Σε λιμάνι της Τουρκίας φαίνεται ότι κατευθύνεται πλέον το ιρανικό τάνκερ Adrian Darya, αλλάζοντας κατεύθυνση, εν πλω, καθώς μετά την απελευθέρωσή του από το Γιβραλτάρ ανέφερε ως προορισμό την Καλαμάτα, θέτοντας τις ελληνικές αρχές σε κατάσταση επιφυλακής και προκαλώντας επίσημες και ανεπίσημες παρεμβάσεις Αμερικανών αξιωματούχων.
Σύμφωνα με τον ιστότοπο παρακολούθησης πλοίων Vessel Finder το ιρανικό δεξαμενόπλοιο Adrian Darya 1 φαίνεται ότι κατευθύνεται στο λιμάνι Mersin στην Τουρκία, όπου αναμέεται να καταπλεύσει στις 31 Αυγούστου. Ο προορισμός βέβαια δεν αποκλείεται να αλλάξει ξανά, καθώς το Ιράν έχει αρνηθεί να αποκαλύψει τον αγοραστή ή το τελικό λιμάνι λόγω των αμερικανικών κυρώσεων.
Παρ’ όλα αυτά η κρίση για την Ελλάδα δεν έχει παρέλθει, καθώς ακόμα και τελικός προορισμός ναι είναι το Mersin στην Τουρκία, το Adrain Darya θα περάσει ανοιχτά της Κρήτης, σημείο γνωστό για τη δραστηριότητα πετρελαυεύσεων, ήτοι ανταλλαγής φορτίων καυσίμων.
Αρχικά, το τάνκερ που μεταφέρει 2,1 εκατ. βαρέλια με πετρελαίου αξίας άνω των 100 εκατ. ευρώ, κατευθυνόταν στην Καλαμάτα, με αποτέλεσμα η ελληνική κυβέρνηση να διαμηνύσει ότι δεν σκοπεύει να διευκολύνει το τάνκερ, ενώ οι ΗΠΑ προειδοποίησαν τους εφοπλιστές ότι αν εμπλακούν στην υποστήριξή του θα αντιμετωπίσουν κυρώσεις.
Οι ΗΠΑ, ασκώντας την επιρροή τους στις χώρες της Μεσογείου επιχειρούν να αναγκάσουν το πλοίο είτε να επιστρέψει στο Ιράν, είτε να το αναγκάσουν να ακινητοποιηθεί σε διεθνή ύδατα όπου τον έλεγχο σε επίπεδο έρευνας και διάσωσης θα τον ασκεί φίλα προσκείμενη χώρα.
Διπλωματικά, οι ΗΠΑ θέλουν να στείλουν μήνυμα ότι οι κυρώσεις της Ουάσιγκτον είναι πιο ισχυρές από τη στάση των Βρυξελλών επιτυγχάνοντας πλήγμα στις σχέσεις ΕΕ-Τεχεράνης και αναγκάζοντας το Ιράν να απομακρυνθεί από τη συμφωνία για το πυρηνικό του πρόγραμμα, δεδομένου ότι η ΕΕ δεν τηρεί το δικό της σκέλος.