Ενδείξεις ανησυχητικής κλιμάκωσης αλλά όχι κορύφωσης της κοινωνικής δυσανεξίας του καθεστώτος Πούτιν καταγράφονται στη Ρωσία, καθώς με αφορμή της επικείμενες εκλογές για το δήμο της Μόσχας και παρά την πρόσφατη μεγάλη εκλογή νίκη του Βλάντιμιρ Πούτιν στις προεδρικές εκλογές, οι διαδηλώσεις που διοργανώνει η αντιπολίτευση αποκτούν δυναμική και μαζική συμμετοχή.
Έτσι, παρά, τα σκληρά μέτρα, τις διαρκείς συλλήψεις και τη δέσμευση των λογαριασμών του Αλεξέι Ναβάλνι, περίπου 40.000 άνθρωποι συγκεντρώθηκαν σήμερα στη Μόσχα για να διαδηλώσουν κατά του αποκλεισμού των υποψηφίων της αντιπολίτευσης από τις τοπικές εκλογές του Σεπτεμβρίου. Η ρωσική Δικαιοσύνη μάλιστα έχει προφυλακίσει, καταδικάσει ή ακόμα και απαγορεύσει τη συμμετοχή στις εκδηλώσεις αυτές των πολλών στελεχών της αντιπολίτευσης, προδίδοντας ανησυχία της κυβέρνησης για την προοπτική ενδυνάμωσης του κινήματος.
Υπ’ αυτό το πρίσμα, δεν είναι τυχαίο ότι η ρωσική κρατική ρυθμιστική αρχή τηλεπικοινωνιών Roscomnadzor ανακοίνωσε πως ζήτησε από την Google να σταματήσει να διαφημίζει «παράνομα μαζικά γεγονότα» στην πλατφόρμα YouTube.
Η Roscomnadzor ανακοίνωσε πως η Ρωσία θα το θεωρήσει επέμβαση στην κυριαρχία της και εχθρική επιρροή, αν η Google δεν ανταποκριθεί στο αίτημα της.
Οι διαδηλωτές, που συγκεντρώθηκαν στη λεωφόρο Ζαχάροφ, κρατούσαν πλακάτ που έγραφαν «Δώστε μας το δικαίωμα της ψήφου» ή «Μας είπατε ψέματα», ενώ άλλοι κρατούσαν ρωσικές σημαίες ή φωτογραφίες ακτιβιστών που συνελήφθησαν σε προηγούμενες διαδηλώσεις.
Μονάδες αντιμετώπισης ταραχών της ρωσικής αστυνομίας περικύκλωσαν σήμερα το κτίριο της Προεδρικής Διοίκησης στη Μόσχα, αφού πλήθος διαδηλωτών συγκεντρώθηκε σε κοντινή απόσταση, μετά το πέρας της κινητοποίησης. Η αστυνομία προχώρησε στη σύλληψη τουλάχιστον 20 ανθρώπων, ενώ περισσότεροι από 500 άνθρωποι πηγαίνουν προς την περιοχή, πολλοί εκ των οποίων νεαρής ηλικίας, φωνάζοντας: «ο Πούτιν είναι κλέφτης».
Το σκηνικό αυτό αποσπασματικά δείχνει την αυξανόμενη δυσαρέσκεια του κόσμου απέναντι στον Βλάντιμιρ Πούτιν, αλλά αν εξεταστεί σε πιο ευρύ πλαίσιο δείχνει μια γενικευμένη τάση αναταραχών ανά τον πλανήτη κατά απολυταρχικών καθεστώτων, τα οποία από την πλευρά τους επιχειρούν σε αυτή τη φάση να ενισχύσουν την επιρροή και τις εξουσίες τους περιορίζοντας δικαιώματα.
Υπ’ αυτό το πρίσμα η προειδοποίηση στην Google από τη Ρωσία είναι ενδεικτική του φόβου με τον οποίο το Κρεμλίνο αντιμετωπίζει τις εξελίξεις και την ανησυχία για “ξένο δάκτυλο” που όμως δεν μπορεί να υποδείξει. Οι καταστάσεις αυτές ξυπνούν πάντα μνήμες της αραβικής άνοιξης, αλλά έχει πολλάκις αποδειχθεί πως στο δυτικό κόσμο είναι πολύ δύσκολο τέτοια κινήματα να αποκτήσουν τόσο μεγάλη δυναμική.