Όλα τα σενάρια παραμένουν ακόμα ανοιχτά για την Ιταλία καθώς ο πρόεδρος της Δημοκρατίας Σέρτζιο Ματαρέλα έδωσε προθεσμία στα κόμματα μέχρι την Τρίτη προκειμένου να καταλήξουν σε νέα κυβέρνηση, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι η χώρα οδηγείται de facto σε εκλογές εφόσον οι διαβουλεύσεις δεν τελεσφορήσουν.
Ισχυρότερο σενάριο παραμένει η αλλαγή του πολιτικού μίγματος της κυβέρνησης με το Δημοκρατικό Κόμμα (PD) να αντικαθιστά την ακροδεξιά Λέγκα του Σαλβίνι και να σχηματίζει κυβέρνηση με το Κίνημα των Πέντε Αστέρων του Λουίτζι ντι Μάιο, ωστόσο η μεταξύ τους απόσταση παραμένει μεγάλη καθώς οι όροι που δημοσίως έχουν τεθεί από αμφότερες τις πλευρές δεν δείχνουν να καλύπτονται προς ώρας. Οι αρχηγού και των δύο κομμάτων, όμως, έλαβαν από τα όργανα εντολή για διαβουλεύσεις, αφού ανακοίνωσαν στον πρόεδρο της Δημοκρατίας ότι σκοπεύουν να εξερευνήσουν αυτό το ενδεχόμενο.
Η προοπτική αποφυγής των πρόωρων εκλογών και δημιουργίας μια πιο φιλοευρωπαϊκής κυβέρνησης προκάλεσε ευφορία στις αγορές με τις αποδόσεις των ομολόγων να υποχωρούν στα χαμηλότερα επίπεδα από το 2016, επωφελούμενες και από το γενικότερο κλίμα επικείμενης στήριξης της ΕΕ με νέο πακέτο ποσοτικής χαλάρωσης.
Το ενδεχόμενο αυτό όμως προκαλεί τρόμο στον Ματέο Σαλβίνι, ο οποίος επιδίωκε εκλογές για να αντιστρέψει τις πολιτικές ισορροπίες και να κατοχυρώσει τα πολιτικά κέρδη των ευρωεκλογών και της στάσης του στο Μεταναστευτικό. Ο γενικός γραμματέας της Λέγκας είπε μάλιστα στον πρόεδρο της Δημοκρατίας ότι είναι έτοιμος να συμφιλιωθεί με τους Μ5S προκειμένου να μην σχηματίσουν κυβέρνηση με το PD, καθώς όπως υποστηρίζει θα ανατρέψουν πολλές από τις μεταρρυθμίσεις που έχουν υλοποιηθεί.
Το PD έθεσε εξ αρχής πέντε όρους για τη συνεργασία με το Κίνημα των Πέντε Αστέρων, με κομβικό την επαναβεβαίωση ¨της δέσμευσης στην ευρωπαϊκή προοπτική της Ιταλίας και την αλλαγή πολιτικής στο μεταναστευτικό. Από την πλευρά του, χθες, το Κίνημα των Πέντε Αστέρων διατύπωση δέκα σημεία για τον σχηματισμό κυβέρνησης, με τον Λουίτζι ντι Μάιο να μην αναφέρεται στις δεσμεύσεις που του ζήτησε ο επικεφαλής του PD.
Αγκάθι αποτελεί το πρόσωπο του απερχόμενου πρωθυπουργού, Τζουζέπε Κόντε, τον οποίο επαναφέρει το M5S, αλλά στην εκ νέου ανακήρυξή του αντιδρά το PD, που έχει προτείνει δύο νέα πρόσωπα, μια δικαστίνα του ανώτατου Δικαστηρίου και μια καθηγήτρια νομικής. Η πρώτη επιλογή θα σηματοδοτούσε κυβέρνηση τεχνοκρατών, ο πολιτικός ορίζοντας της οποίας θα ήταν περιορισμένος αλλά θα είχε τη δυνατότητα ευρύτερων κοινοβουλευτικών συγκλήσεων, κάτι που υπονόησε ο Ντι Μάιο κάνοντας λόγο για διαβουλεύσεις με στόχο ισχυρή κοινοβουλευτική πλειοψηφία.
Ο Ιταλός πρόεδρος υπογράμμισε ότι θέλει γρήγορες αποφάσεις. «Η κρίση πρέπει να επιλυθεί με σαφείς αποφάσεις και σε σύντομο χρονικό διάστημα» είπε ο Ματαρέλα, έπειτα από δύο ημέρες διαβουλεύσεων με τους ηγέτες των πολιτικών κομμάτων.
«Την Τρίτη θα έχω νέες διαβουλεύσεις, για να ληφθούν οι απαραίτητες αποφάσεις» δήλωσε ο Ματαρέλα, που επισήμανε ότι η μόνη πιθανότητα είναι «μια κυβέρνηση που θα λάβει την ψήφο εμπιστοσύνης (του κοινοβουλίου) στη βάση ενός προγράμματος».
Ο ηγέτης του M5S απαρίθμησε δέκα προγραμματικά σημεία που είναι απαραίτητο να τηρηθούν από μια νέα κυβερνητική πλειοψηφία. Ένα μέρος αυτού του προγράμματος συμπίπτει με εκείνο που έχει προτείνει τις τελευταίες ημέρες το Δημοκρατικό Κόμμα (PD). Ανέφερε ως βασικούς άξονδες
- τη μείωση του αριθμού των βουλευτών και γερουσιαστών,
- την ψήφιση ενός ισοσκελισμένου προϋπολογισμού,
- τη νομοθέτηση κατώτατου μισθού,
- παροχής βοήθειας στις οικογένειες,
- μείωση των φόρων για τις επιχειρήσεις
- κι ένα σχέδιο επενδύσεων για τον νότο.
Ο Ντι Μάιο δεν έκανε καμία αναφορά στην Ευρώπη, αν και το PD του έχει ζητήσει να επιβεβαίωσει την πίστη του στην ευρωπαϊκή κατεύθυνση της Ιταλίας. Το PD έχει θέσει τους εξής όρους:
- Πίστη στη συμμετοχή στην Ευρώπη,
- πλήρης αναγνώριση της αντιπροσωπευτικής δημοκρατίας και της κεντρικής θέσης του κοινοβουλίου,
- ανάπτυξη βασισμένη στον σεβασμό του περιβάλλοντος,
- αλλαγή πορείας στη διαχείριση των μεταναστευτικών ροών με προεξάρχοντα ρόλο της Ευρώπης,
- στροφή στην οικονομική και την κοινωνική πολιτική προς περισσότερη αναδιανομή και επενδύσεις.