Κινήσεις για να “τσιμεντώσει” την πολιτική του κυριαρχία στο εσωτερικό της Τουρκίας κάνει ο Ταγίπ Ερντογάν, έχοντας πετύχει τη σιωπηρή συναίνεση των ΗΠΑ σε σειρά μετώπων και την έναρξη διαδικασίας επαναπροσέγγισης με τις ΗΠΑ.
Ο Τούρκος πρόεδρος επιχειρεί τώρα να απομονώσει τους πολιτικούς του αντιπάλους, ενισχύοντας την πόλωση, αποκλείοντας πρώην στενούς του συνεργάτες και νυν επικριτές του από την 18η επέτειο από την ίδρυση του κυβερνώντος Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (ΑΚΡ), εν μέσω των πολιτικών ανακατατάξεων που προκάλεσαν οι ήττες του κόμματος στις δημοτικές εκλογές και της σεναριολογίας για διαδοχή του.
Ο αποκλεισμός από τις λίστες των προσκεκλημένων στην ειδική επέτειο της Κωνσταντινούπολης, τριών πρώην στενών συνεργατών, του πρώην προέδρου της Τουρκίας Αμπντουλάχ Γκιουλ, του πρώην αντιπροέδρου της κυβέρνησης Αλί Μπαμπατζάν και του πρώην πρωθυπουργού Αχμέτ Νταβούτογλου, αποτελεί ένδειξη της ευρύτερης στρατηγικής του Ερντογάν, ο οποίος επιδιώκει να ελέγξει ενδεχόμενες πολιτικές εξελίξεις για την εδραίωση πολυδιάστατου σκηνικού που θα οδηγήσει σε διάχυση της πλειοψηφίας.
Η αναζήτηση επίδοξου διαδόχου του Ταγίπ Ερντογάν αποτελεί ζήτημα που απασχολεί τον διεθνή παράγοντα επί μακρόν, με τις όποιες κινήσεις έχουν επιχειρηθεί μέχρι στιγμής να καταλήγουν στο κενό.
Η ήττα του AKP στις δημοτικές εκλογές στις μητροπόλεις, Σμύρνη, Άγκυρα και κυρίως στην Κωνσταντινούπολη, αποτέλεσε τη αφορμή για τη διάρρηξη των σχέσεων του Ταγίπ Ερντογάν με τον Αλί Μπαμπατζάν και τον Αχμέτ Νταβούτογλου, οι οποίοι επέκριναν την ηγεσία του ΑΚP για τις επιλογές συμπόρευσης με την ακροδεξιά και μετωπικής σύγκρουσης με τις ΗΠΑ, υιοθετώντας παράλληλα πρωτοβουλίες για τη δημιουργία νέων πολιτικών σχηματισμών. Ο πρώην πρόεδρος της Τουρκίας Αμπντουλάχ Γκιουλ θεωρείται ότι θα συμπορευτεί με το κόμμα του Αλί Μπαμπατζάν.
Το AKP ιδρύθηκε στις 14 Αυγούστου 2001 από τον Ταγίπ Ερντογάν και από ένα αριθμό ιδρυτικών μελών που αποχώρησαν από το Κόμμα Αρετής (FP) του πρώην πρωθυπουργού Νετσμετίν Ερμπακάν.