεγάλη Βρετανία.
Ένα ιρανικό κυβερνητικό αεροσκάφος προσγειώθηκε σήμερα στην Μπιαρίτς της νοτιοδυτικής Γαλλίας, όπου συναντώνται οι ηγέτες της Ομάδας των Επτά (G7), μεταφέροντας τον ιρανό ΥΠΕΞ Μοχάμεντ Τζαβάντ Ζαρίφ, καθώς οι ευρωπαίοι ηγέτες επιχειρούν να ρίξουν τους τόνους στην αντιπαράθεση του Ιράν με τις ΗΠΑ από τότε που ο πρόεδρος Τραμπ αποχώρησε από την διεθνώς συναφθείσα συμφωνία, το 2015, για τα πυρηνικά της Τεχεράνης και στη συνέχεια επέβαλε νέες οικονομικές κυρώσεις στη χώρα.
Ο υπουργός Εξωτερικών του Ιράν Ζαρίφ έχει συνομιλίες με τον γάλλο ομόλογό του Λεντριάν, σύμφωνα με πηγή της γαλλικής προεδρίας και επί του παρόντος δεν προβλέπονται συνομιλίες του Ζαρίφ με την αμερικανική αντιπροσωπεία, κάτι που επιβεβαίωσε η ιρανική κρατική τηλεόραση επικαλούμενη έναν εκπρόσωπο του ιρανικού υπουργείου Εξωτερικών.
«Ο Ζαρίφ θα μεταφέρει την απάντηση της ιρανικής ηγεσίας στην πρόταση του Γάλλου προέδρου Εμανουέλ Μακρόν, η οποία έχει στόχο τη διάσωση της συμφωνίας του 2015 για τα πυρηνικά της Τεχεράνης»,
δήλωσε ένας υψηλόβαθμος ιρανός αξιωματούχος στο Reuters.
Νωρίτερα σήμερα, στη διάρκεια της συνόδου, ο Τραμπ φάνηκε να αγνοεί τις προσπάθειες της Γαλλίας να αναλάβει ρόλο διαμεσολαβητή, λέγοντας ότι χαίρεται που το Παρίσι προσεγγίζει την Τεχεράνη με στόχο να αποκλιμακωθεί η ένταση, αλλά ο ίδιος θα ακολουθήσει την δική του τακτική.
Η Γαλλία είπε ότι οι ηγέτες της Ομάδας συμφώνησαν να προχωρήσει ο γάλλος πρόεδρος σε συνομιλίες με την Τεχεράνη και να μεταφέρει μηνύματα στο Ιράν, αλλά ο Τραμπ αποστασιοποιήθηκε επισημαίνοντας ότι δεν συζήτησε καν το θέμα.
Ερωτηθείς σχετικά με την έλευση του Ζαρίφ στην Μπιαρίτς, ο Τραμπ απάντησε: «Κανένα σχόλιο».