Το political change effect στο Χρηματιστήριο της Αθήνας πέρασε γρήγορα, όπως τα στοιχεία απόδοσης για τον Αύγουστο, καθώς ο Γενικός Δείκτης έχει γράψει απώλειες 11,99%, με 10 από τις 11 συνεδριάσεις του μήνα στο κόκκινο και τους τεχνικούς δείκτες σε ανησυχητικά σημεία.
Η αρνητική διεθνής συγκυρία αν και επηρεάζει σίγουρα σε ένα βαθμό, εν τούτοις δεν αποτελεί το κυρίως πρόβλημα της ελληνικής αγοράς, η οποία αντιλαμβάνεται σχετικά γρήγορα ότι η κατάσταση στις τράπεζες δεν μπορεί να αλλάξει ούτε άμεσα, ούτε δραστικά, ενώ το οικονομικό πρόγραμμα της νέας κυβέρνησης παραμένει ασαφές και οι ισορροπίες με το διεθνή παράγοντα -ιδιαίτερα με εταίρους και πιστωτές- υπό διαμόρφωση, δημιουργώντας μεγάλες αβεβαιότητες.
Ενδεικτικό του κακού κλίματος που έχει διαμορφωθεί στο ελληνικό Χρηματιστήριο είναι η αδυναμία αντίδρασης της αγοράς μετά από βαριές απώλειες, κάτι που δεν πέτυχε ούτε με την μετ’ επιτάσεως προδιαφήμιση της επικείμενης άρσης των capital controls τον Σεπτέμβριο και την ομολογουμένως αποτελεσματική επικοινωνιακή διαχείριση των πυρκαγιών. Την πτωτική τάση δεν ανέκοψε ούτε η ταχεία παραγωγή εμβληματικού νομοθετικού έργου, χωρίς ιδιαίτερες αντιδράσεις από την αντιπολίτευση.
Επίσης, το μέτωπο των ιδιωτικοποιήσεων που επιχειρεί να να προωθήσει ως βασικό διαπραγματευτικό χαρτί η νέα κυβέρνηση τόσο για να ικανοποιήσει τους πιστωτές, καθώς τα έσοδα δεσμεύονται σε λογαριασμό αποπληρωμής του χρέους, όσο και τις αγορές καθώς στοχεύουν στην κατεύθυνση προσέλκυσης επενδύσεων, αποτελούν μια ιδιαίτερα σύνθετη υπόθεση που άπτεται πολιτικών, γεωπολιτικών και γεωοικονομικών παραγόντων και ισορροπιών και ως εκ τούτου δεν μπορεί να αποτελέσουν την αιχμή του δόρατος.
Όπως φαίνεται και στο γράφημα, η πορεία της ελληνικής χρηματιστηριακής αγοράς μπορεί να είναι παράλληλη με αυτή των ευρωπαϊκών, η πτώση έχει μεγαλύτερη οξύτητα, ενώ οι χρονικές συγκυρίες έχουν διαφορετικές αντιστοιχίες, ενώ επίσης, τα θεμελιώδη της ελληνικής οικονομίας είναι πολύ διαφορετικά από αυτά της Ιταλίας και της Ισπανίας, όπως και η πολιτική κατάσταση στις αυτές χώρες.
Συνεπώς η ταύτιση του ελληνικού Χρηματιστηρίου με αυτές τις αγορές μπορεί μόνο αρνητικά να επιδράσει, καθώς τότε η πολιτική σταθερότητα που εξασφάλισε η κυβέρνηση με αυξημένη πλειοψηφία στη Βουλή και το πρόγραμμα επιτάχυνσης της οικονομικής ανάπτυξης τυγχάνουν αποδοκιμασίας από τις αγορές, που τοποθετούν την Ελλάδα στο επίπεδο πολιτικού ρίσκου της Ιταλίας και της Ισπανίας, με την κυβέρνηση της πρώτης να συγκρούεται με την ΕΕ και να καταρρέει και τον Πέδρο Σάντσεθ να μην μπορεί, ακόμα, να σχηματίσει κυβέρνηση, παρότι βγήκε ενισχυμένος από τις εκλογές.
