Ανακοινώσεις για αυξημένες ροές και συλλήψεις προσφύγων και μεταναστών στην Τουρκία τις τελευταίες ημέρες βρήκαν το δρόμο τους και για τα ελληνικά media, όπου εκλείπουν σταδιακά τα θέματα διάσωσης στο Αιγαίο, καταδεικνύοντας την αλλαγή της τάσης αύξησης αφίξεων σε ελληνικά νησιά, με αυτή της αύξησης συλλήψεων στα τουρκικά παράλια.
Τα δημοσιεύματα αυτά, βέβαια, ακολουθούν τη δημοσίευση της έκθεσης της Frontex και των στοιχείων του IOM που καταδεικνύουν τη σαφώς αυξητική τάση των αφίξεων προσφύγων το τελευταίο δίμηνο, σε επίπεδα που υπερβαίνει τα συνήθη τόσο σε μηνιαία όσο και σε ετήσια βάση. Τα στοιχεία αυτά σε συνδυασμό με τις απειλές της Τουρκίας, λίγο μετά τις ελληνικές εκλογές, για μονομερή αναστολή της συμφωνίας επανεισδοχής προσφύγων, διαμόρφωναν ένα μάλλον αρνητικό κλίμα για την Τουρκία στις Βρυξέλλες, το οποίο η Άγκυρα φαίνεται τώρα πως επιχειρεί να αλλάξει, ενόψει της επαναξιολόγησης της σχέσεων ΕΕ-Τουρκίας τον Σεπτέμβριο.
Έτσι, αντ’ αυτού, τα media σε Τουρκία και κατ’ επέκταση τα ελληνικά που αναπαράγουν καταιγιστικά τα δημοσιεύματά τους, προωθούν τα θέματα της αύξησης των συλλήψεων, για να καταδείξουν την αποτελεσματική τήρηση της συμφωνίας ΕΕ-Τουρκίας, και του αριθμού των προσφύγων που επιχειρούν διέλευση, για να δικαιολογήσουν τις αυξημένες αφίξεις που έχουν καταγραφεί.
Τα δημοσιεύματα των media μπορεί να μην αλλάζουν την αδυσώπητη αλήθεια των αριθμών, είναι ικανά όμως να αλλοιώσουν την γνωστή πραγματικότητα, προετοιμάζοντας το έδαφος για ανανέωση της συμφωνίας ΕΕ-Τουρκίας καθώς και για ενδεχόμενο αίτημα της Άγκυρας για την αύξηση των πόρων.
Η Κύπρος έχει μάλιστα απευθύνει διάβημα προς την ΕΕ ενημερώνοντας τη δραματική αύξηση των προσφυγικών ροών από την Τουρκία, μέσω πλωτών μέσων, αλλά και μέσω των κατεχομένων που πρόσφυγες και μετανάστες φτάνουν με αεροπλάνα.
Οι αφίξεις μέσω της Μεσογείου στην Ευρωπαϊκή Ένωση, περιλαμβανομένων των μεταναστών που πραγματοποιούν το πιο μακρύ και πιο επικίνδυνο ταξίδι από τη βόρεια Αφρική στην Ιταλία, έφθασαν συνολικά τις 172.301 το 2017, από 362.753 το 2016 και πάνω από ένα εκατομμύριο το 2015, σύμφωνα με στοιχεία του ΟΗΕ.
Οι αριθμοί μειώθηκαν απότομα αφότου το 2015 η Τουρκία, με αντάλλαγμα βοήθεια ύψους 3 δισεκατομμυρίων ευρώ από την Ευρωπαϊκή Ένωση και μια υπόσχεση να χαλαρώσουν οι περιορισμοί για τη χορήγηση βίζας σε Τούρκους πολίτες, άρχισε να ασκεί μεγαλύτερο έλεγχο στους μετανάστες που προσπαθούν να φθάσουν στην ΕΕ περνώντας από το έδαφός της.
Ωστόσο πολλοί εξακολουθούν να επιχειρούν το σύντομο αλλά επικίνδυνο θαλάσσιο ταξίδι και η Τουρκία παραμένει ένα από τα κυριότερα σημεία αναχώρησης.
Σύμφωνα με τα media, που επικαλούνται τουρκικές πηγές, ο αριθμός εκείνων που επιχειρούν να φθάσουν στη Λέσβο αυξήθηκε πρόσφατα και πως 699 άνθρωποι έχουν συλληφθεί από τις 10 Αυγούστου.
Οι τουρκικές αρχές συνέλαβαν χθες συνολικά 330 μετανάστες που προσπαθούσαν να φθάσουν στη Λέσβο, όπως ανακοίνωσαν σήμερα αξιωματούχοι της γειτονικής χώρας.
Η ακτοφυλακή στην περιοχή Κιουτσούκουγιου της δυτικής επαρχίας Τσανάκαλε ανέφερε πως πραγματοποίησε επτά επιχειρήσεις προκειμένου να συλλάβει μετανάστες που επιχειρούσαν να κάνουν το ταξίδι από το βράδυ του Σαββάτου.
Οι μετανάστες που συνελήφθησαν ήταν Αφγανοί, Σύροι, Ιρανοί και Ιρακινοί σύμφωνα με τις αρχές.