Οι ασιατικές αγορές προσπαθούν να αντιδράσουν, το ίδιο και τα futers της Wall Streey και οι πιθανότητες είναι ότι σήμερα τα χρηματιστήρια θα προσπαθήσουν να βρουν σημεία ισορροπίας καθώς αναλυτές, traders και πολιτικοί θα επιχειρήσουν να επαναξιολογήσουν την κατάσταση, έτσι όπως διαμορφώνεται από τις τελευταίες κινήσεις. Μην μπερδεύεστε όμως, δεν πρόκειται για σταθεροποίηση, αλλά στιγμιαία αναλαμπή, κάτι σαν το “τίναγμα της ψόφιας γάτας”, καθώς ο δείκτης φόβου εκτοξεύθηκε στις 24,59 μονάδες από τις 17,61, σημειώνοντας άνοδο 39,64%! σε μια μόνο συνεδρίαση.
Μικτές τάσεις επικρατούν στο πρώτο ήμισυ των συνεδριάσεων στις ασιατικές αγορές, οι οποίες αρχκά ακολούθησαν τη βουτιά της Wall Street, αλλά στη συνέχεια αντέδρασαν τεχνικά, περιορίζοντας τις απώλειες, παρά το γεγονός ότι οι ΗΠΑ χαρακτήρισαν την Κίνα currency manipulator (χειραγωγό ισοτιμίας).
Αντίστοιχα κινούνται και τα Fututers της Wall Street, περιορίζοντας αρχικές απώλειες και περνώντας ακόμα και σε θετικό έδαφος, καθώς η Λαϊκή Τράπεζα της Κίνας παρενέβη και στήριξε το γουάν, γεννώντας ελπίδες για συνεννόηση Πεκίνου-Ουάσιγκτον, αν και κάτι τέτοιο δεν φαίνεται ιδιαίτερα πιθανό.
Η προσπάθεια αντίδρασης των αγορών εντάσσεται στο γενικότερο πλαίσιο αυξημένης μεταβλητότητας που καθιστά τον εγκλωβισμό ευκολότερο και ως εκ τούτου ανεβάζει το ρίσκο, που συνεπάγεται ότι θα οδηγήσει σε εκροή κεφαλαίων, παρά τις όποιες παρεμβάσεις. Δεν είναι άλλωστε τυχαίο ότι το ευρώ υποχωρεί έναντι του δολαρίου, ένδειξη μετάστασης της κρίσης στις ισοτιμίες, ενώ στερλίνα και γεν ενισχύονται.
Αυτό επιβεβαιώνεται από την κατά 36,9% έκρηξη του δείκτη “φόβου” του VIX στο Χρηματιστήριο Εμπορευμάτων του Σικάγο, ο οποίος καταγράφει την αύξηση της μεταβλητότητας και αποτελεί μέτρο για την αποτίμηση του ρίσκου στις αγορές.
Με τον Τραμπ να επιχειρεί να επιβεβαιώσει ότι παραμένει αξιόπιστος διαπραγματευτής και ότι οι απειλές του είναι πραγματικές, ενώ παράλληλα θέλει να εκτρέψει την προσοχή από το μέτωπο με την Τουρκία και τη Ρωσία, η προοπτική μετωπικής σύγκρουσης Ουάσιγκτον-Πεκίνου γίνεται ολοένα και πιο ρεαλιστική. Ήδη η εμπορική αντιπαράθεση έχει διαχυθεί στις ισοτιμίες και ο νομισματικός πόλεμος είναι γεγονός μετά την διολίσθηση του γουάν σε χαμηλό 10 και πλέον ετών, κάτω από τα 7 δολάρια, σε αντίδραση της κλιμάκωσης της αντιπαράθεσης μετά την ανακοίνωση νέων δασμών από τις ΗΠΑ και την απάντηση του Πεκίνου με τη διακοπή εισαγωγής σιτηρών από τις κρατικές εταιρίες.
Το ενδεχόμενο γεωπολιτικής διεύρυνσης του μετώπου με τις ΗΠΑ να εμπλέκουν το Χονγκ Κονγκ και την Ταϊβάν είναι επίσης πιθανό, αφού κατά τη διάρκεια της νύχτας η Βόρεια Κορέα πραγματοποίησε και νέες δοκιμές πυραύλων, μήνυμα που αν και δεν συνδέεται ευθέως, είναι προφανές ότι προέρχεται από το Πεκίνο και να απευθύνεται στον Λευκό Οίκο.
Σε ένα τόσο ασταθές και εύφλεκτο σκηνικό ο Nikkei-225 στο Τόκιο καταγράφει στα μέσα της συνεδρίασης απώλειες 1,22% υποχωρώντας στις 20444 μονάδες, ενώ ενδοσυνεδριακά έχει βρεθεί να χάνει έως και 1,9%.
Ο Kospi στη Νότια Κορέα κινείται στις 180721 μονάδες με απώλειες 0,46%, με προοπτική να δοκιμάσει τις δυνάμεις του επιχειρώντας πέρασμα ακόμα και σε θετική περιοχή.
Στο Χονγκ Κονγκ ο Hange Seng βρίσκεται σε διαδικασία τεχνικής αντίδρασης ανακτώντας το μεγαλύτερο μέρος των αρχικών απωλειών του και δοκιμάζοντας να περάσει σε θετικό έδαφος, ενώ αυτή την ώρα κινείται στις 25812 μονάδες με απώλειες 0,89%, ενώ ενδοσυνεδριακά είχε υποχωρήσει στις 25300 μονάδες.
Στη Σαγκάη ο Shanghai Composite αν και ενδοσυνεδριακά βρέθηκε να υποχωρεί έως και 2,6% αυτή την ώρα έχει περιορίσει τις απώλειες του στο 2,43%, καταβάλλοντας προσπάθεια να ισορροπήσει στις 2.752,89 μονάδες.
Καλύτερη είναι η εικόνα του TAIEX στην Ταϊβάν, καθώς έχει ανακτήσει αρχικές απώλειες και πλέον υποχωρεί μόλις κατά 0,33% στος 10385 μονάδες, δοκιμάζοντας κι’ αυτός τα όρια της τεχνικής αντίδρασης.
Στην βελτίωση συνέβαλε καθοριστικά η παρέμβαση της Λαϊκής Τράπεζας της Κίνας που επανέφερε το γουάν πάνω από τα 7 δολάρια, στα 7,0304 στις εγχώριες συναλλαγές και στα 7,0807 στις υπεράκτιες.
Τα Futures του Dow Jones ενισχύονται κατά 0,45% ανακτώντας στις 25586 μονάδες, ανακτώντας αρχικές απώλειες, ενώ του S&P 500 γράφουν κέρδη 0,59% στο ίδιο μοτίβο, κίνηση που γίνεται εντονότερα αισθητή στα συμβόλαια του Nasdaq που ενισχύονται κατά 0,82% στις 7445 μονάδες.
Την ίδια στιγμή, διορθωτικά κινούνται τα συμβόλαια του χρυσού, υποχωρώντας κατά 0,43% στα 1.470,2 δολάρια η ουγκιά, μετά το ρεκόρ που σημείωσαν τη Δευτέρα.