Τον κύκλο διεθνών επαφών ανοίγει πριν από τη ΔΕΘ και το Eurogroup του Σεπτεμβρίου ο Έλληνας πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, καθώς θέλει να προλειάνει το έδαφος για την εξειδίκευση και αποδοχή του οικονομικού προγράμματος που προωθεί η νέα κυβέρνηση, εκμεταλλευόμενος τον χρόνο που του δίνει η καθυστέρηση δημοσίευσης της έκθεσης μεταμνημονιακής εποπτείας.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα συναντηθεί στις 29 Αυγούστου, μετά την επαναλειτουργία της γερμανικής Βουλής, με την Άγκελα Μέρκελ, ενώ το Μαξίμου βρίσκεται σε επικοινωνία με τη Ηλύσια Πεδία για τον προγραμματισμό συνάντησης με τον Γάλλο πρόεδρο Εμμάνουελ Μακρόν πριν βρεθεί στο Βερολίνο.
Τέλος, ο Έλληνας πρωθυπουργός στις 2-3 Σεπτεμβρίου, θα μεταβεί στην Χάγη για να συναντηθεί με τον Ολλανδό πρωθυπουργό, Μαρκ Ρούτε.
Όπως είναι προφανές ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναζητά στρατηγική που θα του δώσει τη στήριξη του ΕΛΚ στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και κατ’ επέκταση στο Eurogroup, σε μια προσπάθεια να ελαχιστοποιήσει τον κίνδυνο απόρριψης ή εμπλοκών του πρόγράμματός του.
Παράλληλα, ο κ. Μητσοτάκης, θα επιχειρήσει να διασφαλίσει την αποδοχή της ανακοίνωσης άρσης των capital controls, ενώ θα ζητήσει ψήφο εμπιστσοσύνης μέσω της αύξησης των καταθέσεων στο εγχώριο τραπεζικό σύστημα από πολυεθνικές εταιρίες, που θα συμβάλλουν καθοριστικά στη διεύρυνση της χρηματοδοτικής βάσης των ελληνικών τραπεζών. Συνεπώς, από την ατζέντα δεν μπορεί να απουσιάζει η έγκριση του προγράμματος εκκαθάρισης των ισολογισμών, μέσω της παροχής εγγυήσεων του Δημοσίου για την αύξηση της τιμής πώλησης των NPL’s, όπου ανοιχτό -σύμφωνα με τα φίλα προσκειμενα στην κυβέρνηση media, παραμένει το ποσό. Η προηγούμενη κυβέρνηση, σε συνεργασία με το ΤΧΣ, είχε εισηγηθεί 5 δισ. , ενώ δημοσιεύματα, τώρα, κάνουν λόγο για αύξηση έως και στα 20 δισ.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, βέβαια, θα πρέπει να παρουσιάσει και ένα ευρύτερο σχέδιο αναβάθμισης των διακρατικών σχέσεων και του ρόλου της Ελλάδας στην Ευρώπη, με το δεύτερο σκέλος να αποτελεί πρόκληση, καθώς η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας είχε δώσει αρχικά στίγμα σύμπλευσης -έως και συμμαχίας- με τον Σαλβίνι στο μεταναστευτικό, ζήτημα που αν και εκ πρώτης όψεως φαίνεται επιμέρους, εν τούτοις αποτελεί μείζον και ιδιαίτερα όσον αφορά τον σχηματισμό συμμαχιών. Το πρώτο σκέλος, αναμένεται να εστιαστεί στις αποκρατικοποιήσεις, την προώθηση έργων, καθώς και την χρηματοδότηση τους από την ΕΤΕπ, τα διαρθρωτικά ταμεία, ενικούς πόρους και το εγχώριο τραπεζικό σύστημα. Το μίγμα αυτό έχει και στο παρελθόν αποδειχθεί κλειδί για την “απόψυξη” εν δυνάμει επενδύσεων και την επαναδραστηριοποίηση υποψήφιων επενδυτών.
Τέλος, στην “φαρέτρα” του Κυριάκου Μητσοτάκη, θα είναι και το ζήτημα των γερμανικών αποζημιώσεων, το οποίο έθεσε σε ράγες η προηγούμενη βουλή και πλέον αποτελεί “εργαλείο” άσκησης εξωτερικής πολιτικής και ιδιαίτερα στο επίπεδο των διμερών σχέσεων με τη Γερμανία, αλλά και εξ αντανακλάσεων με τις ΗΠΑ.