Σαφή διαχωρισμό ρόλου, οπτικής και στόχων επιχείρησε ο πρόεδρος της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ Τζερόμ Πάουελ, κατά την ομιλία του στο Jackson’s Hole, η οποία θα μπορούσε να εκληφθεί και ως απάντηση στις συχνές επιθέσεις του Ντόναλντ Τραμπ, ενώ παράλληλα σκιαγράφησε τις επόμενες κινήσεις της Fed, διαψεύδοντας προσδοκίες για νέες μειώσεις επιτοκίων.
Ο Τζερόμ Πάουελ ξεκαθάρισε ότι ενώ η Fed διαθέτει know-how και εργαλειοθήκη για την αντιμετώπιση συστημικών κρίσεων, εν τούτοις δεν έχει playbook για την αντιμετώπιση της αβεβαιότητας που παράγει η εμπορική πολιτική. Στην ίδια φράση μάλιστα ο επικεφαλής της Fed επισημαίνει με αρκετά δηκτικό τρόπο ότι η χάραξή της είναι δουλειά του Κογκρέσου και της κυβέρνησης και όχι της Fed, διευκρινίζοντας ότι η εμπορική πολιτική θα μπορούσε να επηρεάσει τη νομισματική, στο βαθμό που επιδρά στον πληθωρισμό και την απασχόληση.
Το πλαίσιο που διαμορφώνουν οι διατυπώσεις αυτές είναι ευθέως ανταγωνιστικό προς αυτό που επιχειρεί με κραυγές μέσω του twitter να διαμορφώσει ο Ντόναλντ Τραμπ, επαναπροσδιορίζοντας τα όρια και τη χρήση της νομισματικής πολιτικής. Παράλληλα, όμως υποδεικνύει τα όρια της πολιτικής εξουσίας.
Έχουμε μεγάλη εμπειρία στην αντιμετώπιση τυπικών μακροοικονομικών εξελίξεων στο πλαίσιο αυτό. Ωστόσο, η προσαρμογή της αβεβαιότητας της εμπορικής πολιτικής σε αυτό το πλαίσιο είναι μια νέα πρόκληση. Ο καθορισμός της εμπορικής πολιτικής είναι η δραστηριότητα του Κογκρέσου και της Διοίκησης, όχι εκείνης της Fed. Η αποστολή μας είναι να χρησιμοποιήσουμε τη νομισματική πολιτική για να ενισχύσουμε τους θεσμοθετημένους στόχους μας. Κατ ‘αρχήν, οτιδήποτε επηρεάζει τις προοπτικές για την απασχόληση και τον πληθωρισμό θα μπορούσε επίσης να επηρεάσει την κατάλληλη στάση της νομισματικής πολιτικής και αυτό θα μπορούσε να περιλαμβάνει αβεβαιότητα σχετικά με την εμπορική πολιτική. Ωστόσο, δεν υπάρχουν πρόσφατα προηγούμενα που να καθοδηγούν οποιαδήποτε πολιτική απάντηση στην τρέχουσα κατάσταση.
Ο πρόεδρος της Fed κάνει ένα βήμα ακόμα ξεκαθαρίζοντας, (προς το σκοτεινό υποκείμενο) ότι δεν θα δεχθεί την εργαλειοποίηση της νομισματικής πολιτικής στο βωμό της εμπορικής, καθώς επισημαίνει ότι
Επιπλέον, μολονότι η νομισματική πολιτική είναι ένα ισχυρό εργαλείο που λειτουργεί για την υποστήριξη των καταναλωτικών δαπανών, των επιχειρηματικών επενδύσεων και της εμπιστοσύνης του κοινού, δεν μπορεί να παράσχει ένα ρυθμιστικό πλαίσιο για το διεθνές εμπόριο. Μπορούμε, ωστόσο, να προσπαθήσουμε να εξετάσουμε τα γεγονότα που περνούν, να επικεντρωθούμε στο πώς οι εμπορικές εξελίξεις επηρεάζουν τις προοπτικές και να προσαρμόσουμε την πολιτική για την προώθηση των στόχων μας.
Συνεχίζοντας, ο Τζερόμ Πάουελ, διευρύνει το ακροατήριο του εντάσσοντας και τις αγορές, καθώς αναλύει το τρόπο δράσεις και τα στοιχεία που θα μπορούσαν να ενεργοποιήσουν τη Fed, στην κατεύθυνση της επανεξέτασης της νομισματικής πολιτικής.
Αυτή η προσέγγιση απεικονίζεται από τον τρόπο με τον οποίο τα εισερχόμενα δεδομένα έχουν διαμορφώσει την πιθανή πορεία της πολιτικής φέτος. Οι προοπτικές για την οικονομία των ΗΠΑ από την αρχή του έτους συνέχισαν να είναι ευνοϊκές. Οι επιχειρηματικές επενδύσεις και η μεταποίηση αποδυναμώθηκαν, αλλά η σταθερή αύξηση των θέσεων εργασίας και οι αυξανόμενοι μισθοί οδήγησαν σε έντονη κατανάλωση και εν συνόλω σε μετριοπαθή ανάπτυξη.
