Ηχηρή παρέμβαση στις εξελίξεις στο Χονγκ Κονγκ πραγματοποίησε η Ευρωπαϊκή Ένωση καθώς δια στόματος της Ύπατης Εκπροσώπου,Φεντερίκα Μογκερίνι, ζήτησε, σχεδόν ευθέως, εγγυήσεις για τη διατήρηση του status quo του Χονγκ Κονγκ από το Πεκίνο, υποστηρίζοντας ότι η αυξημένη αυτονομία του είναι εγγεγραμένη στο δίκαιο και τις διεθνείς συμβάσεις.
Η παρέμβαση αυτή από την πλευρά της ΕΕ, αποτελεί μήνυμα στο Πεκίνο ότι η όποια λύση στην ένταση δεν μπορεί να είναι ένα νέο καθεστώς, καθώς τότε εγείρεται θέμα ισχύος των διεθνών συμβάσεων που έχουν υπογραφεί.
Μέχρι πρότινος μόνο η Βρετανία είχε επισήμως προσπαθήσει να παρέμβει επικαλούμενο το status quo της εκχώρησης κυριαρχίας του Χονγκ Κονγκ στην Κίνα και ειδικός καθεστώς που είχε συμφωνηθεί, με το Πεκίνο να απαντά σε όλους τους τόνους ότι κάτι τέτοιο δεν υφίσταται πλέον, αποκαλύπτοντας την πρόθεσή του για ανατροπή του ισχύοντος πλαισίου.
Η Ευρωπαϊκή Ένωση κάλεσε τα μέρη να ξεκινήσουν έναν «ευρύ και περιεκτικό διάλογο» για την «ανάσχεση της κατάστασης» στο Χονγκ Κονγκ, με δήλωση της επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας, Φεντερίκα Μογκερίνι, που δόθηκε στη δημοσιότητα.
«Είναι κρίσιμης σημασίας να επιδειχθεί αυτοσυγκράτηση, να αποφευχθεί η βία και να ληφθούν έκτακτα μέτρια για ανάσχεση της κατάστασης»,
αναφέρει η Μογκερίνι σε ανακοίνωση που εξέδωσε εξ ονόματος των 28 χωρών μελών της ΕΕ.
«Είναι σημαντικό να υπάρξει δέσμευση σε μια διαδικασία για έναν ευρύ και περιεκτικό διάλογο, στον οποίο θα συμμετέχουν όλα τα μέρη»
προσθέτει η Ύπατη Εκπρόσωπος υπογραμμίζοντας πως οι βασικές ελευθερίες και ο
«αυξημένος βαθμός αυτονομίας του Χονγκ Κονγκ»
είναι εγγεγραμμένοι στη νομοθεσία και στις διεθνείς συμφωνίες και
«πρέπει η τήρησή τους να συνεχιστεί».
Χιλιάδες διαδηλωτές υπέρ της δημοκρατίας πραγματοποίησαν και σήμερα πορεία στο Χονγκ Κονγκ, στη διάρκεια ενός κρίσιμου Σαββατοκύριακου για τη λαϊκή απήχηση του κινήματός τους, και ενώ αυξάνονται οι φόβοι για τις προθέσεις του Πεκίνου.
Έπειτα από δέκα εβδομάδες διαδηλώσεων που οδήγησαν το παγκόσμιο χρηματοπιστωτικό κέντρο σε κρίση, η ηπειρωτική Κίνα υιοθετεί έναν όλο και πιο σκληρό τόνο.
Στη δήλωσή της η Φεντερίκα Μογκερίνι σημειώνει πως
«εδώ και δύο μήνες, ένας μεγάλος αριθμός πολιτών ασκούν το θεμελιώδες δικαίωμα της συνάθροισης».
αναγνωρίζοντας έτσι το δικαίωμα στη διαδήλωση, ενώ συνεχίζοντας χαρακτηρίζει “απαράδεκτα” τα επεισόδια, υιοθετώντας εν μέρει τη θέση του Πεκίνου, σε μια προσπάθεια να κρατήσει ίσες αποστάσεις από το μείζον θέμα των εξελίξεων.
«Ωστόσο, πρόσφατα σημειώθηκε ένας αυξανόμενος αριθμός απαράδεκτων βίαιων περιστατικών, που εγκυμονούν κινδύνους περαιτέρω βίας και αστάθειας».