Σε τροχιά, χρηματοοικονομικής, λειτουργικής και εν συνεχεία οργανωτικής αναδιάρθρωσης εισέρχεται και επισήμως η ΔΕΗ μετά την έγκριση του νέου διοικητικού συμβουλίου από τη γενική συνέλευση με της εταιρίας, με τον νέο διευθύνοντα σύμβουλο να προαναγγέλλει ολοκλήρωση του νέου operating business plan μέχρι τις 15 Σεπτεμβρίου, με πρώτο στόχο την επίλυση του ταμειακού ελλείμματος.
Ήδη πάντως βρίσκονται σε εξέλιξη η διαδικασία τιτλοποίησης ληξιπρόθεσμων απαιτήσεων της ΔΕΗ ύψους 1,5 δισ., από τα οποία αναμένεται να λάβει άμεσα ένεση ρευστότητας της τάξης των 100-150 εκατ. ευρώ. Στη συνέχεια, η νέα διοίκηση προγραμματίζει, αναδιάρθρωση δανεισμού για την αποδέσμευση ρευστότητας, καθώς και πωλήσεις και ενοικιάσεις τμημάτων του δικτύου διανομής με στόχο την χρονική επίσπευση εισπράξεων.
Σε δεύτερη φάση τοποθετούνται ενέργειες για τον περιορισμό του κόστους εκπομπής ρύπων, μέσω της ενίσχυσης του ήδη εκπονηθέντως σχεδίου αύξησης των επενδύσεων σε ΑΠΕ, ενώ σε μεταγενέστερο στάδιο και με ήπιο ρυθμό προβλέπεται η απολιγνιτοποίηση, μέσω της πώλησης λιγνιτικών μονάδων και αντικατάτασής τους στο ενεργειακό μίγμα με μονάδες φυσικού αερίου, ΑΠΕ και αύξηση της παραγωγής των υδροηλεκτρικών.
Εν τέλει η νέα διοίκηση ετοιμάζει την ενίσχυση τμημάτων εμπορίας, αγοράς και χρηματαγορών, με στόχο τη βελτίωση της χρηματοοικονομικής διάρθρωσης, καθώς και την εδραίωση νέας διεύθυνσης αξιολόγησης επενδύσεων. Η τελευταία, θα έχει κατ΄αρχήν εξωστρεφή προσανατολισμό εξερευνώντας δυνατότητες επέκτασης και διαφοροποίησης εργασιών στα Βαλκάνια. Στη συνέχεια, η νέα διεύθυνση αναμένεται να αποκτήσει χαρακτηριστικά in-house re-engineering, με στόχο τον διαχωρισμό της ΔΕΗ σε good και bad.
Ο νέος επικεφαλής Γιώργος Στάσσης, ο διορισμός του οποίου ομού με τα πέντε νέα μέλη του ΔΣ εγκρίθηκε σήμερα από τη γενική συνέλευση των μετόχων, τόνισε ότι βασικός στόχος είναι να γυρίσει σε αναπτυξιακή τροχιά η ΔΕΗ. Παράλληλα, προειδοποίησε πως η κατάσταση είναι δραματική, αποκάλυψε ότι ταμειακό πρόβλημα αυξάνεται καθημερινά και σε ορίζοντα δωδεκαμήνου υπερβαίνει τα 800 εκατ. ευρώ και δεν απέκλεισε τις αυξήσεις.
«Έρχομαι πίσω στην πατρίδα μου μετά από αρκετά μεγάλη πορεία στο εξωτερικό με έναν βασικό στόχο για τη ΔΕΗ. Να γυρίσει η επιχείρηση σε μια αναπτυξιακή τροχιά. Ο ενεργειακός κλάδος έχει τρομακτική ανάπτυξη σε παγκόσμια επίπεδα. Δεν είναι δυνατόν η ΔΕΗ να απέχει από αυτή. Θα εργαστώ με πάθος ώστε η ΔΕΗ να γίνει ένας παίκτης που θα παίζει επί ίσοις όροις στην ενεργειακή αγορά»
τόνισε.
Πρόσθεσε επίσης ότι πρέπει να γίνουν πολλές αλλαγές ώστε να μπορεί η ΔΕΗ να παίζει επί ίσοις όροις σε όλα τα επίπεδα.
«Πρώτα από όλα όμως πρέπει να περάσουμε τον κάβο που αφορά στην ταμειακή δυσκολία που έχει η επιχείρηση»,
εξήγησε.
Σχολιάζοντας δημοσιεύματα που κάνουν λόγο για ταμειακό πρόβλημα ύψους 750 εκατ. ευρώ, ο κ. Στάσσης έκανε λόγο για μεγαλύτερο κενό σε ορίζοντα δωδεκαμήνου που ξεπερνά τα 800 εκατ. ευρώ.