Έντονα ανοδικά κινήθηκαν οι χρηματιστηριακές αγορές ανά τον κόσμο στο άνοιγμα της εβδομάδας, με το ελληνικό χρηματιστήριο να εκτοξεύεται ανακτώντας μεγάλο μέρος των απωλειών του, κίνηση που αποδίδεται στην προσδοκία για σταδιακή αποκλιμάκωση της έντασης τόσο σε γεωπολιτικό όσο και σε πολιτικό επίπεδο, αλλά κυρίως ως τεχνική αντίδραση μετά από τη βίαιη πτώση της προηγούμενης εβδομάδας.
Με αφορμή τα ψήγματα αλλαγής του κλίματος, καθώς ο Ντόναλντ Τραμπ επιμένει μεν στη σκληρή ρητορική, αλλά οι ΗΠΑ αναστέλλουν τους νέους δασμούς στην Κίνα και τις κυρώσεις στην Huawei, ενώ την ίδια στιγμή σε ύφεση φαίνεται να οδηγείται και η κατάσταση στα στενά του Χορμούζ μετά την απελευθέρωση του ιρανικού τάνκερ.
Στην Ελλάδα, ο Γενικός Δείκτης σημείωσε εκρηκτικά κέρδη 4,58%, κλείνοντας στις 828,3 μονάδες κοντά στα υψηλά ημέρας με τζίρο 62,2 εκατ., εκ των οποίων τα 17 εκατ. ήταν πακέτα, ένδειξη ότι χρειάστηκαν ισχυρά χέρια για να βγει μια τόσο έντονη αντίδραση. Με δεδομένο ότι το ΧΑ είχε χάσει 12% τον Αύγουστο, η αντίδραση δεν είναι εκτός πλαισίου, τόσο λογικού, όσο και τεχνικού, ωστόσο θα ήταν νωρίς να καταγραφεί ως αντιστροφή της τάσης, δεν είναι βέβαια και τίναγμα της ψόφιας γάτας, όπως σε πολλές διεθνείς αγορές.
Στη Γερμανία η κυβέρνηση φαίνεται ότι εξετάζει να δρομολογήσει μέτρα τόνωσης εάν η οικονομία αποδυναμωθεί περαιτέρω λόγω της εμπορικής διαμάχης ΗΠΑ-Κίνας που έχει επιβαρύνει τους παγκόσμιους ρυθμούς ανάπτυξης. Στις ΗΠΑ, από την άλλη πλευρά η σύγκρουση Τραμπ με τον κεντρικό τραπεζίτη των ΗΠΑ, Τζερόμ Πάουελ αποτελεί ανασταλτικό παράγοντα για τη Wall Street. Η αντίφαση αυτή μεταξύ Ουάσιγκτον και Βερολίνου καθώς και η προδιαγεγραμμένη μείωση των επιτοκίων από την ΕΚΤ τον Σεπτέμβρη αναμένεται να τροφοδοτήσουν νέο ράλι του δολαρίου έναντι του ευρώ και άνοδο των ευρωπαϊκών μετοχών, ενώ η Wall Street θα δοκιμάζει στηρίξεις.
Το ελληνικό χρηματιστήριο αν και κινήθηκε παράλληλα με τα διεθνή, επέδειξε εν τούτοις διάθεση υπερβολής, τόσο στην πτώση, όσο και στην άνοδο, διαμορφώνοντας εικόνα στην οποία καθίσταται πρόδηλη η επίδραση άλλων παραγόντων.
Τα διεθνή χρηματιστήρια υποχώρησαν στη σκιά του hard Brexit, των εμπορικών εντάσεων και των ιδιαίτερα αρνητικών στοιχείων, ενώ ανακάμπτουν προσδοκώντας νέα μέτρα στήριξης από τις κυβερνήσεις και τις κεντρικές τράπεζες, Από την άλλη πλευρά το ελληνικό, ακολουθεί τη γενικότερη τάση, αλλά εστιάζει στις επικείμενες διαπραγματεύσεις του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Εμμάνουελ Μακρόν και την Άγκελα Μέρκελ για την προώθηση του οικονομικού προγράμματος, καθώς και για την επιτάχυνση της εξυγίανσης των τραπεζικών ισολογισμών.
Η εικόνα των ευρωαγορών
Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx Europe 600 σημείωσε άνοδο 1,1% στις 373,86 μονάδες.
Ο DAX-30 στη Φρανκφούρτη ενισχύθηκε κατά 1,3% στις 11.715,37 μονάδες με εφαλτήριο τις δηλώσεις του Όλαφ Σολτς την Κυριακή ότι η Γερμανία έχει το δημοσιονομικό περιθώριο να αμβλύνει τον αντίκτυπο από κάποια μελλοντική οικονομική κρίση, αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο το Βερολίνο να δρομολογήσει ένα πακέτο μέτρων αξίας περίπου 50 δισ. ευρώ.
Ο CAC-40 στο Παρίσι κέρδισε 1,3% κλείνοντας στις 5.371,56 μονάδες, ενώ
ο FTSE 100 στο Λονδίνο έκλεισε με άνοδο 1% στις 7.189,65 μονάδες.
Στην περιφέρεια, ο FTSE MIB στο Μιλάνο σημείωσε άλμα 1,9%, ενώ ο IBEX 35 στη Μαδρίτη έκλεισε με κέρδη 0,7%, καθώς η χώρα παραμένει σε πολιτικό αδιέξοδο.
Η Wall ψάχνει να πιαστεί
Ο Dow Jones κερδίζει 288,15 μονάδες (1,11%) στις 26.174,40 μονάδες. Ο S&P 500 ενισχύεται κατά 1,39% στις 2.929,08 μονάδες, ενώ ο τεχνολογικός Nasdaq σημειώνει κέρδη 1,61% στις 8.023,25 μονάδες.
Από τις 30 μετοχές που απαρτίζουν τον βιομηχανικό δείκτη Dow Jones 29 κινούνται με θετικό πρόσημο.
Ο Ντόναλντ Τραμπ, μιλώντας σε δημοσιογράφους την Κυριακή, επιχείρησε να μετριάσει τις ανησυχίες για τον κίνδυνο η αμερικανική οικονομία να διολισθήσει σε ύφεση, ενώ την ίδια στιγμή ο κορυφαίος οικονομικός του σύμβουλος Λάρι Κάντλοου εξέφρασε την εμπιστοσύνη του στις προοπτικές της οικονομίας σε τηλεοπτική εκπομπή το βράδυ της Κυριακής.