Επιβραδύνθηκε πάλι η ανάπτυξη της οικονομίας της Ευρωζώνης στο δεύτερο τρίμηνο του έτους, καθώς οι αντιξοότητες στο διεθνές περιβάλλον πιέζουν τις βιομηχανικές οικονομίες και ιδιαίτερα τη Γερμανία, την Ισπανία και την Ιταλία, με αποτέλεσμα να υποσκάπτεται η αναπτυξιακή δυναμική.
Τα τελικά στοιχεία της Eurostat επιβεβαιώνουν τα προκαταρκτικά με την ανάπτυξη του ΑΕΠ να υποχωρεί στο 0,2% το β’ τρίμηνο του έτους σε σχέση με το πρώτο τρίμηνο που ήταν 0,4%.
Σε ετήσια βάση, η ανάπτυξη στην ζώνη του ενιαίου νομίσματος διαμορφώθηκε στο 1,6%.
Σημειώνεται ότι νωρίτερα η Eurostat είχε ανακοινώσει πτώση 1,6% στην βιομηχανική παραγωγή της ευρωζώνης τον Ιούνιο.
Το ακαθάριστο εγχώριο προϊόν της Γερμανίας υποχώρησε κατά 0,1% (έναντι 0,4% το πρώτο τρίμηνο), κυρίως λόγω της πτώσης των εξαγωγών. ενώ η οικονομία της Ιταλίας παρέμεινε στάσιμη (έναντι 0,1% το πρώτο τρίμηνο), καθώς τόσο η εμπορική όσο και η εγχώρια ζήτηση συνέβαλαν μηδενικά στην ανάπτυξη.
Εξάλλου, η αύξηση του ΑΕΠ επιβραδύνθηκε
- στη Γαλλία (0,2% έναντι 0,3%),
- στην Ισπανία (0,5% έναντι 0,7%),
- στην Αυστρία (0,2% έναντι 0,4% ) και
- τη Σλοβακία (0,4% έναντι 0,7%). (0,5%),
- την Πορτογαλία (0,5%),
- την Κύπρο (0,7%).
Αντίθετα, η οικονομική ανάπτυξη της Φινλανδίας επιταχύνθηκε στο 0,9% (έναντι 0,5% το πρώτο τρίμηνο) έναντι -0,1% το πρώτο τρίμηνο).
Σε σύγκριση με το ίδιο τρίμηνο του προηγούμενου έτους, η οικονομία της ζώνης του ευρώ αναπτύχθηκε κατά 1,1% το δεύτερο τρίμηνο, με οριακά ηπιότερο ρυθμό από το 1,2% του προηγούμενου έτους.
Αυτός ήταν ο ασθενέστερος ρυθμός ανάπτυξης από το τελευταίο τρίμηνο του 2013.
Λαμβάνοντας υπόψη την Ευρωπαϊκή Ένωση στο σύνολό της, ο ρυθμός αύξησης του ΑΕΠ υποχώρησε στο 0,2% σε τριμηνιαία βάση (έναντι 0,5% στο πρώτο τρίμηνο). και σε 1,3% σε ετήσια βάση (έναντι 1,6% το πρώτο τρίμηνο).