Μενταλιτέ, διατυπώσεις και αίσθηση επικείμενης πλήρους μεταστροφής της νομισματικής πολιτικής της Ευρωζώνης αποπνέουν τα πρακτικά της τελευταίας συνεδρίασης της ΕΚΤ που δόθηκαν χθες στη δημοσιότητα, καθώς οι κεντρικοί τραπεζίτες του οικονομικού μπλοκ δίνουν εμφανίζονται απαισιόδοξοι για τις επιπτώσεις και τη διάρκεια της συντονισμένης επιβράδυνσης, λόγω του Trump-effect και της δυναμικής που δημιουργείται από το συνδυασμό ασύμμετρων απειλών και γραμμικών πολιτικών εξελίξεων.
Σύμφωνα με τα πρακτικά από τη συνεδρίαση της 25ης Ιουλίου, η στήριξη θα περιλαμβάνει τη μειώση των επιτοκίων, την αγορά ομολόγων, την αλλαγή στις προβλέψεις για τα επιτόκια και τη στήριξη τραπεζών με τη μερική ανακούφισή τους από τα αρνητικά επιτόκια.
Αν και τα μέτρα είναι αρκετά επιθετικά από μόνα τους, δημιουργώντας νέα δυναμική, η ρητορική που θα συνοδεύσει την ανακοίνωσή τους είναι αυτή που θα κάνει τη διαφορά στέλνοντας μηνύματα σε αγορές και πολιτικούς, τη στιγμή μάλιστα που ο Ντόναλντ Τραμπ ετοιμάζεται να ανοίξει εμπορικό μέτωπο με την Ευρώπη.
Με την ανάπτυξη και τον πληθωρισμό να επιβραδύνονται τους τελευταίους μήνες, ο πρόεδρος της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι προσανατολίζεται για την παροχή περαιτέρω στήριξης των ευρωπαϊκών οικονομιών τον Σεπτέμβριο.
«Εκφράσθηκε η άποψη ότι οι διάφορες επιλογές πρέπει να ειδωθούν ως πακέτο, δηλαδή ως ένας συνδυασμός μέσων με σημαντική συμπληρωματικότητα και συνέργειες», αναφέρει η ΕΚΤ.
«Η εμπειρία έχει δείξει ότι ένα πακέτο – όπως ο συνδυασμός μειώσεων επιτοκίων και αγορών στοιχείων ενεργητικού – είναι πιο αποτελεσματικό από μία διαδοχική λήψη μεμονωμένων μέτρων», προσθέτει.
Ένα κλιμακωτό επιτόκιο (για τις καταθέσεις των τραπεζών στην ΕΚΤ) μπορεί να είναι το πιο αμφιλεγόμενο μεταξύ των εξεταζόμενων μέτρων, με τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου να εμφανίζονται διχασμένα στη λήψη ενός τέτοιου μέτρου, όπως επίσης και για τον επανακαθορισμό του του στόχο της ΕΚΤ για τον πληθωρισμό κάτω από το 2%.
Ο Μάριο Ντράγκι θα παραδώσει τα ηνία της ΕΚΤ στην Κριστίν Λαγκάρντ στο τέλος Οκτωβρίου, όπερ σημαίνει ότι έχει στη διάθεσή του δύο ακόμη συνεδριάσεις για να αφήσει το αποτύπωμά του και να δώσει στην διάδοχό του ένα οπλοστάσιο ικανό να αντιμετωπίσει όχι μόνο τους κινδύνους που έχουν εντοπιστεί αλλά και που θα ανακύψουν από την προαναγγελθείσα πρόθεση του προέδρου των ΗΠΑ για διάχυση της εμπορικής αντιπαράθεσης στις ισοτιμίες και το γεωπολιτικό πεδίο.