Ένα βήμα πριν την κατάρρευση και την προκήρυξη πρόωρων εκλογών βρίσκεται η ιταλική κυβέρνηση, καθώς ο πρωθυπουργός, Τζουζέπε Κόντε ανακοίνωσε την πρόθεσή του να παραιτηθεί, καθώς στη Βουλή συζητείται η πρόταση δυσπιστίας που κατέθεσε το συγκυβερνών κόμμα της Λέγκας, του Ματέο Σαλβίνι, καθώς επιδιώκει να οδηγήσει τη χώρα σε πρόωρες εκλογές τον Οκτώβριο.
Η Γερουσία, ενώπιον της οποίας υπέβαλλε προφορικά την παραίτησή του ο Κόντε, είχε την προηγούμενη εβδομάδα μεταθέσει τη συζήτηση της πρότασης δυσπιστίας του Σαλβίνι για σήμερα 20 Αυγούστου, δίνοντας έτσι χρόνο στα υπόλοιπα κόμματα για διαβουλεύσεις που θα μπορούσαν να οδηγήσουν στη συγκρότηση εναλλακτικής κυβερνητικής πλειοψηφίας ή στην παροχή ψήφου ανοχής προς την κυβέρνηση, μετά την αποχώρηση της Λέγκας.
Ο Κόντε εξαπέλυσε καυστική κριτική εναντίον του Σαλβίνι και ανακοίνωσε ότι θα υποβάλει την παραίτησή του στον πρόεδρο Σέρτζιο Ματαρέλα, θέτοντας τέρμα στην 65η κυβέρνηση της Ιταλικής Δημοκρατίας και ανοίγοντας τον δρόμο για την έναρξη διαβουλεύσεων για τον σχηματισμό μιας νέας κυβέρνησης.
Ο Ιταλός πρωθυπουργός κατηγόρησε τον υπουργό Εσωτερικών ότι προσπάθησε να καταστρέψει τον κυβερνώντα συνασπισμό προς προσωπικό και πολιτική του όφελος, θέτοντας στον κίνδυνο της οικονομικής αστάθειας την Ιταλία.
Η αντίδραση των αγορών δεν έχει ακόμα ξεκαθαρίσει το Χρηματιστήριο του Μιλάνου να κινείται νευρικά, αναζητώντας στηρίξεις, καθ’ όλη τη διάρκεια της συνεδρίασης και τις αποδόσεις των ομολόγων να υποχωρούν ακολουθώντας το γενικότερο κλίμα.
Ακόμα παραμένει άγνωστο αν οι παρασκηνιακές διαβουλεύσεις μεταξύ των Σοσιαλιστών του Ματέο Ρέντσι και των Πέντε Αστέρων παρήγαγαν αποτέλεσμα ή αν έφτασαν σε αδιέξοδο. Πλέον ο χρόνος μετράει αντίστροφα για την Ιταλία, η οποία κινδυνεύει να παρασυρθεί σε νέα πολιτική δίνη, ιδιαίτερα αν προκηρυχθούν πρόωρες εκλογές.
Ο Σαλβίνι προσβλέπει στις πρόωρες εκλογές θέλοντας να κεφαλαιοποιήσει τα κέρδη των ευρωεκλογών και από το μεταναστευτικό, ανατρέποντας τους πολιτικούς συσχετισμούς, που τον ήθελαν ελάσσονα κυβερνητικό εταίρο και διεκδικώντας με αξιώσεις την πρωθυπουργία.
Σε μια τέτοια περίπτωση οι σχέσεις της Ιταλίας με τις Βρυξέλλες και αρκετές από τις χώρες του διευθυντηρίου της ΕΕ θα τίθεντο σε αναπόδραστη τροχιά επιδείνωσης, αποδυναμώνοντας το σύνολο της Ευρωζώνης, ενόψει κρίσιμων θεμάτων, όπως ο σχηματισμός της νέας Κομισιόν, οι εμπορικές διαπραγματεύσεις με τις ΗΠΑ και οι εξελίξεις στο Ιράν και τη Μέση Ανατολή.
Η ιταλική οικονομία θα ένιωθε την ανάσα των αγορών πολύ πιο καυτή και πιο κοντά στο σβέρκο της, καθώς η αύξηση πολιτικού και γεωπολιτικού κινδύνου είναι ικανή να οδηγήσει σε εκτόξευση των αποδόσεων στα ομόλογα, καθώς ο Σαλβίνι έχει προαναγγείλει δημοσιονομική χαλάρωση και σκιαγραφώντας οικονομικό πρόγραμμα που οδηγεί σε έκρηξη ελλειμμάτων.