Πρωτοβουλίες, δηλώσεις και κλίμα που δυναμιτίζουν το ήδη εκρηκτικό κλίμα στην ανατολική Μεσόγειο αναλαμβάνει ο Ταγίπ Ερντογάν, καθώς επιχειρεί να εργαλειοποιήσει τις εξελίξεις στα ενεργειακά και το Κυπριακό στη Εσωτερική πολιτική αντιπαράθεση, καθώς νιώθει το εντεινόμενο κύμα αμφισβήτησης που κεφαλαιποιήθηκε στις δημοτικές εκλογές και τώρα διευρύνεται με την αποχώρηση κορυφαίων στελεχών και πρώην κυβενρητικών αξιωματούχων από το κόμμα του.
Το Crisis Monitor, σε πρόσφατο δημοσίευμα ανέδειξε το ζήτημα της εσωτερικής αμφισβήτησης του Τούρκου προέδρου και της προσπάθειάς του να απομονώσει τους επικριτές τόσο σημειολογικά όσο και πρακτικά. Σε αυτό το πλαίσιο ο Ταγίπ Ερντογάν επιχειρεί με κινήσεις υψηλής σημειολογικής αξίας, όπως ο διορισμός κομάντο της κρίσης των Ιμίων σε κορυφαία διοικητική θέση, να ανανεώσει το εθνικιστικό του προφίλ και με άλλες, όπως οι συλλήψεις δημάρχων και το πογκρόμ κατά Κούρδων να εμπεδώσει τον τρόμο ως πρακτική πολιτικής αντιπαράθεσης.
Σε ομιλία του στη Ριζούντα ο Τούρκος πρόεδρος αναφέρθηκε, εκ νέου, στο ενεργειακό της ανατολικής Μεσογείου, κατηγορώντας την αντιπολίτευση για εθνική μειοδοσία και αντιτείνοντας την ετοιμότητά της κυβέρνησής του έναντι Ελλάδας, Κύπρου και ΕΕ.
Οπως είπε χαρακτηριστικά «όταν θα βρούμε φυσικό αέριο στην Ανατολική Μεσόγειο, αυτοί που αντιτίθενται στη χώρα μας θα στέκονται ουρές μπροστά στην πόρτα μας».
Ο Τούρκος Πρόεδρος υποστήριξε ότι το Ρεπουμπλικανικό Λαϊκό Κόμμα (CHP) σε όλα τα θέματα, από την τρομοκρατία μέχρι την Ανατολική Μεσόγειο, δεν στηρίζει τη χώρα και το έθνος του αλλά τους απέναντι.
«Για άλλη μια φορά αποκάλυψαν τον χαρακτήρα τους στο θέμα της ανατολικής Μεσογείου. Γνωρίζετε ότι και προηγουμένως, δήθεν για το κόστος των πλοίων μας και των δραστηριοτήτων μας, έφεραν το ίδιο θέμα στη Βουλή μιλώντας τη γλώσσα των Ελληνοκυπρίων. Δεν δίστασαν να συκοφαντήσουν τη χώρα τους για να γίνουν πρωτοσέλιδα στις ελληνικές εφημερίδες. Ασφαλώς εμείς δεν δώσαμε σημασία»,
ανέφερε ο Τούρκος Πρόεδρος.
Ο Ερντογάν δεν παρέλειψε να εξαπολύσει επίθεση για άλλη μια φορά στην Ε.Ε. Είπε ότι όταν η Τουρκία ξεκίνησε δραστηριότητες στην Ανατολική Μεσόγειο, εναντίον της στράφηκαν χώρες που είχαν λογαριασμούς στην περιοχή, προσθέτοντας πως «σε αυτό τον εχθρικό κλοιό προστέθηκε και η ΕΕ δίπλα στους Ελληνοκυπρίους».
Χθες δύο εικοσιτετράωρα μετά την αυστηρή προειδοποίηση του Εμανουέλ Μακρόν για τις παράνομες και προκλητικές κινήσεις της Άγκυρας στην ανατολική Μεσόγειο, ο Τούρκος πρόεδρος δήλωσε από το Άρτβιν της Μαύρης Θάλασσας ότι «δεν καταλαβαίνει από απειλές» και ότι θα συνεχίσει να προστατεύει τα δικαιώματα της Τουρκίας στην ανατολική Μεσόγειο «μέχρι τέλους».
«H Δύση απειλεί, αλλά εμείς δεν καταλαβαίνουμε από απειλές. Εμείς προστατεύουμε και θα προστατεύσουμε τα δικαιώματα της Τουρκίας εδώ (στην ανατολική Μεσόγειο) μέχρι τέλους»
είπε ο Ερντογάν.
«Μην ανησυχείτε καθόλου. Εμείς μέχρι σήμερα δεν σκύψαμε το κεφάλι μας σε υπηρέτες. Μόνο μπροστά στο Θεό μας θα σκύψουμε. Πουθενά αλλού!»,
ανέφερε χαρακτηριστικά ο Τούρκος πρόεδρος σε μεγάλη συγκέντρωση του κόμματός του.
Αν και εμπρηστικές, οι δηλώσεις του Ταγίπ Ερντογάν καταδεικνύουν τη νευρικότητά του, η οποία φαίνεται ότι μετατρέπεται σε ανασφάλεια και δεν φαίνεται να διασκεδάζεται ούτε από τις συμφιλιωτικές κινήσεις των ΗΠΑ. Η δημιουργία Κοινού Κέντρου Διοίκησης για την εδραίωση ζώνης ασφαλείας στα συροτουρκικά σύνορα και η αλλαγή ρητορικής της Ουάσιγκτον στην Άγκυρα, σε συνδυασμό με την καθυστέρηση των κυρώσεων για τους S-400, θα έπρεπε να κατευνάσουν τη μήνη του Ερντογάν, αλλά μέχρι στιγμής δεν φαίνεται να το επιτυγχάνουν. Ειδοποιός διαφορά, είναι ότι αν και οι δηλώσεις αναπαράγονται από ελληνικά media, στην πραγματικότητα αυτές απευθύνονται σε τουρκικό ακροατήριο
Όπερ σημαίνει ότι οι εξελίξεις που φαίνεται ότι έχουν δρομολογηθεί στο εσωτερικό σκηνικό αμφισβητούν ευθέως τη βιωσιμότητά του κυβερνητικού του σχήματος, την οποία επιχειρεί να προασπίσει ενισχύοντας εφευρίσκοντας εχθρούς και τροφοδοτώντας την πόλωση και την συσπείρωση.