Απόφαση που δίνει χρόνο για πολιτικές διεργασίες έλαβε η ιταλική Γερουσία καθώς προσδιόρισε τη συζήτηση για την ψήφο εμπιστοσύνης στις 20 Αυγούστου, μετά τις διακοπές, παρά το αίτημα της Λέγκας για άμεση διεξαγωγή της ψηφοφορίας ώστε καταρρεύσει η κυβέρνηση.
Η απόφαση της Γερουσίας αποτελεί ήττα για τον Ματέο Σαλβίνι ο οποίος υπολόγιζε σε κλίμα έντασης και ταχείες διαδικασίες να μπορέσει να πιάσει εκτός θέσης τα υπόλοιπα κόμματα και να κεφαλαιοποιήσει την περιοδικά εντεινόμενη δυσαρέσκεια των Ιταλών για το προσφυγικό μιας και το καλοκαίρι ενισχύονται οι ροές. Ο Σαλβίνι, επίσης, στόχευε σε κυβερνητική αλλαγή πριν τον σχηματισμό της νέας Κομισιόν ώστε να μπορέσει ο ίδιος να επιβάλλει επίτροπο και να πιέσει για ανταλλάγματα σε μια σειρά από ανοιχτά μέτωπα.
Ωστόσο, ο παραπομπή της ψήφου εμπιστοσύνης για τις 20 Αυγούστου δίνει χώρο και χρόνο για διαβουλεύσεις στα υπόλοιπα κόμματα, δείχνοντας ότι υπάρχει περιθώριο για τη γέννηση μιας νέας κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας, ή για την παροχή ψήφου ανοχής στους Πέντε Αστέρες και την εκπαραθύρωση Σαλβίνι-Λέγκας από το κυβερνητικό σχήμα. Η προοπτική αυτή εξυπηρετεί και την ΕΕ που δεν θέλει συγκρούσεις και προσπαθεί να κλείσει μέτωπα καθώς η εμπορική σύγκρουση με τις ΗΠΑ παρουσιάζει ενδείξεις αναζωπύρωσης, ενώ το σύννεφα της κρίσης ρίχνουν βαριά σκιά πάνω στην οικονομία της Ευρωζώνης.
Αντιθέτως οι καθυστερήσεις και η προοπτική εξοστρακισμού του Σαλβίνι από το πολιτικό προσκήνιο για αδιευκρίνιστη περίοδο υπονομεύει τη στρατηγική τόσο του Ντόναλντ Τραμπ για την άσκηση πολύπλευρων πιέσεων στην ΕΕ, όσο και του Βάντιμιρ Πούτιν για την έγερση εμποδίων σε μείζονα ζητήματα όπως ο East Med, ο οποίος κινδυνεύει να καταστεί μη βιώσιμος, καθώς η Ιταλία έχει απομακρυνθεί από τον διασυνδετήριο αγωγό Poseidon, που θεωρείται ζωτικής σημασίας.
Η δυναμική του Σαλβίνι
Στις Δημοσκοπήσεις η Λέγκα, φαίνεται να εξασφαλίζει 38%, δυναμική που θέλει να κεφαλαιοποιήσει ο Ματέο Σαλβίνι οδηγώντας την Ιταλία σε πρόωρες κάλπες τον Οκτώβριο. Ωστόσο, αυτό που καταγράφηκε στη Γερουσία ήταν απρόσμενο, καθώς οι Πέντε Αστέρες συνέπλευσαν με το Δημοκρατικό Κόμμα, δίνοντας την αίσθηση ότι κυοφορείται εναλλακτική πλειοψηφία για το σχηματισμό της κυβέρνησης, εξέλιξη που θα μετέθετε τις εκλογές για το 2020.
Σε μια τέτοια εξέλιξη ο Σαλβίνι θα βρισκόταν εκτός πλαισίου, χωρίς επιρροή και εξουσία, ενώ με τις εις βάρος του και του κόμματός του έρευνες να συνεχίζονται θα ήταν θέμα χρόνου η απώλεια κοινωνικών ερεισμάτων.
Βέβαια, ο σχηματισμός εναλλακτικής πλειοψηφίας είναι πρόκληση με πολλά και σημαντικά εμπόδια. Το μεγαλύτερο όλων είναι ο κίνδυνος ρήγματος στους κόλπους του Δημοκρατικού Κόμματος, καθώς δεν συμμερίζονται όλοι την άποψη του Ματέο Ρέντσι ότι θα πρέπει να σταματήσουν με κάθε τρόπο τον Σαλβίνι, ακόμη και με μία συμμαχία με τον «διάβολο» Λουίτζι ντι Μάιο.
Αν τελικά τα στελέχη του Δημοκρατικού Κόμματος επιμείνουν στις ενστάσεις τους, ο Ρέντσι εμφανίζεται αποφασισμένος ακόμη και για δημιουργία δικού του κόμματος, που θα ενώσει προσωρινά δυνάμεις με τα Πέντε Αστέρια. Μία τέτοια εξέλιξη ωστόσο δεν είναι σαφές εάν θα έφερνε περισσότερη σταθερότητα στο ρευστό πολιτικό σκηνικό της τρίτης μεγαλύτερης οικονομίας του ευρώ.