Την περαιτέρω κλιμάκωση της αντιπαράθεσης με το Πεκίνο επέλεξε ο Ντόναλντ Τραμπ, χαρακτηρίζοντας την Κίνα χειραγωγό ισοτιμίας.
Ο Τραμπ είχε από νωρίς προλειάνει το έδαφος, εκτοξεύοντας σχετικούς χαρακτηρισμούς και κατηγορίες μέσω Twitter. Ωστόσο, μετά την περίοδο Κλίντον κανένας άλλος Αμερικανός πρόεδρος δεν είχε κάνει χρήση αυτού του μέτρου.
Μετά το κλείσιμο της Wall Street ο υπουργός οικονομικών Στην Μνουτσιν ανακοίνωσε ότι υπό την καθοδήγηση του Ντόναλντ Τραμπ ενέταξε την Κίνα στη λίστα των χωρών που χειραγωγούν τα νομίσματα τους, κίνηση που ενέχει κυρώσεις. Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Τραμπ έχει προσφάτως εκτοξεύσει αντίστοιχες καταγγελίες κατά της εκτ και προσωπικά εναντίον του Μάριο Ντράγκι.
Οι αγορές, πάντως, αναμένεται να βρεθούν εκ νέου σε περιδίνηση, εκλαμβάνοντας την κίνηση του Τραμπ ως πρόκληση και επίσημη κήρυξη νομισματικού πολέμου.
Το Πεκίνο, έχοντας μελετήσει το modus operandi του Τραμπ θα είχε συμπεριλάβει τη συγκεκριμένη κίνηση στα πιθανά σενάρια απάντησης από την πλευρά των ΗΠΑ. Όπερ σημαίνει ότι η Κίνα είναι έτοιμη να απαντήσει περαιτέρω σε αυτη την κλιμάκωση, γεγονός που εμπνέει ακόμη μεγαλύτερη ανησυχία στις αγορές.
Υπάρχει πάντα και το ενδεχόμενο η κίνηση των ΗΠΑ να αποτελεί την κορύφωση της αντιπαθεσης και την αναγωγή της αντιπαράθεσης σε θεσμικό ζήτημα, με στόχο να εξαναγκαστεί το Πεκίνο σε εφ όλης της ύλης διάλογο και διαπραγματεύσεις. Ωστόσο κάτι τέτοιο εκτός από το μεγάλο ρίσκο, δεν εγγυάται επιτυχία, δεδομένου ότι η Ευρώπη κρατά σαφείς αποστάσεις από την αντιπαθεσης.