Τους βαλκανικούς μύες της επιδεικνύει για ακόμη μια φορά η Άγκυρα με ηχηρή παρέμβαση στο κέντρο των Τιράων, τη στιγμή που ο πρωθυπουργός Έντι Ράμα προσπαθεί να διαχειριστεί το εσωτερικό πολιτικό κόστος από την εκτός ορίων σύγκρουση που έστησε η αντιπολίτευση, οδηγώντας σε νέα καθυστέρηση έναρξης ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την ΕΕ και πιθανό διαχωρισμό της διαδικασίας από τη Βόρεια Μακεδονία.
Εν μέσω έξωθεν τροφοδοτούμενων εθνικιστικών εξάρσεων, πολιτικής αστάθειας, συστημικής διαφθοράς, και οικονομικής καχεξίας, η Αλβανία βρίσκεται σχεδόν απομονωμένη, κολλημένη στα διόδια της Ευρώπης, αδυνατώντας να συγκεντρώνει το κατάλληλο αντίτιμο για να διέλθει. Σε αυτό το πλαίσιο, ο Έντι Ράμα ασφυκτιά και μάχεται για την πολιτική του επιβίωση, έτοιμος να στηριχθεί και να στηρίξει οποιονδήποτε του προσφέρει σανίδα σωτηρίας ή έστω μια ανάσα σταθερότητας.
Η Άγκυρα, που πιέζεται από την ΕΕ, λόγω των παρεμβάσεων στην Κύπρο και των προκλήσεων κατά της Ελλάδας, καθώς βρίσκεται σε διαδικασία εναγκαλισμού με τη Ρωσία και ενώ επιδιώκει να γίνει αποδεκτή από τις ΗΠΑ ως περιφερειακή υπερδύναμη, ενεργοποιεί καλά εδραιωμένους διαύλους, στην Αλβανία, ενώ βλέπει τα ερείσματά της στη Βόρεια Μακεδονία να περιορίζονται δραστικά και άμεσα, ως αποτέλεσμα της Συμφωνίας των Πρεσπών.
Υπ΄αυτό το πρίσμα η πρόσφατη δωρεά και στη δημοτική αρχή των Τιράνων, μέσω της οποίας πάρκο της πόλης αφιερώθηκε στη μνήμη «των μαρτύρων της 15ης Ιουλίου», παραπέμποντας ευθέως στην απόπειρα πραξικοπήματος κατά του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν προ τριετίας, αποτελεί πρόγευση και μήνυμα για τις δυνατότητές της στην περιοχή.
Οι διαμαρτυρόμενοι καταγγέλλουν τώρα υπόγειες συναλλαγές του Έντι Ράμα και του Δημάρχου των Τιράνων με τον Ερντογάν, κατηγορία που αν και φαίνεται αυταπόδεικτη, αποτελεί το σύμπτωμα -ίσως και το επιδιωκόμενο αποτέλεσμα- των μακρόχρονων αντιδράσεων στης αντιπολίτευσης. Σύμφωνα με τον Ράμα, πάντως, οι αντιδράσεις της αντιπολίτευσης που έφτασαν μέχρι το μποϋκοτάρισμα του κοινοβουλίου και των δημοτικών εκλογών, ήταν έξωθεν υποκινούμενες, σενάριο που δεν διαψεύδεται ούτε από τις ΗΠΑ, ούτε από την ΕΕ, που στήριξαν σιωπηρά τον Αλβανό πρωθυπουργό.
Συνεπώς, εφόσον ισχύουν αμφότερες οι συνθήκες, το πιθανότερο σενάριο είναι ότι οι υποκινητές των εξελίξεων ταυτίζονται είτε ταυτοτικά, είτε σε επίπεδο κινήτρων με αυτούς που καρπώνονται το αποτέλεσμά τους.
Το συγκεκριμένο σκηνικό, όμως, κρύβει νάρκες και για την ελληνική μειονότητα, η οποία με τη στήριξη της ελληνικής κυβέρνησης κέρδισε στα σημεία τις μάχες με τον Ράμα και τις εθνικιστικές του εξάρσεις, εδραιώνοντας την ισχύ της, καθώς αναγκάστηκε να ανακαλέσει ψηφισμένους νόμους και να υπαναχωρήσει σε πλειάδα ζητημάτων. Παρ’ όλα αυτά η ελληνική μειονότητα συντάχθηκε με την αντιπολίτευση στις δημοτικές εκλογές, επ αφορμής της απαγόρευσης της υποψηφιότητας ενός προβεβλημένου παράγοντα της.
