Τη συζήτηση για την εγκατάλειψη του ισοσκελισμένου προϋπολογισμού λόγω στο βωμό της απειλής της ύφεσης και της παρατεταμένης οικονομικής καχεξίας άνοιξε με δηλώσεις του ο υπουργός Οικονομικών και αντικαγκελάριο της Γερμανίας Όλαφ Σολτς, υποστηρίζοντας ότι η Γερμανία έχει τη δημοσιονομική δύναμη να αμβλύνει την όποια μελλοντική οικονομική κρίση με «πλήρη ισχύ», υποδηλώνοντας ότι το Βερολίνο θα μπορούσε να απελευθερώσει περίπου 50 δισ. ευρώ σε πρόσθετες δαπάνες.
Τα σχόλια του Ολαφ Σολτς έρχονται μετά από τις δηλώσεις της Ανγκελα Μέρκελ την περασμένη εβδομάδα, η οποία ανέφερε επανειλημμένως ότι δεν βλέπει να χρειάζεται δράση αμέσως, αλλά η κυβέρνηση θα ανταποκριθεί, εάν χρειαστεί.
Το ΑΕΠ της Γερμανίας συρρικνώθηκε κατά 0,1% το δεύτερο τρίμηνο της χρονιάς, σε σύγκριση με το πρώτο τρίμηνο του έτους.
Σε συνέντευξη Τύπου ο υπουργός υπεραμύνθηκε της πολιτικής των ισοσκελισμένων προϋπολογισμών, δημιουργώντας παράλληλα το έδαφος για την εγκατάλειψή τους, λέγοντας πως ένα κράτος πρέπει να ζει με βάση τις δυνατότητές του τις περιόδους της οικονομικής ευφορίας, προκειμένου να είναι σε καλή κατάσταση στην περίπτωση μίας ύφεσης.
Σχολιάζοντας τη συρρίκνωση του ΑΕΠ στο δεύτερο τρίμηνο, ο Σολτς την απέδωσε στη μείωση της διεθνούς ζήτησης και στην αβεβαιότητα που προκαλούν οι εμπορικές εντάσεις.
«Το μεγαλύτερο πρόβλημα είναι η αβεβαιότητα, περιλαμβανομένης εκείνης που δημιουργεί ο εμπορικός πόλεμος ΗΠΑ – Κίνας»
σχολίασε.
Η γερμανική οικονομία θα μπορούσε να συνεχίσει να συρρικνώνεται κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού, καθώς η βιομηχανική παραγωγή υποχωρεί, σημειώνει η Bundesbank, υποδηλώνοντας ότι η μεγαλύτερη οικονομία της ευρωζώνης βρίσκεται σε ύφεση.
«Η συνολική οικονομική επίδοση θα μπορούσε ξανά να υποχωρήσει ελαφρώς»,
τονίζει σε μηνιαία έκθεσή της η κεντρική τράπεζα της χώρας.