Προσπάθεια να κρύψουν το εντεινόμενο πρόβλημα στο Χονγκ Κονγκ κάτω από το χαλί καταβάλλουν οι αρχές, καθώς με την αποκατάσταση της λειτουργίας του αεροδρομίου επιδιώκουν να πάρουν θετικά δημοσιεύματα για την επιστροφή στην κανονικότητα και στη συνέχεια να χειριστούν το ζήτημα των διαδηλώσεων εσωτερικά με καταστολή και μακριά από τους φακούς των media που θέτουν την Κίνα στο επίκεντρο και προκαλούν παγκόσμια κατακραυγή.
Το αεροδρόμιο του Χονγκ Κονγκ, εκ των πιο πολυσύχναστων εμπορικών κόμβων στον κόσμο, λειτουργεί και πάλι κανονικά, με εκατοντάδες πτήσεις, που είχαν ακυρωθεί τα προηγούμενα 24ωρα να έχουν προγραμματιστεί.
Αυτό ωστόσο δεν σηματοδεί άμβλυνση των εντάσεων. Σε άλλα σημεία της πόλης οι συγκρούσεις της αστυνομίας με τους διαδηλωτές συνεχίζονται, ενώ το ίδιο ισχύει και για τις απειλές, που εξαπολύει το Πεκίνο.
Νωρίς το πρωί της Τετάρτης περίπου 30 διαδηλωτές παρέμεναν στο αεροδρόμιο, την ώρα που οι υπάλληλοι εργάζονταν για τον καθαρισμό των χώρων από τις καταστροφές, αλλά και τις κηλίδες αίματος, που άφησαν πίσω τους οι βίαιες συγκρούσεις της νύχτας.
Για την Κίνα θρυαλλίδα των εξελίξεων αποτέλεσε το Brexit, ενώ η προοπτική hard Brexit και η προσέγγιση της Βρετανίας με τις ΗΠΑ σε συνδυασμό με την προοπτική ρήξης σχέσεων με την ΕΕ, έριξαν λάδι στη φωτιά, καθώς η πολιτική ισχύς και το διεθνές εκτόπισμα της Μεγάλης Βρετανίας απομειώνονται εν ριπή οφθαλμού. Παράλληλα, ταύτιση Τραμπ-Τζόνσον αποτελεί για τον Σι μια πρώτης τάξεως ευκαιρία για τη δημιουργία κοινού μετώπου, που θα συμβάλλει στην ενίσχυση του γεωπολιτικού στίγματος της Κίνας και θα θέσει τις βάσεις για πιο στενή συνεργασία με την Ευρώπη και εδραίωση του ηγετικού της ρόλου στην περιοχή.
Μέσω των κρατικά ελεγχόμενων εφημερίδων και άλλων μέσων, το Πεκίνο εγκαλεί τους διαδηλωτές για βίαιες, παράνομες ενέργειες, στα όρια της τρομοκρατίας και προειδοποιεί για «αυτοκαστροφή», εάν δεν σταματήσουν τη δράση τους. Παράλληλα το Πεκίνο καλεί τη Βρετανία να μην εμπλέκεται στις εξελίξεις, ενώ από την αρχή των διαδηλώσεων πάγια θέση του Πεκίνου είναι ότι δεν ισχύει το μεταβατικό καθεστώς ενισχυμένης αυτονομίας του Χονγκ Κονγκ.
Οι διαδηλωτές ζητούν την παραίτηση της πρωθυπουργού, Κάρι Λαμ, τη διεξαγωγή έρευνας για την δράση της αστυνομίας, τη χορήγηση αμνηστίας στους διαδηλωτές, μια καθολική ψηφοφορία για την εκλογή της κυβέρνησης και την οριστική εγκατάλειψη του αμφιλεγόμενου σχεδίου νόμου για την έκδοση υπόπτων στην ηπειρωτική Κίνα, που πυροδότησε το αντικυβερνητικό κίνημα διαμαρτυρίας στην πρώην βρετανική αποικία.
Εν τω μεταξύ, τα κινεζικά μέσα σήμερα κατηγορούν τους ηγέτες Ρεπουμπλικάνων και Δημοκρατικών στο Κογκρέσο ότι θέλουν να δουν το Χονγκ Κονγκ να βυθίζεται στο χάος. Από την πλευρά του ο Αμερικανός πρόεδρος, Ντόναλντ Τραμπ, έγραψε στο Twitter η κινεζική κυβέρνηση μεταφέρει στρατιώτες στην μεθόριο με το Χονγκ Κονγκ και συνέστησε ηρεμία.