Μηνύματα εδραίωσης του γεωοικονομικού status quo που προωθούν οι ΗΠΑ έστειλε η πολυεθνική άσκηση «MIGHTY WAVES 19» που διοργανώθηκε από το Ναυτικό του Ισραήλ και διεξήχθη στην ευρύτερη θαλάσσια περιοχή της Νοτιοανατολικής Μεσογείου και των δυτικών ακτών του Ισραήλ και στην οποία συμμετείχαν αμερικανικές, ελληνικές και γαλλικές δυνάμεις.
Η άσκηση σηματοδοτεί κατ’ αρχήν την ενεργοποίηση της ΕΕ στην περιφερειακή ασφάλεια της Ανατολικής Μεσογείου, στο πλευρό των ΗΠΑ, στόχο που η Ουάσιγκτον δεν κατάφερε να επιτύχει εστιάζοντας στο Ιράν, αλλά το πέρασε αναδεικνύοντας σε μείζον θέμα τον ανατολικό ενεργειακό διάδρομο της ΕΕ, από τον οποίο θα διέλθει ο East Med.
Έτσι, στην ουσία η άσκηση “MIGHTY WAVES 19” αποτελεί την πρώτη απτή απόδειξη των δεσμεύσεων που ανέλαβε ο Εμμάνουελ Μακρόν κατά τη διάρκεια της Συνόδου Κορυφής των χωρών της Μεσογείου MED7, όπου δεσμεύθηκε για γαλλική στρατιωτική παρουσία στην περιοχή με στόχο τη διασφάλιση της σταθερότητας, ως αντίπαλο δέος στην Τουρκία. Επίσης, η άσκηση επισφραγίζει την περιφερειακή συνεργασία ΗΠΑ-Γαλλίας και κατ’ επέκταση με την ΕΕ, όχι μόνο αμυντικά αλλά κυρίως στα ενεργειακά. Όπερ σημαίνει ότι το γεωοικονομικό δόγμα των ΗΠΑ και ο East Med δεν τυγχάνουν μόνο της αποδοχής της ΕΕ, αλλά επιτυγχάνουν την ενεργό στήριξή της,
Οι εν όρμω εκπαιδευτικές δραστηριότητες διεξήχθησαν στις εγκαταστάσεις του ναυστάθμου της Χάιφα. Τα κύρια αντικείμενα της άσκησης ήταν η συνεκπαίδευση στον τομέα της Θαλάσσιας Ασφάλειας, η αντιμετώπιση σύγχρονων προκλήσεων και απειλών στο θαλάσσιο περιβάλλον και η παροχή βοήθειας σε καταστάσεις εκτάκτου ανάγκης, με σκοπό την προαγωγή του επιπέδου της συνεργασίας και της αμοιβαίας κατανόησης των συμμετεχόντων.
Η Ελλάδα συμμετείχε με τη φρεγάτα ΑΙΓΑΙΟΝ και με ομάδα της Διοίκησης Υποβρυχίων Καταστροφών, ενώ περαιτέρω συμμετείχε σημαντικός αριθμός χωρών με παρατηρητές.
Πρόκειται για άσκηση τύπου “INVITEX”, η οποία διοργανώθηκε από το Ναυτικό του Ισραήλ και διεξήχθη στην ευρύτερη θαλάσσια περιοχή της Νοτιοανατολικής Μεσογείου και των δυτικών ακτών του Ισραήλ.
Τα κύρια αντικείμενα της άσκησης ήταν η συνεκπαίδευση στον τομέα της Θαλάσσιας Ασφάλειας, η αντιμετώπιση σύγχρονων προκλήσεων και απειλών στο θαλάσσιο περιβάλλον και η παροχή βοήθειας σε καταστάσεις εκτάκτου ανάγκης, με σκοπό την προαγωγή του επιπέδου της συνεργασίας και της αμοιβαίας κατανόησης των συμμετεχόντων.
Στην εν λόγω άσκηση, εκτός από την Ελλάδα και το Ισραήλ, συμμετείχαν με προσωπικό και μονάδες η Γαλλία και οι ΗΠΑ αλλά και σημαντικός αριθμός χωρών με παρατηρητές.