if( function_exists('the_ad_placement') ) { the_ad_placement('above-header'); }
if( function_exists('the_ad_placement') ) { the_ad_placement('logo-banner-728-90'); }

Το State Department απειλεί τους εφοπλιστές για το ιρανικό τάνκερ

Τους εφοπλιστές βάζει στο στόχαστρο το State Department, σε προσπάθεια να σφίξει τον κλοιό γύρω από το ιρανικό τάνκερ που πλέει στη Μεσόγειο με προορισμό την Καλαμάτα, αλλά χωρίς να έχει κάνει ακόμα αιτήματα ελλιμενισμού.

Με νέες δηλώσεις, αυτή τη φορά ανώνυμου αξιωματούχου του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών, οι ΗΠΑ διαμηνύουν ότι θα δράσουν επιθετικά στην εφαρμογή κυρώσεων σε όποιον παράσχει βοήθεια στο ιρανικό τάνκερ, το οποίο θέλουν να εγκλωβίσουν παθητικά, στερώντας του υποστήριξη ώστε να μείνει από καύσιμα και να αναγκαστεί να ζητήσει διάσωση.

if( function_exists('the_ad_placement') ) { the_ad_placement('inarticle1'); }

Αμερικανός αξιωματούχος, που μίλησε με την προϋπόθεση της ανωνυμίας στο Reuters, υπογράμμισε  πως ο ναυτιλιακός τομέας

«έχει ειδοποιηθεί πως θα εφαρμόσουμε με επιθετικό τρόπο τις κυρώσεις των ΗΠΑ»

για όσους προσφέρουν βοήθεια στο πλοίο και επισήμανε,  ότι η Ουάσιγκτον έχει προειδοποιήσει διάφορες χώρες να μην επιστρέψουν στο δεξαμενόπλοιο να ελλιμενιστεί. 

Η νέα αυτή διαρροή της σκληρότητας που είναι αποφασισμένες να δείξουν οι ΗΠΑ συμβάλλει στη δημιουργία ασφυκτικού πλαισίου, εργαλειοποιώντας ακόμα και τα media. Παράλληλα όμως, η επιθετική ρητορική των ΗΠΑ με στόχο εφοπλιστές αποτελεί ένδειξη πληροφοριών που φαίνεται να έχουν συλλεγεί και που δείχνουν στην κατεύθυνση ενεργοποίησης ιδιωτών υπό σχήματα, για την παροχή υποστήριξης στο Τάνκερ.

Το Crisis Monitor έχει εγκαίρως καταγράψει τόσο τις κυρώσεις όσο και τις πιθανές επιπλοκές που θα μπορούσαν να ανακύψουν για χώρες και νομικές οντότητες που θα ενδεχομένως να επιχειρήσουν να παράσχουν διευκολύνσεις ή/και υπηρεσίες στο ιρανικό τάνκερ, αναδεικνύοντας και τα πιθανά σενάρια για την πορεία και τις αποφάσεις που μπορεί να ληφθούν.

Από ελληνικής πλευράς, χθες, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης εμφανίστηκε βέβαιος ότι το τάνκερ δεν θα φτάσει στην Ελλάδα, μιλώντας στο δημόσιο γαλλικό δίκτυο France 24.

if( function_exists('the_ad_placement') ) { the_ad_placement('fp-300-1st'); }
Exit mobile version