Παράταση 90 ημερών στην αναστολή απαγόρευσης που έχει εκδοθεί προς την Huawei και η οποία επιτρέπει στον κινεζικό κολοσσό να προμηθεύεται προϊόντα από αμερικανικές εταιρίες πρόκειται να δώσει το αμερικανικό υπουργείο Εμπορίου, σύμφωνα με δύο πηγές τις οποίες επικαλείται το Reuters, κίνηση που εφόσον επιβεβαιωθεί στοχεύει να δώσει την αίσθηση ότι οι διαπραγματεύσεις βρίσκονται σε εξέλιξη και πως το εμπορικό μέτωπο μπορεί να αποκλιμακωθεί.
Η απόφαση φαίνεται ότι εντάσσεται στην ευρύτερη στρατηγική μετάλλαξης της εμπορικής κρίσης σε γεωπολιτικής, στο πλαίσιο της οποίας ο Τραμπ υπαναχώρησε για τους νέους δασμούς που επρόκειτο να τεθούν σε ισχύ στις αρχές Σεπτεμβρίου, αλλά κλιμάκωσε στο γεωπολιτικό μέτωπο εγκρίνοντας ανεπίσημα την πώληση F-16V στην Ταϊβάν και με δηλώσεις για την κατάσταση στο Χονγκ Κονγκ.
Το υπουργείο Εμπορίου αρχικά επέτρεψε στη Huawei να προμηθευτεί αμερικανικά προϊόντα τον Μάιο, λίγο αφότου ενέταξε την εταιρεία στη «μαύρη λίστα». Στόχος ήταν αρχικά να περιοριστεί η δυσαρέσκεια των πελατών της, πολλοί από τους οποίους διαθέτουν δίκτυα στην αμερικανική ύπαιθρο.
Η παράταση θα ανανεώσει τη συμφωνία που λήγει στις 19 Αυγούστου, επιτρέποντας στην εταιρεία να διατηρεί υπάρχοντα τηλεπικοινωνιακά δίκτυα και να παρέχει ενημερώσεις λογισμικού στα τηλέφωνά της.
Σε κάθε περίπτωση, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, η κατάσταση γύρω από την άδεια – βασικό διαπραγματευτικό εργαλείο των ΗΠΑ στις εμπορικές της διαπραγματεύσεις με την Κίνα – παραμένει ρευστή και η απόφαση για παράταση της αναστολής δεν αποκλείεται να αλλάξει πριν από τη λήξη της προθεσμίας της 19ης Αυγούστου.
Ο Τραμπ έθεσε στο στόχαστρο τη Huawei για αρκετούς λόγους, καθώς μπορεί στις ΗΠΑ να μη διαθέτει ικανό μερίδιο αγοράς, αλλά έχει μεγάλη και αυξανόμενη παρουσία στην Ευρώπη, που διαθέτει ανταγωνιστικό πλεονέκτημα λόγω τιμών, έναντι αμερικανικών εταιριών. Επίσης, η Huawei αποτελεί τη ναυαρχίδα της Κίνας στις πωλήσεις τεχνολογία και ο αντίκτυπος της έντασης αμφισβητεί τη δυνατότητα του Πεκίνου να εξάγει προϊόντα υψηλής τεχνολογίας στη Δύση, γεγονός που υπονομεύει την πολιτική του.
Βέβαια, έχει και επιπτώσεις, οι οποίες όμως, εντάσσονται στη σφαίρα του ανεκτού, διαχειρίσιμου ακόμα και του ευκταίου, για τον Ντόναλντ Τραμπ, καθώς εστιάζονται στις εταιρίες υψηλής τεχνολογίας, με τις οποίες δεν είχε ποτέ καλές σχέσεις και είχαν στο παρελθόν αμφισβητήσει ευθέως το μεταναστευτικό του νομοσχέδιο, ενώ μεγάλο μέρος της παραγωγής του βρίσκεται στο εξωτερικό και ιδιαίτερα στην Κίνα.
Όπως φαίνεται από τους τζίρους της Broadcom και τα αποτελέσματα της Qualcomm η επιδείνωση των σχέσεων ΗΠΑ-Κίνας, οι δασμοί και η απαγόρευση πώλησης προϊόντων στην Huawei είχαν ήδη αντίκτυπο.