Όπερ σημαίνει ότι η ελληνική μειονότητα έπαιξε, έστω και εκούσια το παιχνίδι του Ταγίπ Ερντογάν στην Αλβανία, κόντρα στις βουλές ΗΠΑ, ΕΕ και τα συμφέροντα της Ελλάδας, συμβάλλοντας καθοριστικά στην αποδυνάμωση του Ράμα, χάνοντας οφίτσια και θέσεις που της έδιναν ρυθμιστικό ρόλο και επιλέγοντας το άρμα που δεν οδηγεί στην ΕΕ, αλλά στα Βαλκάνια των εθνοτικών και θρησκευτικών συρράξεων.
Η απόφαση για ονοματοδοσία του πάρκου στα Τίρανα είναι μεν ελάσσονος σημασίας πολιτικής, έχει όμως αυξημένη σημειολογική αξία, λόγω και της εξαιρετικά πιεστικής τακτικής που ακολουθεί η Αγκυρα σε σχέση με την έκδοση γκιουλενιστών ή το κλείσιμο σχολείων και άλλου τύπου ιδρυμάτων που συνδέονται με τους υποστηρικτές του εξόριστου στις ΗΠΑ, ιμάμη.
Το παιχνίδι στην Αλβανία
Στα Τίρανα, ήδη, συλλέγονται υπογραφές με αίτημα την αφαίρεση του ονόματος «μάρτυρες της 15ης Ιουλίου» και «Πάρκο Δημοκρατίας της 15ης Ιουλίου» από το πάρκο της τεχνητής Λίμνης στην αλβανική πρωτεύουσα, καθώς επίσης για να αφαιρεθεί η αναμνηστική πλάκα με τα ονόματα των, αποκαλούμενων από την Αγκυρα, «μαρτύρων της 15ης Ιουλίου».
Στο κείμενο του αιτήματος για υπογραφές τονίζεται, μεταξύ άλλων, ότι η μυστική απόφαση για μετονομασία του συγκεκριμένου πάρκου έγινε με σκοπό
«προσωπική εξυπηρέτηση στον Τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, με κίνητρο τα προσωπικά συμφέροντα του πρωθυπουργού Εντι Ράμα και του δημάρχου Εριόν Βελιάι. Ετσι, υπονομεύουν την κυριαρχία και προσβάλλουν την εθνική περηφάνια μας. Η δουλοπρέπεια έναντι ενός αυταρχικού ηγέτη, διάσημου για τις διώξεις των πολιτικών αντιπάλων του, τις φυλακίσεις δημοσιογράφων και ακαδημαϊκών και την παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, είναι, επίσης, προσβολή στις δημοκρατικές και δυτικές φιλοδοξίες του αλβανικού λαού».
Οσοι αντιδρούν τονίζουν ότι η ονοματοδοσία, η διαμόρφωση του συγκεκριμένου πάρκου και η αναμνηστική πλάκα δεν έχουν απολύτως καμία σχέση με την αλβανική ιστορία, γι’ αυτό και πρέπει να αφαιρεθούν πάραυτα.
Το «Πάρκο Δημοκρατίας της 15ης Ιουλίου», όπως έχει ονομαστεί, κατασκευάστηκε από την Υπηρεσία Συνεργασίας και Συντονισμού της Τουρκίας (TiKA), που ουσιαστικά αποτελεί το εργαλείο που χρηματοδοτεί τις προσπάθειες επέκτασης της επιρροής της Αγκυρας στο εξωτερικό. Η τελετή εγκαινίων έγινε πριν από λίγες ημέρες, με την παρουσία του Τούρκου πρέσβη στα Τίρανα, Μουράτ Αχμέτ Γιουρούκ, του δημάρχου της πόλης και του Τούρκου τοπικού συντονιστή της ΤiKA Εζάι Εζουτόκ. «Αυτό το πάρκο αναψυχής είναι δώρο του τουρκικού λαού προς τους Αλβανούς αδελφούς και αδελφές μας», ανέφερε κατά τα εγκαίνια ο Τούρκος πρέσβης.
Η συγκεκριμένη δράση είναι μία μόνο από τις πολλές παρεμβάσεις που η Αγκυρα κάνει στην Αλβανία, περισσότερο ή λιγότερο ορατές. Υπενθυμίζεται ότι με χρηματοδότηση της τουρκικής υπηρεσίας θρησκευτικών υποθέσεων χτίζεται το αποκαλούμενο «μεγαλύτερο τζαμί των Βαλκανίων», ένα σχέδιο το οποίο έχει τις προσωπικές ευλογίες του κ. Ερντογάν.