Διεθνή ανησυχία προκαλούν τα διαρκή ατυχήματα σε ρωσικές υποδομές και στρατιωτικές δοκιμές, αφενός γιατί πολλά απ΄αυτά σχετίζονται με πυρηνικά και αφετέρου γιατί καταδεικνύουν αύξηση της δραστηριότητας, ενώ εγείρονται ερωτηματικά για τη συντήρηση και το ενδεχόμενο αναγόμωσης παλαιών όπλων.
Έτσι μετά το θάνατο πέντε στρατιωτικών κατά τη διάρκεια δοκιμών μηχανής πυραύλου με πυρηνικά, που εκτόξευσε τα επίπεδα της ραδιενέργειας στην περιοχή, ακολούθησε ενεργειακό παρ’ ολίγον ατύχημα, που ξύπνησε μνήμες από το 2017, όταν ραδιενεργό σύννεφο κάλυψε την Ευρώπη, αλλά η Μόσχα αρνείται ακόμα ότι ήταν αποτέλεσμα ατυχήματος σε πυρηνικό σταθμό.
Εκτός λειτουργίας τέθηκε σήμερα το μπλοκ 4 του ρωσικού πυρηνικού σταθμού Μπελόγιαρσκ, στα Ουράλια όρη, έπειτα από «λανθασμένη» απόκριση του συστήματος ασφαλείας, σύμφωνα με ανακοίνωση θυγατρικής της κρατικής εταιρείας Rosatom.
«Η διακοπή πραγματοποιήθηκε βάσει ενός συνήθους αλγόριθμου», ανέφερε στην ανακοίνωσή της η Rosenergoatom, προσθέτοντας πως τα επίπεδα ραδιενέργειας στον σταθμό και στις γύρω περιοχές είναι σε φυσιολογικά επίπεδα.
Ο πυρηνικός σταθμός άρχισε να λειτουργεί το 1964. Τον Ιούλιο, σε άλλον πυρηνικό σταθμό, βορειοδυτικά της Μόσχας, διακόπηκε η λειτουργία τριών από τις τέσσερις μονάδες έπειτα από βραχυκύκλωμα σε μετασχηματιστή.
Τα ατυχήματα αυτά, τη στιγμή που η Rosatom αναλαμβάνει έργα κατασκευής νέων πυρηνικών σταθμών παγκοσμίως, ακόμα και σε σεισμογενείς περιοχές, όπως το Ακούγιου της Τουρκίας, εντείνει τις ανησυχίες, καθώς είτε πρόκειται για αποτέλεσμα της γήρανσης των ρωσικών υποδομών, είτε για αστοχίες στα προγράμματα αναβάθμισης. Σε κάθε περίπτωση, ο κίνδυνος ατυχημάτων σε τέτοιου επιπέδου μονάδες, με τις συνέπειες που μπορεί να έχει δεν μπορεί να μην επισημανθεί και να μην τροφοδοτήσει συζητήσεις σε παγκόσμιο επίπεδο.