Αν ο Τραμπ ξαναέκανε τις συνόδους των G7 ενδιαφέρον δημοσιογραφικά θέμα αμφισβητώντας την κλιματική αλλαγή και την παγκοσμιοποίηση, ο ακροδεξιός πρόεδρος της Βραζιλίας πήγε τις αντιπαραθέσεις σε νέο επίπεδο, κατηγορώντας τον Εμμάνουελ Μακρόν για όψιμο ενδιαφέρον σχετικά με τις φωτιές στον Αμαζόνιο και τις ΜΚΟ για εμπρησμούς ως σχέδιο δολιοφθοράς εναντίον του. Αυτή η σύνοδος θα είναι βέβαια ιδιαίτερη και για έναν ακόμη λόγο, θα εμφανιστεί για πρώτη φορά ο Μπόρις Τζόνσον ως πρωθυπουργός της Μεγάλης Βρετανίας, ανατρέποντας την έως τώρα ισορροπία δυνάμεων.
Πρόκειται για την πρώτη Σύνοδο των G7 που το αντιδραστικό ακροδεξιό block εκπροσωπείται από παραπάνω από έναν ηγέτες, ήτοι τον Τραμπ, τον Μπολσονάρο και τον Μπόρις Τζόνσον, που πρακτικά σημαίνει ότι η παγκόσμια τάξη πραγματικά απειλείται. Από την άλλη πλευρά Άγκελα Μέρκελ, Σίνζο Άμπε και Τζάστιν Τριντό θα προσπαθήσουν να ισορροπήσουν την κατάσταση, χωρίς ιδιαίτερες πιθανότητες επιτυχίας, καθώς η Ιταλία υποεκπροσωπείται δεδομένου ότι ο Τζουζέπε Κόντι έχει παραιτηθεί και το σενάριο των πρόωρων εκλογών παραμένει επί τάπητος, που συνεπάγεται ότι είναι ανοιχτό το σενάριο της εκπροσώπησης της στο μέλλον από τον Ματέο Σαλβίνι.
Η εξέλιξη αυτή θα μπορούσε να οδηγήσει σε εκ βάθρων ανατροπή παγκόσμιων ισορροπιών, νέο κύκλο αβεβαιότητας και εντάσεων.
Οι φωτιές στον Αμαζόνιο, η αναζωπύρωση του εμπορικού πολέμου ΗΠΑ-Κίνας και των γεωπολιτικών εντάσεων στη Μέση Ανατολή κυριαρχούν στη Σύνοδο Κορυφής των ηγετών των επτά μεγαλυτέρων οικονομιών του πλανήτη, στην οποία δεν συμμετέχει η Ρωσία, μετά την επέμβαση στην Κριμαία. Ο Βλάντιμιρ Πούτιν βέβαια βρέθηκε και αυτός στη Γαλλία δύο ημέρες νωρίτερα, όπου είχε επαφές με τον Εμμάνουελ Μακρόν, καθώς ο Γάλλος πρόεδρος επιχειρεί να αναπτύξει διεθνή δραστηριότητα.
Ο Τραμπ ξεκίνησε από την Ουάσιγκτον με εμπρηστικές διαθέσεις για το G7 στη Γαλλία, επαναλαμβάνοντας τις απειλές για δασμούς στο γαλλικό κρασί εφόσον φορολογηθούν οι τεχνολογικές εταιρίες, αλλά οι φωτιές στον Αμαζόνιο κυριαρχούν de facto στην ατζέντα καθώς ο ακροδεξιός πρόεδρος της Βραζιλίας επιτέθηκε στον Γάλλο πρόεδρο για όψιμο ενδιαφέρον με πολιτικά κίνητρα, ενώ κατηγόρησε τις ΜΚΟ για εμπρησμό στο πλαίσιο σχεδίου δολιοφθοράς εναντίον του.
Ο πρόεδρος Μακρόν, ο οποίος είναι και ο οικοδεσπότης της συνόδου, θέλοντας να θέσει τη δική του ατζέντα, προσέδωσε ιδιαίτερη σημασία στην υπεράσπιση της δημοκρατίας, των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και του περιβάλλοντος, κάτι που έπραξε και κατά τη συνάντησή του με τον Ρώσο πρόεδρο.
Ενδεικτική του κλίματος που επικρατεί είναι η δήλωση του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ ο οποίος προσερχόμενος είπε:
«Είναι μία ακόμη σύνοδος, στην οποία θα δοκιμαστεί η ενότητα και η αλληλεγγύη του ελεύθερου κόσμου»
Τα προβλήματα και οι διαφωνίες μεταξύ των ηγετών, είναι γνωστά: Εμπορικός πόλεμος ΗΠΑ – Κίνας, ένταση μεταξυ ΗΠΑ και Ιράν, κλιματική αλλαγή, ασθμαίνουσα ευρωπαϊκή οικονομία.
Φυσικά, από τις εργασίες της συνόδου δεν θα λείψουν και οι συζητήσεις για το Brexit, με τον Μπόρις Τζόνσον να κάνει «πρεμιέρα» ως πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου.
Στο μεταξύ, χιλιάδες πολίτες συγκεντρώθηκαν στο γαλλικό θέρετρο Μπιαρίτζ, προκειμένου να ξεκαθαρίσουν στους ηγέτες των G7 ότι είναι… «ανεπιθύμητοι».
«Πιο πολλά χρήματα για τους πλούσιους, λιγότερα χρήματα για τους φτωχούς. Βλέπουμε τον Αμαζόνιο να καίγεται και την Αρκτική να λιώνει» δηλώνει στο Reuters μέλος των «Κίτρινων Γιλέκων».
Αξίζει να σημειωθεί ότι για την ασφάλεια της συνόδου των G7, όπου συμμετέχουν οι ηγέτες της Γαλλίας, του Ηνωμένου Βασιλείου, του Καναδά, της Γερμανίας, της Ιταλίας, της Ιαπωνίας και των ΗΠΑ, έχουν επιστρατευτεί πάνω από 13.000 αστυνομικοί.