Για την Πέμπτη 22 Αυγούστου προγραμματίστηκε η συνάντηση του Γάλλου προέδρου Εμμάνουελ Μακρόν με τον Έλληνα πρωθυπουργό, ενώ μια εβδομάδα αργότερα στις 29 Αυγούστου ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα γίνει δεκτός από την Άγκελα Μέρκελ στο Βερολίνο και στη συνέχεια συναντήσει τον Ολλανδό πρωθυπουργό Μαρκ Ρούτε, ολοκληρώνοντας τον πρώτο κύκλο διεθνών επαφών πριν τη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης.
Η γαλλική προεδρία επιβεβαίωσε σήμερα ότι ο Εμανουέλ Μακρόν θα υποδεχθεί το απόγευμα της Πέμπτης στο Μέγαρο των Ηλυσίων τον Κυριάκο Μητσοτάκη «για να συζητήσουν το σύνολο των ευρωπαϊκών και διμερών θεμάτων, καθώς και εκείνων που σχετίζονται με την ανατολική Μεσόγειο».
«Η Γαλλία βρισκόταν πάντα στο πλευρό της Ελλάδας κατά τη διάρκεια της κρίσης, όπως και στο εξής για να συνοδεύσει την ανάπτυξη και τις επενδύσεις…Είναι σημαντική για την Ευρωπαϊκή Ενωση και την περιοχή η ενίσχυση αυτής της πολιτικής, οικονομικής και στρατηγική σύμπραξης»,
αναφέρει η γαλλική προεδρία.
Από την ανακοίνωση της γαλλικής προεδρίας καθίσταται σαφές ότι τα θέματα που θα κυριαρχήσουν θα είναι ενεργειακά και αμυντικά. Η προαναγγελία της ατζέντας, δε, αποτελεί σαφές μήνυμα προς την ελληνική πλευρά και προσπάθεια να ελεγχθεί το κλίμα στα media.
Η επίσκεψη του κ. Μητσοτάκη «θα είναι η πρώτη διμερής επίσκεψη…μετά την κατά παράδοσιν επίσκεψη του πρωθυπουργού στην Κύπρο», τονίζεται στην ανακοίνωση του Μεγάρου των Ηλυσίων.
Στις 29 του μήνα ο κ. Μητσοτάκης θα συναντηθεί με την Άγκελα Μέρκελ στο Βερολίνο, ενώ στις αρχές Σεπτεμβρίου θα ακολουθήσει ταξίδι του στη Χάγη, όπου θα τον υποδεχθεί ο Μαρκ Ρούτε.Και στις τρεις συναντήσεις ο πρωθυπουργός θέλει να συζητήσει μεταρρυθμίσεις και ιδιωτικοποιήσεις που οι θεσμοί ζητούν εδώ και καιρό και η κυβέρνηση έχει στο άμεσο πρόγραμμά της.
Από ελληνικής πλευράς μείζον θέμα είναι η εξασφάλιση στήριξης για την προώθηση του οικονομικού προγράμματος της νέας κυβέρνησης, αναπόσπαστο μέρος του οποίου είναι η μείωση των πρωτογενών πλεονασμάτων. Πριν απ’ αυτά η ελληνική κυβέρνηση έχει σχεδιάσει νέο μίγμα δημοσιονομικής πολιτικής με προμετωπίδα τη μείωση φόρων και αντιστάθμισμα την επιτάχυνση των αποκρατικοποιήσεων.
Ωστόσο, οι εταίροι της Ελλάδας ενδιαφέρονται εξίσου για μίγμα των υποψηφίων και εν δυνάμει επενδυτών, καθώς τα πάντα εντάσσονται πλέον στο ευρύτερο πλαίσιο της γεωπολιτικής και γεωοικονομικής στρατηγικής, που στο παρελθόν έχουν αποδειχθεί συμπληγάδες. Σ’ αυτό το πλαίσιο ζήτημα μείζονος σημασίας αποτελούν οι κινεζικές επενδύσεις, τα ναυπηγία και τα εξοπλιστικά, καθώς και το ιδιοκτησιακό των ενεργειακών εταιριών. Δεν είναι άλλωστε τυχαίο ότι η Κομισιόν είχε για χρόνια μπλοκάρει την εξαγορά του ΔΕΣΦΑ από την αζέρικη κρατική ενεργειακή εταιρία, ενώ τώρα αντίστοιχα θέματα ανακύπτουν με ΔΕΠΑ, ΕΛΠΕ και τις εταιρίες που αναλαμβάνουν τις έρευνες υδρογονανθράκων.