Η εικόνα στο ταμπλό
Ο Γενικός Δείκτης του Χρηματιστηρίου της Αθήνας έχασε και το ψυχολογικό όριο των των 800 μονάδων, με τις τράπεζες να πρωταγωνιστούν στην πτώση με απώλειες που προσεγγίζουν το 25%.
Στην τελευταία συνεδρίαση προ του 15Αύγουστου, και παρά την αντίδραση σε Ασία, Ευρώπη και ΗΠΑ, η χρηματιστηριακή αγορά κινήθηκε σε πτωτική τροχιά, για πέμπτη συνεχή συνεδρίαση. O Γενικός Δείκτης έκλεισε στις 792,06 μονάδες, σημειώνοντας πτώση 0,85%, ενώ ενδοσυνεδριακά κατέγραψε υψηλότερη τιμή στις 801,81 μονάδες (+0,37%) και κατώτερη στις 791,34 μονάδες (-0,95%).
Σε εβδομαδιαία βάση, ο ΓΔ κατέγραψε πτώση 5,74%, ενώ από τις αρχές Αυγούστου υποχωρεί σε ποσοστό 11,99%. Από τις αρχές του έτους σημειώνει κέρδη 29,14%, τάση που ανακόπηκε μετά τις εκλογές. Ο δείκτης μεγάλης κεφαλαιοποίησης σημείωσε πτώση 0,78% και ο δείκτης της μεσαίας κεφαλαιοποίησης υποχώρησε οριακά κατά 0,05%.
Στο ταμπλό, από blue chips τη μεγαλύτερη άνοδο κατέγραψαν οι μετοχές της Aegean Airlines (+2,38%), της Εθνικής Τράπεζας (+1,58%) και της Αlpha Bank (+0,83%).
Αντιθέτως, τη μεγαλύτερη πτώση σημείωσαν οι μετοχές της Fourlis (-5,12%), της Jumbo (-4,10%), της Τέρνα Ενεργειακής (-2,82%), της Viohalco (-2,59%), της Motor Oil (-2,21%) και της Σαράντης (-1,96%).
Από τους επιμέρους δείκτες, άνοδο σημείωσαν οι δείκτες της Υγείας (+0,72%) και των Τροφίμων (+0,12%), ενώ τις μεγαλύτερες απώλειες σημείωσαν οι δείκτες των Πρώτων Υλών (-4,10%) και των Προσωπικών Προϊόντων (-3,81%).
Τον μεγαλύτερο όγκο συναλλαγών παρουσίασαν η Eurobank και η Alpha Bank διακινώντας 11.582.950 και 3.436.960 μετοχές, αντιστοίχως. Τη μεγαλύτερη αξία συναλλαγών σημείωσαν ο ΟΤΕ με 10,633 εκατ. ευρώ και η Eurobank με 7,471 εκατ. ευρώ.
Ανοδικά κινήθηκαν 38 μετοχές, 69 πτωτικά και 19 παρέμειναν σταθερές. Τη μεγαλύτερη άνοδο σημείωσαν οι μετοχές: Προοδευτική +19,74% και Ακρίτας +10%. Τη μεγαλύτερη πτώση κατέγραψαν οι μετοχές: Καραμολέγκος -14,57% και Λεβεντέρης (π) -11,54%.
Η εικόνα της αγοράς ομολόγων είναι σαφώς καλύτερη, καθώς η κυβέρνηση πέτυχε νέα, με ευνοϊκούς όρους έξοδο στις αγορές, ενώ μειούμενες βαίνουν και οι αποδόσεις των εντόκων γραμματίων στις τελευταίες εκδόσεις, καθώς διεθνώς η φυγή κεφαλαίων από τα χρηματιστήρια ευνοεί τα ομόλογα.