Συνέχεια στα πογκρόμ κατά αντιπάλων του δίνει ο Ταγίπ Ερντογάν μετά τις εκλογές, καθώς οι αρχές έπαυσαν και συνέλαβαν τρεις δημάρχους του φιλοκουρδικού κόμματος HDP, που κατηγορούνται για υπόθαλψη Κούρδων, αντικαθιστώντας τους παράλληλα με άλλους, εκτός του συνδυασμού που έχει κερδίσει το δήμο, με την αντιπολίτευση να κατηγορεί τον Ταγίπ Ερντογάν για “φασισμό”.
Παράλληλα, όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Εσωτερικών, 418 άνθρωποι τέθηκαν υπό κράτηση στο πλαίσιο ερευνών που διενεργούνται για τρομοκρατία, σε μια κίνηση που πιθανόν να πυροδοτήσει εντάσεις στην κυρίως κουρδική νοτιοανατολική Τουρκία.
Εν όψει των τοπικών εκλογών του Μαρτίου, ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν είχε προειδοποιήσει ότι οι δήμαρχοι που έχουν εκλεγεί με το HDP ενδέχεται, όπως και οι προκάτοχοί τους, να καθαιρεθούν εάν κριθεί ότι έχουν σχέσεις με τους αυτονομιστές του PKK. Όπως διευκρινίζεται σε σχετική ανακοίνωση, οι δήμαρχοι του Ντιγιάρμπακιρ, του Βαν και του Μαρντίν κατηγορούνται για διάφορα αδικήματα, συμπεριλαμβανομένης της ένταξης σε τρομοκρατική οργάνωση και της διασποράς τρομοκρατικής προπαγάνδας.
Το CNN Turk μετέδωσε πλάνα με αστυνομικούς να σφραγίζουν με μεταλλικές μπάρες τα κεντρικά γραφεία του δήμου του Ντιγιάρμπακιρ καθώς άνδρες των Μονάδων Αποκατάστασης της Τάξης είχαν αναπτυχθεί έξω από το κτήριο μαζί με οχήματα ρίψης νερού.
Το υπουργείο Εσωτερικών ανακοίνωσε ότι το PKK επεδίωκε να εκμεταλλευτεί τις εκλογές του Μαρτίου για να ενισχύσει την υποστήριξή του και ότι είχε καταβάλει προσπάθειες για να ορίσει υποψήφιους, οι οποίοι θα καθοδηγούνταν εύκολα σε περίπτωση εκλογής τους.
Την ίδια ώρα η αστυνομία έθεσε υπό κράτηση 418 ανθρώπους σε 29 επαρχίες στο πλαίσιο μιας σχετικής έρευνας με στόχο υπόπτους για διασυνδέσεις με το Εργατικό Κόμμα του Κουρδιστάν (PKK).
Όπως διευκρίνισε το HDP, οι τρεις δήμαρχοι είχαν εκλεγεί στις πόλεις τους τον Μάρτιο με ποσοστό που κυμαινόταν στο 53% με 63% των ψήφων και ζητεί την υποστήριξη άλλων πολιτικών κομμάτων. «Αυτό δεν είναι πρόβλημα μόνο του HDP και του κουρδικού λαού. Είναι ένα κοινό πρόβλημα όλων των Τούρκων και όλων των δημοκρατικών δυνάμεων» πρόσθεσε.
Ο Βέλι Ακμπάμπα, ο αντιπρόεδρος του μεγαλύτερου κόμματος της αντιπολίτευσης, του Λαϊκού Ρεπουμπλικανικού Κόμματος (CHP), έγραψε στο Twitter ότι οι αποπομπές είναι ισοδύναμες με τον φασισμό και συνιστούν πλήγμα κατά της δημοκρατίας, ενώ ο δήμαρχος της Κωνσταντινούπολης, Εκρέμ Ιμάμογλου, που ανήκει στο CHP, επίσης καταδίκασε την ενέργεια αυτή. «Η ακύρωση της βούλησης των πολιτών είναι απαράδεκτη», σχολίασε στο Twitter. Ο ίδιος ο Ιμάμογλου απομακρύνθηκε από το αξίωμά του με αφορμή εκλογικές παρατυπίες λίγο μετά την εκλογή του στις εκλογές του Μαρτίου, αλλά τον Ιούνιο επανεξελέγη κατά τις επαναληπτικές εκλογές.
Το 2016 οι τουρκικές αρχές είχαν καθαιρέσει δεκάδες δημάρχους με παρεμφερείς κατηγορίες, στο πλαίσιο επιχείρησης εκκαθαρίσεων που ξεκίνησαν μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα. Σχεδόν 100 δήμαρχοι και χιλιάδες κομματικά στελέχη φυλακίστηκαν στο πλαίσιο των μέτρων καταστολής που προκάλεσαν ανησυχία στις ΗΠΑ και την Ε.Ε..
Πριν από τις εκλογές του Μαρτίου ο υπουργός Εσωτερικών Σουλεϊμάν Σοϊλού είχε δηλώσει ότι διενεργούνταν έρευνα εις βάρος 178 υποψηφίων για πιθανές διασυνδέσεις τους με το PKK.