Αναλύοντας τις συνθήκες και τα δεδομένα που έχει στη διάθεσή της η Fed, ο πρόεδρος της Ομοσπονδιακής Τράπεζας αναφέρει:
Καθώς αρκετός καιρός από τις αρχές του έτους έχει περάσει, παρακολουθούμε τρεις παράγοντες που σταθμίζουν αυτήν την ευνοϊκή προοπτική: επιβράδυνση της παγκόσμιας ανάπτυξης, αβεβαιότητα εμπορικής πολιτικής και συγκρατημένος πληθωρισμός. Οι παγκόσμιες προοπτικές ανάπτυξης έχουν επιδεινωθεί από τα μέσα του περασμένου έτους.
Σε αυτό το πλαίσιο κατατάσσει την πολιτική του Ντόναλντ Τραμπ που έχει βαφτίσει (αβεβαιότητα εμπορικής πολιτικής) ως αρνητικό παράγοντα για την παγκόσμια ανάπτυξης, και βάρος για τις μεταποιητικές και κεφαλαιουχικές δαπάνες, ψέγοντας κατ’ ουσία τον πρόεδρο των ΗΠΑ για τις επιπτώσεις της πολιτικής του, οι οποίες, όμως, με βάση το πλαίσιο που έθεσε παραπάνω ο Πάουελ, δεν είναι επαρκείς για να πυροδοτήσουν αλλαγή νομισματικής πολιτικής.
Η αβεβαιότητα της εμπορικής πολιτικής φαίνεται να παίζει ρόλο στην παγκόσμια επιβράδυνση και στις αδύναμες μεταποιητικές και κεφαλαιουχικές δαπάνες στις Ηνωμένες Πολιτείες. Ο πληθωρισμός υποχώρησε κάτω από το στόχο μας στην αρχή του έτους. Φαίνεται, τώρα, να κινείται πιο κοντά στον συμμετρικό στόχο μας του 2%, αλλά υπάρχουν ανησυχίες για ένα πιο παρατεταμένη αδυναμία.
Με τον τρόπο αυτό, ο Τζερόμ Πάουελ καθιστά σαφές ότι δεν υπάρχει λόγος περαιτέρω μείωσης των επιτοκίων, ενώ στην έναρξη της ομιλίας του είχε επαρκώς προσδιορίσει τους παράγοντες που επιδρούν περισσότερο σε αυτή την κατεύθυνση λέγοντας:
η αμερικανική οικονομία εξακολουθεί να αποδίδει καλά, αλλά αντιμετωπίζει σημαντικούς κινδύνους λόγω των συνεχιζόμενων εμπορικών εντάσεων. παγκόσμια οικονομική επιβράδυνση, ιδίως στη Γερμανία και την Κίνα · και τη γεωπολιτική αβεβαιότητα, συμπεριλαμβανομένης της αυξανόμενης πιθανότητας ενός σκληρού Brexit, της αύξησης των εντάσεων στο Χονγκ Κονγκ και της διάλυσης της ιταλικής κυβέρνησης.
Τέλος ο Πάουελ αναφέρθηκε και στις αντιδράσεις των αγορών, προσδιορίζοντας το τρίπτυχο γεωπολιτικής αβεβαιότητας, πολιτικής αστάθειας και εμπορικών εντάσεων ως θρυαλλίδα.
Οι τρεις εβδομάδες μετά τη συνάντησή μας τον Ιούλιο του FOMC ήταν γεμάτες, ξεκινώντας με την ανακοίνωση νέων τιμολογίων στις εισαγωγές από την Κίνα. Έχουμε δει περαιτέρω στοιχεία για μια παγκόσμια επιβράδυνση, κυρίως στη Γερμανία και την Κίνα. Τα γεωπολιτικά γεγονότα έχουν σημειωθεί πολύ στις ειδήσεις, όπως η αυξανόμενη πιθανότητα ενός σκληρού Brexit, η αύξηση των εντάσεων στο Χονγκ Κονγκ και η διάλυση της ιταλικής κυβέρνησης. Οι χρηματοπιστωτικές αγορές αντιδρούσαν έντονα σε αυτή τη σύνθετη, ταραγμένη εικόνα. Οι αγορές μετοχών ήταν ευμετάβλητες. Τα μακροπρόθεσμα επιτόκια των ομολόγων σε όλο τον κόσμο έχουν μειωθεί δραματικά σε σχεδόν χαμηλά επίπεδα μετά την κρίση.
Εν τέλει καταλήγει στο συμπέρασμα ότι δεν υπάρχει λόγος για ανάληψη δράσης σε αυτή τη φάση:
Εν τω μεταξύ, η οικονομία των Η.Π.Α. συνέχισε να έχει καλές επιδόσεις συνολικά, λόγω των καταναλωτικών δαπανών. Η δημιουργία θέσεων απασχόλησης έχει επιβραδυνθεί από τον ρυθμό του περασμένου έτους, αλλά εξακολουθεί να είναι υψηλότερη από τη συνολική αύξηση του εργατικού δυναμικού. Ο πληθωρισμός φαίνεται να κινείται πιο κοντά στο 2%. Με βάση την εκτίμησή μας για τις συνέπειες αυτών των εξελίξεων, θα ενεργήσουμε καταλλήλως για τη διατήρηση της επέκτασης, με ισχυρή αγορά εργασίας και πληθωρισμό κοντά στο συμμετρικό στόχο του 2%.